• onze waardering

The Curry Guy één pan - Dan Toombs RECENSIE

Recensie: The Curry Guy één pan - Dan Toombs

Het aantal boeken dat verschijnt van Dan Toombs, The Curry Guy begint zo langzamerhand ontelbaar te worden. Want na The Curry Guy verschenen er nog The Curry Guy Veggie, Thai, Easy, Compleet, BBQ en nu dus The Curry Guy één pan.  Ik heb er verschillende van en ik moet zeggen dat deze misschien wel de beste is. Belangrijk daarvoor is het feit dat Dan Toombs deze keer afstapt van zijn basisrecepten die, liefst in grote hoeveelheden, vooraf gemaakt moesten worden, waarna je deze voor de meeste curry’s in zijn boeken nodig had. Dat dit voor zijn éénpansgerechten niet nodig is, maakt het veel toegankelijker. Ga ik een curry maken, dan zal het voortaan dit boek zijn wat ik uit de kast trek.

Het boek is onderverdeeld in de hoofdstukken Soep, Klassieke Indiase curry’s, Curry’s stoofpotten en sauzige gerechten, Uit de oven, Gebakken en gefrituurd en Bijgerechten, sauzen en basisgerechten. De recepten zijn voorzien van symbolen voor glutenvrij, vegetarisch, snel en simpel, weekendgerechten en tot slot marineren en weken. Veel recepten zijn glutenvrij en ook vegetarische recepten staan er in, maar ik denk dat je voor vegetarische gerechten beter The Curry Guy Veggie kan aanschaffen.

The Curry Guy één pan is echt een boek dat je vaak zult pakken als je van curry’s houdt. In de korte tijd dat ik het boek nu heb, heb ik er al meerdere gerechten uit gekookt en wanneer er binnenkort bezoek komt krijgen zij ook een curry van Dan Toombs voorgeschoteld. Dat is waarschijnlijk degene die tot nu toe het  meeste indruk op ons heeft gemaakt, misschien ook wel de eenvoudigste: Vietnamese roerbak met buikspek. Eigenlijk een heel eenvoudig recept, maar heerlijk qua combinatie van spek met al die bekende Aziatische ingrediënten.

De tweede curry was totaal anders. Japanse kipcurry, gemaakt met garam massala. Dat geeft meteen al een veel bekendere soort curry waarvoor je misschien niet persé een kookboek nodig zou hebben, mocht je enige ervaring hebben in de keuken. Het recept krijgt dan ook de indicatie ‘snel en simpel’.

Ook maakte ik nog de Goaanse vindaloo met varkensgehakt. Normaal wordt voor deze Indiase curry geen gehakt gebruikt, maar varkensschouder, lam of kip. Wat wel blijft zijn de belangrijke ingrediënten azijn, suiker, gember en heel veel pepers. In het recept stonden vier groene chilipepers. Ik verving het door één rode en het was pittig genoeg. De bereiding bestond verder uit het vermengen van gemarineerd gehakt met 400 ml water. Dat ziet er niet bepaald smakelijk uit, maar de bedoeling is dat dit op het vuur gaar wordt en inkookt. Dan ziet het er nog niet geweldig uit, maar het smaakt naar een heuse vindaloo.

Ik ben nog niet klaar met dit boek. Het blijft voorlopig zeker in de buurt van de keuken liggen, want als er even geen inspiratie is of als we weer zin hebben in een lekkere ‘net even anders’ curry dan biedt The Curry Guy één pan al snel uitkomst.

Recensie: The Curry guy één pan - Dan Toombs

The Curry Guy één pan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eenpansgerechten van The Curry Guy Dan Toombs, a.k.a. The Curry Guy, geeft meer dan 150 nieuwe recepten voor geurige eenpansgerechten bomvol smaak. Van (maaltijd)soepen uit India, Sri Lanka en Thailand, kruidige stoofpotjes uit Maleisië en Singapore tot en met wat minder bekende maar overheerlijke currygerechten uit Zuid-Afrika, de texmex- keuken & verder. De welbekende stijl van Dan Toombs spreekt vele kookliefhebbers aan: in een oogopslag zie je of een gerecht vegetarisch dan wel glutenvrij is, of dat een gerecht makkelijk en snel te bereiden is. Ook de Weekend Wonders, de gerechten die wat langer de tijd nodig hebben, mogen niet ontbreken. Met goede uitleg over de basis zoals de voorraadkast en keukenequipment kan iedereen direct aan de slag.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Zand

  • Grey's Anatomy's Dr. Miranda Bailey is te zien in General Hospital

  • Hij die niet bestaat - Valentijn Ringelberg

Zoek in artikelen