• onze waardering

De huwbare miljonairsdochter - Krystal Marquis RECENSIE

Recensie: De huwbare miljonairsdochter - Krystal Marquis

Aan het begin van de twintigste eeuw bruist de stad Chicago. Ook voor ooit tot slaaf gemaakten zijn er kansen en mogelijkheden, al blijft zwart-zijn een struikelblok om door iedereen voor vol aangezien te worden. Olivia Davenport en haar zus Helen groeien op met de vanzelfsprekendheid van de rijkdom van hun vader, een succesvol rijtuigbouwer. Toch is het voor hen niet zo eenvoudig om zich te schikken in het leventje dat hun ouders voor hen voor ogen hebben. Olivia komt in aanraking met de burgerrechtenbeweging, Helen repareert liever een auto dan dat ze een bal bezoekt. Ondertussen probeert hun vriendin Ruby hun broer tot een huwelijksaanzoek te verleiden. En dienstmeisje Amy-Rose droomt over het openen van haar eigen winkel.

In De huwbare miljonairsdochter van Krystal Marquis volgen we vier jonge dames die hun eigen leven vorm proberen te geven. Het is romantische fictie, maar wel met een kern van waarheid. Marquis baseerde het verhaal van de familie Davenport op waargebeurde succesverhalen uit de Zwarte geschiedenis. Ze blijft niet lang stilstaan bij de gruwelijkheden van de slavernijperiode, maar focust zich op hoe voormalig tot slaaf gemaakten zich aan hun vorige leven ontworstelen. Toch is de last van het verleden beklemmend aanwezig, net als de uitdagingen en ongelijkheden die blijven bestaan. Daarmee richt Marquis onze aandacht op een stukje geschiedenis dat nog niet vaak genoeg verteld is.

Dat doet ze zonder er een opdringerig geschiedenisboek van te maken. De huwbare miljonairsdochter is vooral een fijn romantisch kostuumdrama (maar dan op papier), dat ook liefhebbers van series als bijvoorbeeld Bridgerton zal aanspreken. En terwijl Bridgerton nog wel eens kritiek krijgt omdat de Zwarte personages een plek in de geschiedenis geeft die ze niet hadden, is De huwbare miljonairsdochter de historische correcte variant. Marquis weet duidelijk waar ze over vertelt; ze heeft zich goed verdiept en het vertellen van dát verhaal staat haar duidelijk voor ogen. Gelukkig neemt ze haar lezers ook in heel beeldende taal mee in een wereld van grote jurken, theevisites, beste vriendinnen, strenge moeders, charmante mannen, eerste kussen etc. Alle elementen van een kostuumdrama kunnen afgetikt worden en de wereld van de familie Davenport komt voor je ogen tot leven.

Vier personages om te volgen is misschien wel wat veel van het goede. Het duurt dan ook wel even voor je met hoofdrolspeelsters Olivia, Helen, Ruby en Amy-Rose lekker in het verhaal van De huwbare miljonairsdochter zit. En naar mate er minder pagina's van het boek overblijven, voelt het ook alsof nog lang niet alles verteld is. Marquis levert een wel heel keurig boek af, dat qua verhaal niet echt spannend is. De levens van de meisjes lijken uitgestippeld, maar nemen dan een andere wending onder invloed van een man die niet per se degene is die voor hen bedoeld is. En niet alleen is haar vertelling heel keurig, de vier verhaallijnen lopen ook nog eens nagenoeg parallel. Maar De huwbare miljonairsdochter leest wel lekker weg en weet in die hapklare vorm vooral even flink het licht te schijnen op een belangrijk stuk geschiedenis.

Recensie: De huwbare miljonairsdochter - Krystal Marquis

De dochters Davenport 1 - De huwbare miljonairsdochter

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is 1910. Ooit was William Davenport tot slaaf gemaakt, nu heeft hij een immens imperium in Chicago. Omringd door rijkdom en markante feesten proberen hij en zijn gezin hun weg te vinden in de wereld en in de liefde. Dochter Olivia raakt overrompeld na een ontmoeting met een burgerrechtenactivist, terwijl haar zus Helen liever auto’s repareert. Meeslepend inkijkje in het leven van een miljonairsfamilie die echt heeft bestaan.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Leven met een extra rugzak

  • De wens - Nicholas Sparks

  • Young adult top 6: oktober 2021

Zoek in artikelen