• onze waardering

Kwart over mist - Johan Elfner RECENSIE

Recensie: Kwart over mist – Johan Elfner

Kwart over mist is het leuke, grappige en spannende eerste deel van de serie Monsterstation. Katinka woont in het Monsterstation. Dat is een treinstation en een hotel voor monsters dat vlak bij de grens tussen Mensenland en Monsterland ligt. Elke dag stopt hier de trein van en naar Monsterland om kwart over mist. Katinka is zelf een kwartmonster en daarom kan ze niet doodgaan. Ze kan van het dak afvallen, maar zal dat altijd overleven. Maar ze is ook een gewoon meisje, ze gaat naar school en probeert daar vrienden te maken.

Katinka woont in het Monsterstation samen met Oomon, haar oom. Charlie, haar vader, is er niet. Niemand weet waar hij gebleven is. Op een dag krijgt Katinka bericht uit Monsterland en het blijkt dat er geen tijd te verliezen is. Ze moet de trein van kwart over mist halen om haar verdwenen vader terug te halen. Hij zit in Monsterland in de gevangenis en staat op het punt overgeplaatst te worden naar Gevangeniseiland, een plek waar nooit iemand vandaan komt.

Kwart over mist is een heel origineel verhaal waarin twee totaal verschillende werelden zich op een absoluut geloofwaardige manier vermengen. Er komen kennelijk geregeld monsters langs in onze Mensenwereld, maar ze moeten zich wel verborgen houden. Niet alle monsters houden zich aan die afspraak. En Monsterland ligt ergens aan de andere kant van de bergen. Alles ziet er anders uit dan wij gewend zijn, maar Monsterland blijkt ook ontzettend bureaucratisch te zijn.

Katinka is een sympathieke hoofdpersoon. Ze is eigenzinnig, niet op haar mondje gevallen en is dapper en avontuurlijk aangelegd. Ze gaat in dit verhaal het avontuur van haar leven aan. Dat vindt ze ontzettend spannend, ze weet niet waar ze aan begint, maar ze slaat zich overal dapper doorheen. Nu duimen dat het haar lukt om haar vader op tijd te vinden.

Johan Elfner is een Zweedse auteur die al verschillende boeken voor volwassenen op zijn naam heeft staan in het genre feelgood-crime. Helaas zijn deze nog niet vertaald in het Nederlands, want Kwart over mist maakt heel nieuwsgierig naar meer van zijn werk. Waar Elfner zijn inspiratie vandaan haalt, lijkt wel duidelijk te zijn. Hij woont in een oud treinstation vlakbij Amsterdam en runt daar samen met zijn gezin een hotel. 

Er komen in 2024 en 2025 vertalingen uit van de twee volgende in delen van de serie Monsterstation. Gelukkig, want aan het einde van dit eerste deel is wel duidelijk dat de avonturen van Katinka nog maar net begonnen zijn.

Kwart over mist heeft een mooie cover die goed past bij de sfeer van het verhaal: een beetje spannend, veel kleur en fantasie. Voorin het boek staat een mooie plattegrond, die je een beeld geeft van waar Katinka haar avonturen beleeft. Achter in het boek staat meer uitleg over de Monsterwereld. Het boek leest prettig en is een echte aanrader voor meisjes én jongens vanaf een jaar of negen. Het is een verhaal dat ook erg leuk is om voor te lezen.

 

Recensie: Kwart over mist – Johan Elfner

Monsterstation 1 - Kwart over mist

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het oude dorp van Amstelveen lijkt rustig en saai, maar niets is wat het lijkt… Katinka woont in het Monsterstation, een treinstation én hotel voor monsters. Ze is een kwartmonster en kan daarom niet doodgaan. Maar ze is ook een gewoon meisje dat naar school gaat en vrienden probeert te maken. Op een dag krijgt ze bericht uit Monsterveen, de monsterwereld die je betreedt via het Monsterstation: er is geen tijd meer te verliezen. Ze moet de trein van kwart over mist halen om haar verdwenen vader terug te halen…

    Kwart over mist is het eerste deel in een trilogie vol grappige, gekke en spannende avonturen waarin Katinka laat zien dat het oké is dat we allemaal een beetje anders zijn.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Als de regen niet valt

  • Young adult top 6: juni 2023

  • Film top 6: maart 2021

Zoek in artikelen