• onze waardering

Damsel - Evelyn Skye RECENSIE

Recensie: Damsel - Evelyn Skye

Elodie heeft nooit gedroomd van een weelderig paleis of een knappe prins. Ze groeide op in het door hongersnood geteisterde rijk Inophe en haar diepste wens was om haar volk te helpen elke winter te overleven. Dus wanneer een vertegenwoordiger van een rijk, teruggetrokken koninkrijk haar familie genoeg rijkdom aanbiedt om Inophe te redden in ruil voor Elodie's hand, accepteert ze zonder aarzelen. Elodie wordt meegesleurd naar het glinsterende koninkrijk Aurea en is al snel in de ban van de schoonheid van het koninkrijk en van haar verloofde, prins Henry.

Maar terwijl Elodie de rituelen ondergaat om een prinses van Aurea te worden, prikken de twijfels door haar hoofd als er barsten in het perfecte vernis van het koninkrijk beginnen te komen: Een jonge vrouw die verschijnt en verdwijnt uit de kasteeltoren. Een parade van fakkels die door de bergen weeft in een mysterieuze "V." Te laat ontdekt ze dat Aurea's welvaart is gekocht tegen een hoge prijs - tijdens het oogstseizoen offert het koninkrijk zijn prinsessen aan een hongerige draak. En Elodie is het volgende offer.

Deze eeuwenoude regeling heeft eeuwenlang stand gehouden en duizenden vrouwen de dood in gejaagd. Maar de vrouwen die Elodie zijn voorgegaan zijn niet rustig heengegaan. Hun bloed pulseert met kracht en herinneringen, en hun ervaringen bevatten de sleutel tot Elodie's overleving. Gedwongen om voor haar leven te vechten, moet Elodie haar verstand gebruiken om de draak te verslaan, Aurea's verleden te ontdekken en niet alleen zichzelf te redden, maar ook de toekomst van haar nieuwe koninkrijk.

Ik weet niet waarom dit boek niet meer erkenning krijgt en veel lage waarderingen op bijvoorbeeld Goodreads. Ik zie mensen zeggen dat het te young adult is en dat het niet een vernieuwend verhaal is. Maar het is dan ook een ya boek en het verhaal is ook gebaseerd op een oud verhaal waar al meerdere boeken en ook films over gemaakt zijn maar ik vond deze versie heerlijk om te lezen. Ja, het is misschien een beetje cliché en het einde is een beetje plotseling. Maar het was gewoon een leuk boek! Het hoeft niet altijd baanbrekend te zijn. Het kan ook gewoon leuk zijn zonder dat het boek het wiel opnieuw heeft uitgevonden.

Ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar de Netflix-verfilming met Millie Bobby Brown. Het boek leest ook als een film dus ik kan niet wachten om te zien hoe ze alles gaan vormgeven.

Wat het boek zelf betreft, vond ik Elodie een verfrissende afwijking van de 'jonkvrouw in nood'-trofee, die niet alleen zichzelf en haar zus Floria redt, maar ook degenen die geen vinger uitsteken om haar te verdedigen. Dit boek weet in welke tropen het speelt en het ondermijnt andere populaire sprookjesfiguren zoals de 'boze stiefmoeder', 'prins charmant' en 'de draak verslaan'. Maar het echte liefdesverhaal in Damsel is dat tussen Elodie en Floria, hun band als zussen die hen zelfs door de meest onmogelijke omstandigheden heen loodst. Het tegengif voor de kilte van hun wereld is de terugkerende kracht van familie liefde, die terugkomt in verschillende andere relaties in het verhaal. Zelfs in landen als Aurea en Inophe, waar sprake is van een zekere mate van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, behandelt de maatschappij jonge vrouwen en meisjes nog steeds als wegwerpartikelen en inwisselbaar, en een personage als Elodie is een directe uitdaging voor dat geloofssysteem.

Het interessante aan dit boek is dat het grootste deel bestaat uit één grote scène in plaats van meerdere scènes. Het grootste deel van het boek bestaat uit het ontsnappen uit het hol van de draak en het proberen te ontsnappen uit het koninkrijk, dus als je liever een wijde ontdekkingswereld hebt is dit boek niet voor jou. Ik heb echt genoten van dit boek. Het is niet de meest originele plotlijn, maar het werkt wel. Het is aangrijpend, er staat veel op het spel en je bladert tot diep in de nacht om het einde te bereiken.

 

Recensie: Damsel - Evelyn Skye

Damsel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elodie droomde nooit over een weelderig paleis of een knappe prins. Nee, haar grootste wens was altijd dat de bevolking van het door hongersnood geteisterde Inophe de winter zou overleven. Wanneer het koninkrijk Aurea aanbiedt om Inophe te redden als Elodie met hun kroonprins trouwt, accepteert ze zonder te twijfelen. Eenmaal aangekomen is Elodie compleet ingenomen met het land en haar prins Henry. Langzaam slaat echter de twijfel toe. Maar zodra Elodie de puzzelstukken in elkaar begint te passen, is het al te laat. Elodie ontdekt dat de rijkdom van het land een hoge prijs heeft: elk jaar moeten drie prinsessen aan een bloeddorstige draak geofferd worden. En Elodie is het volgende offer… Lukt het Elodie om zichzelf en alle toekomstige prinsessen te redden?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Dit is hoe het vervolg John carter 2, God of War, eruit zou hebben gezien

 • Interview met Stephen Amell van Arrow

 • Ik reis de wereld rond - Henrietta Drane

Zoek in artikelen