• onze waardering

Het boek der deuren - Gareth Brown RECENSIE

Recensie: Het boek der deuren – Gareth Brown

Het boek der deuren is het debuut van de Schotse schrijver Gareth Brown. En wat een debuut! Het is een mix van fantasy en een gedegen thriller, die je oppakt, meeneemt en niet meer loslaat.

Cassidy Andrews werkt in een boekhandel in New York City. Ze deelt een appartement met haar beste vriendin Isabella Cattaneo, Izzy. De twee jonge vrouwen hebben het prima naar hun zin. Eén van de trouwe klanten van Kellner Books is de oude heer Webber. Als deze op een dag vredig overlijdt op zijn vaste leesplek in Kellner Books, blijkt het dat hij Cassie twee boeken nalaat. Een veelgelezen exemplaar Graaf van Monte Cristo en een oud in leer gebonden boekje : het Boek der deuren. Het blijkt een magisch boek te zijn dat letterlijk iedere deur ter wereld kan openen; niet alleen in het heden, maar ook in het verleden. Het maakt dus tijdreizen mogelijk. Aanvankelijk is het dolle pret, maar als Cassie en Izzy kennis maken met Drummond Fox, blijkt dat ze in groot gevaar zijn. Het Boek der deuren opent ook deuren naar levensbedreigend situaties.

Er is een wereld vol magische boeken. Boeken die de realiteit beïnvloeden. Boeken die het innerlijke van de mens beïnvloeden. Boeken die bovenmenselijke krachten geven en boeken die de natuurwetten kunnen veranderen. Wie deze boeken ooit gemaakt heeft is niet bekend, maar al eeuwen zijn mensen op zoek naar hen. De boeken geven de houder enorme macht.

Het boek der deuren is zondermeer een gelaagd boek. Het begint vrij onschuldig. Leuk onderhoudend begin en verrassend dat fantasy gecombineerd wordt met thriller elementen. Het speelt zich af in onze gewone wereld en niet in een gecreëerde fantasy wereld. De liefde voor boeken komt direct naar boven. Deze schrijver weet wat het is als een echte lezer zich inleeft in een verhaal. De gevoelens, het enthousiasme! Gareth Brown begrijpt het helemaal. De persoon van Cassie is daar op geënt. De spanning en het mysterie worden echter langzaam maar zeker opgevoerd en ook de complexiteit. Door het tijdreizen, gaan verhaallijnen door elkaar lopen, maar verrassend genoeg blijft alles goed te volgen, omdat Gareth Brown een zeer transparante en beeldende schrijfstijl heeft.

De personages zijn bijzonder en heel goed uitgewerkt. Cassie, die langzaam maar zeker gaat beseffen dat zij de kern is van alles wat gebeurd is en dat ze onbewust de regisseur is van de gevolgen van die gebeurtenissen. Dat het verleden niet veranderd kan worden, maar dat het wel helpt als je je verleden begrijpt en accepteert, om je leven in de toekomst beter in te richten. Speelse Izzy, die haar angsten leert overwinnen en uiteindelijk de redder in de nood is. Drummond Fox, de Bibliothecaris, die de Fox-bibliotheek, een verzameling van diverse magische boeken, kost wat kost wil beschermen tegen de niets ontziende Boekenjagers, zoals Hugo Barbary en de Vrouw. Drummond is jaren eenzaam geweest. Zijn vrienden vermoord door de Vrouw. Nu krijgt hij weer een kans in het leven en die grijpt hij met beide handen aan. Aangetrokken door Cassie en haar Boek der deuren. Vriendschap, liefde en begrip leiden tot samenwerken. Samen kunnen ze proberen het mysterie van de boeken op te lossen en de boeken te beschermen en wie weet zelfs de Vrouw te verslaan. De Vrouw is Rachel Belrose die een sadistische, psychopathische seriemoordenaar is. Maar hoe is ze ooit zo geworden? Ze is op jacht naar alle magische boeken en moordt ook gewoon voor haar eigen plezier. Dit levert nogal gruwelijke passages op in het verhaal. Niet voor de weekhartigen dus!

Tot op het einde blijf je als lezer je afvragen waar Gareth Brown met Het boek der deuren naar toe stuurt en hoe hij al die wendingen uiteindelijk bij elkaar zal brengen in een geweldig plot. De laatste paar hoofdstukken maken het je duidelijk, als Gareth Brown de lezer aan de hand van Het Plan inzicht geeft. Complex, maar uiteindelijk heel duidelijk.

Boeiend en tot het eind toe spannend Het boek der deuren van Gareth Brown is echt fantastisch! Een aanrader voor fantasy en thriller liefhebbers.

Recensie: Het boek der deuren - Gareth Brown
 

Het boek der deuren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Sommige deuren kunnen beter gesloten blijven in dit fantastische debuut over magische boeken.

    De New Yorkse boekverkoper Cassie Andrews leidt een nietsvermoedend leven totdat een van haar trouwste klanten plotseling overlijdt in haar boekwinkel. In zijn handen vindt Cassie een boek met een bijzondere boodschap op de eerste bladzijde: Dit is het Boek der deuren. Hou het in je hand en elke deur is iedere deur. Diezelfde avond stapt ze door haar slaapkamerdeur naar Venetië en weer terug in een oogwenk. Het is het begin van een avontuur als geen ander. Maar wat Cassie dan nog niet weet is dat er andere magische boeken zijn. Boeken die zowel prachtige als monsterlijke dingen kunnen doen. Samen met haar huisgenoot Izzy wordt Cassie plotseling geconfronteerd met een wereld vol geweld en gevaar. En de enige persoon die hen kan helpen, Drummond Fox, de man die in het bezit is van een geheime bibliotheek vol magische boeken, is op de vlucht voor zijn eigen demonen. Er is een kwaad op pad, vastbesloten alle boeken in handen te krijgen. En Cassies boek is een boek om voor te sterven…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Er komt een nieuwe duistere Sabrina the Teenage Witch!

  • April 2015: De kroon van de Tearling

  • Film & Serie top 6: april 2024

Zoek in artikelen