• onze waardering

Heartstopper 5 - Alice Oseman RECENSIE

Recensie: Heartstopper 5 - Alice Oseman

Zoals in elke relatie hebben Nick en Charlie gaandeweg nieuwe uitdagingen die ze moeten overwinnen. De fysieke aantrekkingskracht tussen de jongens wordt steeds groter en ze willen graag een stap verder gaan, maar hoe overwinnen ze daarbij hun eigen angsten en kunnen ze de ander toch duidelijk maken wat ze precies willen?

In dit vijfde deel van de Heartstopper-serie zorgt Alice Oseman voor een heel andere sfeer dan in de vorige twee boeken. De problemen van Charlie hebben een plek gekregen die heel realistisch aanvoelt, zonder helemaal van de baan te zijn, en Oseman laat de jongens nadenken over de volgende stappen in hun relatie én in hun leven.

Het levert twee grote thema's op die eigenlijk heel mooi hand in hand gaan met elkaar én die er ook voor zorgen dat het geheel uitgebalanceerd blijft aanvoelen. Enerzijds is er de studiekeuze die Nick moet maken en waar hij een beetje in verloren loopt omdat hij met alles en iedereen rekening wil houden, zonder naar zichzelf te luisteren. En anderzijds is er het seksuele aspect tussen Nick en Charlie.

Het is niet alleen het wel of niet sex hebben dat een grote rol speelt, maar het is ook de communicatie errond die Oseman belicht. Als je weinig ervaring hebt en niet goed weet wat je wil, hoe maak je de ander dan duidelijk dat je het graag samen wil ontdekken? Maar er is meer, je kan niet alles alleen maar met je partner bespreken. Je hebt ook vrienden nodig waar je je hart bij kan luchten. Dat zorgt voor een gezondere relatie, want op die manier kan je ook een keer afstand nemen.

Al deze zaken komen aan bod en versmelten heel mooi met elkaar. In de Heartstopper-serie bestaan geen taboes en dat is heerlijk. Als jongeren deze boeken lezen, voelen ze zich wellicht even minder alleen met hun struggles en dat is erg belangrijk en geeft een stukje troost. Ook al is het fictie, toch probeert Oseman het allemaal wel heel realistisch te houen, iets wat je met name in de conversaties en digitale gesprekken voelt.

Heartstopper is één van de meest bekende en toegankelijke Young Adult Graphic Novels. Het is mooi om te zien hoe Alice Oseman het grote publiek kennis laat maken met dit medium. De tekenstijl is vertrouwd ondertussen, maar blijft sprankelende details houden die de woorden kracht bijzetten. Naast deze Graphic Novels zijn er ook verschillende standalone romans die zich in hetzelfde Osemanverse afspelen. Solitaire is waarschijnlijk de bekendste daarvan en centreert rond Charlie's zus Tori.

Het is bijna droevig om aan het einde van dit deel te moeten lezen, dat het verhaal verdergaat én afgesloten wordt in deel zes. Ergens natuurlijk heel begrijpelijk, want er start een nieuwe fase in het leven van de jongens, die niet echt  meer onder het Young Adult genre valt. Het betekent niet dat het geen moeilijk afscheid zal worden, want ook dit vijfde Heartstopper-deel was weer een heerlijke read, die korter aanvoelde dan de voorgaande delen. Maar dat zal vast een goed teken zijn!

Recensie: Heartstopper 5 - Alice Oseman

Heartstopper 5 - Heartstopper Deel 5

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nick en Charlie hebben veel meegemaakt in de tijd sinds hun ontmoeting. Een eerste crush, het ontdekken van hun seksualiteit en uiteindelijk het uit de kast komen bij familie en vrienden – die niet altijd even begripvol reageren. Nu ze eindelijk die vier belangrijke woorden tegen elkaar gezegd hebben, probeert Charlie zijn moeder over te halen om hem bij Nick te laten slapen. Maar Nick gaat volgend jaar naar de universiteit, waardoor alles op het punt staat te veranderen.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Dog Man en de gekloonde kat

  • Deze films en series verschijnen in december op Netflix

  • Young adult top 6: september 2021

Zoek in artikelen