• onze waardering

Virginia - Ida Does RECENSIE

Recensie: Virginia - Ida Does

Virginia woont op een plantage op het eiland Aruba, onderdeel van de Nederlandse Antillen.Ze werkt als slavin en moet zes dagen per week aloë vera planten snijden in de hitte. Haar enige lichtpuntje is haar tweede moeder, Flora, en Afefe, de magische wind die haar altijd zal helpen. Als Virginia in moeilijkheden komt roept ze Afefe op. Kan zij haar redden?

Virginia is het eerste boekje in de Afefe-serie, een reeks van vier boeken geschreven door verschillende auteurs over vrouwen die de koloniale slavernij moesten overleven. Elk boekje is gebaseerd op het levensverhaal van een vrouw die echt geleefd heeft in de 19de eeuw.Dit verhaal gaat over Virginia wiens moeder drie weken na de geboorte van haar jongste kind, Placido, overleed. Viginia, Placido en de oudere tweeling, Juliaan en Juliana, blijven achter en worden in dienst gesteld van Shon Jan, een Nederlander, die aloë vera verbouwt op Aruba. De kinderen en andere slaven worden slecht behandeld. Kapotte kleding, weinig eten, lange dagen met aloë snijden is hun leven. Virginia vindt troost bij haar tweede moeder Flora die 'vrij' is. Van haar leert ze het verhaal van Afefe, een magische wind die je kunt aanroepen als je het nodig hebt. Afefe is Virginia's houvast in barre tijden. Werkt deze magie echt? En komt ze vrij

?Ida Does beschrijft het verhaal heel beeldend en op een toon geschikt voor jongere kinderen. Slavernij staat al een tijd in de belangstelling en je ziet steeds meer boeken met dit onderwerp. Virginia geeft je een klein inkijkje in deze wereld. Er wordt goed rekening gehouden met de doelgroep want het blijft wat aan de oppervlakte qua gebeurtenissen. De illustraties van Daniëlle Nijboer dragen bij aan de iets wat luchtigheid. De pastelkleurige waterverf tekeningen maken het minder zwaar. Door de kleur doet het soms vrolijk aan, wat het niet is, maar de vrolijke kleuren horen nu eenmaal bij de Aruba. De vele details in de illustraties zorgen voor lang kijkplezier en brengen het verhaal tot leven. Een belangrijk aspect gezien het feit dat veel kinderen weinig voorstelling hebben van slaven, hoe zij woonden en hun omgeving.

Virginia van Ida Does is een mooie introductie op de geschiedenis van de slavernij en de moed en kracht die sommige vrouwen hadden om daar tegenin te gaan. Dit is een goede opstap naar boeken met hetzelfde thema maar dan iets zwaarder, meer richting realiteit want het boek voelt een beetje onaf. Je zou graag willen weten hoe het haar vergaan is en of haar moed en en strijdbaarheid tot iets geleid hebben. Misschien dat dat aan bod komt in de andere delen.

Recensie: Virginia - Ida Does

Virginia

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De jonge Virginia leeft in slavernij op Aruba. Op de aloë plantage Barbolia zwoegt zij lange dagen in de felle zon en loopt zij rond in oude versleten kleding. Virginia weigert zich neer te leggen bij haar onvrijheid. Op een dag gaat ze er met een mooie jurk van de plantage eigenares vandoor. Dwangarbeid, opsluiting en zelfs een afranseling met de zweep kunnen haar geest niet breken. De magische wind Afefe schiet haar te hulp en troost haar wanneer ze harteloos wordt gescheiden van haar familie. Op de boot, onderweg naar een nieuwe slaveneigenaar hoort ze Afefe: ‘Je bent een held Virginia. De mensen zullen jou nooit vergeten en altijd aan jouw moed denken.’

    Dit is het inspirerende verhaal over de jonge vrouw Virginia, die op Aruba is uitgegroeid tot het symbool van verzet tegen slavernij. Het is het eerste deel in de serie Afefe Stories, kinderboeken geïnspireerd door de levens van tot slaafgemaakte vrouwen die in verzet kwamen tegen hun onderdrukkers. Afefe is de magische wind uit Afrika die voor de vrouwen in deze reeks een band vormt met het land van hun voorouders.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Wat wil de man?

  • Recensie: De val van Gondolin

  • 29 seconden - T.M. Logan

Zoek in artikelen