• onze waardering

Het piratenmaal - Jonny Duddle RECENSIE

Recensie: Het piratenmaal - Jonny Duddle

Wanneer kapitein Paarsbaard en zijn bemanning ontdekken dat er een schat op hun ligt te wachten zijn ze niet meer te stoppen. Meteen springen ze op hun schip, op weg naar avontuur.

Ondanks de vele waarschuwingen, kiezen de hebberige piraat Paarsbaard en zijn bemanning het ruime sop. Met Het Zwarte Gat varen ze door de woeste zee tot ze eindelijk de felbegeerde schat zien. Zonder angst grijpen ze de schat, ze zijn namelijk niet voor niets de meest gevreesde piraten. En van dat zogenaamde monster valt natuurlijk geen spoor te bekennen, of wel?

In Het piratenmaal neemt Jonny Duddle je mee op avontuur met piraat Paarsbaard en zijn hebberige bemanning. Diamanten, juwelen, parels en goud is het enige waar ze van dromen. Elke schat willen ze veroveren en elk monster zullen ze verslaan. Er is niets dat hun kan weghouden van een schat, en dat bewijzen ze maar al te graag.

Piraat Paarsbaard en zijn bemanning zijn stuk voor stuk rasechte piraten en dat merk je goed tijdens het lezen van Het piratenmaal. Hun uiterlijk is stoer en bevat alle elementen die een piraat hoort te hebben. Van ooglapjes en baarden, tot gouden tanden, tatoeages en houten benen. Zelfs de papegaai ontbreekt niet. Alle elementen kloppen en dragen bij aan een verhaal dat de fantasie van de lezers op elke mogelijke manier prikkelt.

De illustraties van Jonny Duddle zijn in één woord fenomenaal. Ze zitten boordevol details en het hele boek is doordrenkt van elementen die “piraat” uitstralen. Elk klein detail klopt en dit zorgt voor een bijna magische uitstraling. Omdat het boek visueel zó mooi is, wordt je er echt naartoe getrokken. Je wil de illustraties steeds weer opnieuw bestuderen en speuren naar leuke elementen die je niet eerder ontdekte.

Maar het zijn niet enkel de illustraties die zorgen voor een geslaagde sfeer. Ook het taalgebruik van de personages draagt hier aan bij. In Het piratenmaal stuit je op de ene na de andere piratenterm. Je leest er onder andere over kielhalen, het anker lichten, alle hens aan dek, te kooi gaan en zo gaat het maar verder. In de tekst, die trouwens volledig op rijm werd geschreven, zitten soms ook leuke woordgrapjes verstopt die vooral voor iets oudere lezers erg grappig kunnen zijn.

Hoewel de titel voor een stuk het einde van Het piratenmaal voorspelt, kan dit er uiteindelijk nog helemaal anders uitzien dan je had gedacht. Jonny Duddle verstopte namelijk ook een boodschap in het verhaal en toont ons dat niet altijd alles is zoals het lijkt. Dit leuke verrassingselement onderscheidt hem en Het piratenmaal duidelijk van de andere auteurs en prentenboeken en toont dat hij een waar genie blijkt te zijn met een aardige dosis humor.

Het piratenmaal is ongetwijfeld een van de mooiste, grappigste en meest fantasievolle prentenboeken dat je ooit zal lezen. Alle elementen in het verhaal kloppen tot in de puntjes en vormen samen een fenomenaal prentenboek dat ongetwijfeld door jong en oud zal worden gesmaakt.

Recensie: Het piratenmaal - Jonny Duddle

Het piratenmaal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kapitein Paarsbaard en zijn inhalige bemanning gaan op zoek naar een schat! Maar hun hebberigheid zou ze weleens in grote problemen kunnen brengen...
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

  • Geheime liefde

  • Ceviche - Segers Abels en Rick Swinkels

Zoek in artikelen