• onze waardering

De verdwenen meisjes - Kate Hamer RECENSIE

Recensie: De verdwenen meisjes - Kate Hamer

De dochter van Beth, Carmel, wordt ontvoerd en acht jaar lang vermist. Nadat ze weer veilig thuis is, is niets meer zoals voorheen. Carmel draagt een groot trauma met zich mee en Beth leeft elke dag in grote angst om haar dochter opnieuw te verliezen. Maar is ze haar niet al kwijt? Intussen graaft Carmel steeds dieper in het verleden en begint ze door te draaien. Lukt het haar om het tij te keren of is ze voor altijd verdoemd tot een outsider en freak?

Veel thrillers starten met een proloog die je gelijk vast grijpt. De verdwenen meisjes pakt eerst je vinger om zich vervolgens langzaamaan in zijn greep te krijgen waardoor je, in het begin, het boek niet meer wilt wegleggen. Daarnaast schrijft Kate Hamer zo beeldend dat je niet meer op je stoel zit maar in het hoofd van een van de personages.

De hoofdpersonen in het boek worstelen allemaal met een trauma waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor mensen met de verkeerde intenties. Mercy groeit op met aan drugs verslaafde ouders. Ze wonen in een vervuilde hut in het bos en Mercy doet er alles aan om voor haar ouders te zorgen. Het kleine meisje zet ze eten voor, wast hun kleren en maakt zo ver het lukt het huis aan kant. Ze is een buitenbeentje en in de plaatselijke kerk vindt ze de aandacht en het gehoor waar ze zo naar snakt.Carmel is het meisje dat acht jaar lang ontvoerd is geweest en als vervanger diende voor Mercy. Haar ontvoerder, dominee Patron, heeft haar zo gehersenspoeld dat een normaal leven niet meer mogelijk is. Of toch wel? En wat moet zij er voor doen om zich te bevrijden van de kwade gedachten die hij in haar hoofd heeft geprent?

Beth is de moeder van Carmel en leeft in grote angst om haar dochter wederom kwijt te raken. Ze is fysiek terug maar is ze haar geestelijk kwijt?De verdwenen meisjes onderscheid zich van andere thrillers door het 'God thema' en de psychologische spelletjes van de dominee. Moet je een zwakte of trauma hebben om te geloven in een Messias? Als je eenmaal 'bevrijd' bent lukt het je dan ook om mentaal bevrijd te zijn? Lukt het Mercy en Carmel? Allemaal vragen die rijzen tijdens het lezen. Het eerste deel is dan ook spannend en boeiend maar halverwege zakt het in. Het wordt langdradig en de schrijfstijl van Kate Hamer is soms te wollig waardoor je aandacht verslapt. Het eind is niet heel bevredigend want eigenlijk begint het leven van Carmel nu pas. Heel erg jammer.

De verdwenen meisjes is enerzijds spannend en het thema boeiend en anderzijds langdradig en soms wat saai. Een boek met twee kanten. Als je van psychologie en literair werk houdt moet je dit boek zeker een kans geven. Houd je van spanning, vaart en actie dan kun dit boek beter overslaan.

Recensie: De verdwenen meisjes - Kate Hamer

De verdwenen meisjes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het vervolg op de bestseller Het meisje in de rode jas

  Na een zenuwslopende periode in haar leven wil Beth wanhopig graag terugkeren naar hoe het vroeger was. Jaren geleden werd haar dochter Carmel ontvoerd, en ze bleef lange tijd vermist. Nu is Carmel weliswaar veilig thuis, maar de psychische schade die ze heeft opgelopen is minder makkelijk op te lossen. Moeder en dochter worstelen met de vragen die Carmel heeft, over de sekte die haar ontvoerde en de priester die haar een andere naam gaf. Vragen die ze niet kunnen loslaten.

  Carmel duikt steeds dieper in haar traumatische verleden en ontdekt geheimen die haar opnieuw in gevaar brengen, én die suggereren dat zij niet het enige vermiste meisje was. Terwijl haar moeder vecht om de net gevonden veiligheid te waarborgen, probeert Carmel uit te vinden wie ze is geworden. Eén vraag, één mysterie dat de kern is van haar ontvoering blijft haar achtervolgen: waar zijn de andere verdwenen meisjes?

  In de pers

  ‘Een realistisch beeld van de relatie tussen moeder en dochter, vooral omdat de schrijfster het perspectief afwisselend bij Beth en Carmel legt.’ Vrij Nederland

  ‘Kate Hamer weet je vanaf het begin te raken en te boeien. Begin je eenmaal aan dit boek, dan moet het zo snel mogelijk uit.’ Vrouwenthrillers.nl

  ‘Een boek dat je niet kunt wegleggen. Kate Hamer weeft een verontrustend en origineel verhaal. Er zit dreiging in het boek, het broeit op elke pagina in de schaduw, maar er is ook onschuld, liefde en hoop.’ Rosamund Lupton, auteur van Zusje

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De bedrieger

 • De Spannende Boeken Weken gaan vandaag van start!

 • Let the adventures begin!

Zoek in artikelen