• onze waardering

Er was ook eens….- Milouska Meulens RECENSIE

Recensie: Er was ook eens….- Milouska Meulens

Het leesboek Er was ook eens…is geschreven door Milouska Meulens en geïllustreerd door Djenné Fila. Milouska Meulens is bekend als presentatrice van het Jeugdjournaal. Zij heeft als schrijfster nu een aantal boeken op haar naam en binnenkort komt er een nieuw boek genaamd Moederland uit. Djenné Fila heeft voor haar illustraties in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen de Gouden Penseel 2023 gewonnen.

Het boek Er was ook eens… bestaat uit 7 hoofdstukken, elk hoofdstuk bevat een eigen sprookje. De hoofdstukken zijn dus afzonderlijk van elkaar te lezen. De schrijfster komt al van jongs af aan dezelfde vertellingen tegen over prinsen en prinsessen, ridders en heksen. Daarom verzamelde zij nieuwe verhalen en maakte er sprookjes van die anders zijn dan de traditionele vertellingen. De lezer kan meereizen naar wat er allemaal ook eens was…

Er was ook eens…is een mix geworden van sprookjes, mythes, legendes en andere vertellingen. Er wordt ook een flinke dosis fantasie aan toegevoegd. Maar deze fantasie leidt soms tot een griezelige en enge sfeer waardoor het boek minder geschikt is voor heel jeugdige lezers. Bovendien slaat de fantasie soms wel een beetje op hol. De verhalen over “De leegste leegte” en “Waar geen niets is”, zijn qua gedachtengang ingewikkeld om te begrijpen.

In “De leegste leegte” gaat een eenzame prins op zoek naar dit begrip, er volgt een avontuurlijke, gevaarlijke reis door de woestijn. Hij bereikt uiteindelijk de Laatste Oase waar hij door uit de fontein te drinken naar het hiernamaals oversteekt waar geen eenzaamheid meer is. Het blijkt dat hij eigenlijk al dood was toen hij als jongen een dodelijke val uit een boom had gemaakt. Zijn geest kon toen geen rust vinden en bleef maar rondzwerven. En in ”Waar geen niets is” vertelt een oude oma verhalen aan het volk waartoe zij behoort. Over “het begin van alles”, maar ook over “dat er altijd iets is”. Geen niets is vrij van tijd, ruimte en vanzelfsprekend ook van grenzen. Oneindig en toch kleiner dan een speldenprik. Deze begrippen zijn erg moeilijk om je er iets bij voor te stellen. Deze nieuwe sprookjes bevatten vaak een moraal net zoals in de traditionele sprookjes meestal het geval is. Tussen de regels door kan de lezer boodschappen en levenslessen voor nu ontdekken.

De andere 5 sprookjes in Er was ook eens…zijn beter te begrijpen, maar ondanks dat de sfeer magisch en mysterieus is, bevatten ze ook veel enge en griezelige elementen. Deze combinatie zie je ook terug in de illustraties. Deze illustraties zijn bijzonder en op mooi, glad papier afgedrukt. Ze passen wel goed bij de verhalen die verteld worden.

Er was ook eens…bevat mysterieuze en magische sprookjes, je moet van deze stijl en sfeer houden anders kan het boek griezelig en eng aanvoelen en dat kan er voor zorgen dat het minder prettig leest. Het leesboek is niet geschikt voor hele kleine kinderen. De illustraties passen wel erg goed bij de vertellingen en de sfeer van de sprookjes.

Recensie: Er was ook eens….- Milouska Meulens

Er was ook eens…

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lang, lang geleden, toen de werelddelen nog aan elkaar plakten als koekjes op een bakplaat, leken alle mensen op elkaar. Iedereen had gouden krullen, een gebronsde huid en ogen in de kleur van vuur. Alle mensen kwamen dagelijks samen in een van de bossen van het gigantische rijk. Ze luisterden naar Omama’s verhalen die niet vergeten mogen worden.

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

 • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

 • Schoon - Alia Trabucco Zerán

 • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

 • The Wheel of Time trailer door Prime Video onthuld

 • Zo zien filmscènes eruit zonder special effects

 • Engelwater

Zoek in artikelen