• onze waardering

Zwaarte - Jeanette Winterson RECENSIE

Recensie: Zwaarte - Jeanette Winterson

Wegens opstandig gedrag wordt Atlas door de goden veroordeeld tot het dragen van de aarde. Het gebrek aan vrijheid en de zwaarte valt hem zwaar. Herakles is de enige die sterk genoeg is en bereidt is om deze last over te nemen. Hiervoor moet hij wel iets doen. Lukt het Herakles om dit te volbrengen en Atlas te bevrijden?

Zwaarte van Jeanette Winterson is een zwaar boek. Niet qua gewicht, het telt slechts 149 pagina's, maar wel qua thematiek. Als lezer moet je bereid zijn de tijd te nemen om de gebeurtenissen in je op te nemen te vertalen naar de hedendaagse wereld en die van jezelf. Jeanette Winterson stelt vragen zoals: Waar besta je uit? Wat ben ik? Atomen? Waar ben ik in de wereld die ik gemaakt heb? Waar ben ik in die wereld? Ze haalt met voorbeelden uit de kosmos en het ontstaan van de aarde aan dat alles continue in verandering is. In het verhaal van Atlas en Herakles staat de boom van Hera hier symbool voor. Hij hangt vol met appels, maar degene die ze wil plukken ziet er slechts drie. Het verleden, het heden en de toekomst. Is het een last om te weten wat de toekomst brengt? Wat heb je aan het verleden als je er toch niets aan kunt veranderen?

Het verhaal van Atlas en Herakles is wat bot. Veel moord, doodslag, branie, weddenschappen en de houding van Herakles ten opzichte van vrouwen is ronduit respectloos. Hij ziet ze als hoeren, animeermeisjes, trofeeën, losprijzen, buiten of scharrels. Hij wil ze verkrachten en zal ze nooit trouw zijn. Pas op het eind als Atlas ruimtehondje Laika ontmoet, ontstaat er zachtheid. Het gevoel van vrij zijn, de zwaarte die hij los kan laten. De eenzaamheid die wordt weggenomen door zijn nieuwe vriend. Iets dat je kunt vertalen naar het nu. Iedereen voelt soms de zwaarte van de wereld op zijn schouders en heeft behoefte aan fysiek contact. Hoe kun je dit veranderen? Hoe kun je vrij zijn? Begin met de vraag van Winterson: Wat ben ik? Wie ben ik in de wereld?

Zwaarte is een boek voor de liefhebber van literair werk en voor iemand die van filosoferen houdt. Enige kennis van de mythologie is welkom zodat je alle goden en hun krachten kunt duiden. Neem er de tijd voor en laat het op je in werken.

Recensie: Zwaarte - Jeanette Winterson

Zwaarte

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nadat Atlas de god Zeus heeft uitgedaagd, wordt hij door hem gedwongen het gewicht van de wereld voor eeuwig op zijn schouders te dragen. Vrijheid lijkt onbereikbaar voor hem geworden. Maar dan ontvangt hij onverwacht bezoek van Herakles, de enige man die sterk genoeg is om de last over te nemen. Atlas probeert via een list onder zijn straf uit te komen… 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Film top 6: juni 2019

  • Recensie: De laatste ronde

  • Win - Harlan Coben

Zoek in artikelen