• onze waardering

Alleen van de foto - Sandra Berg RECENSIE

Recensie: Alleen van de foto - Sandra Berg

Lulu heeft al bij al een normaal leven. Ze werk als journalist voor een klein Nederlands bedrijfje en slijt haar dagen thuis met haar hondje Luna. Tot ze van de dokter te horen krijgt dat haar moeder dementie heeft. De twee hebben absoluut geen goede band. Haar moeder had altijd meer oog voor haar oudere zusje Melanie. Zij kwam te overlijden tijdens een tragisch ongeluk. Wat er exact gebeurd is, weet Lulu niet. Op een dag leest haar moeder een beangstigend artikel. Een vrouw werd dood teruggevonden in een beekje in de buurt. Ze is zo van slag dat Lulu vermoedt dat er een link moet zijn met Melanie en haar verleden. Alleen blijkt er veel meer mis te zijn dan eerst gedacht.

Alleen van de foto is een dun boek, maar bevat talrijke thema's waaronder liefde en mysterie. Je krijgt als lezer een mix voorgeschoteld van donkere geheimen en emotionele momenten. Sandra Berg is dan ook bekend voor haar boeken rond persoonlijke ontwikkeling. Lulu is hier een perfect voorbeeld van. Desondanks de slechte band met haar moeder, zoekt ze toch een oplossing om de situatie te redden. 

De schrijfstijl van Sandra Berg leest heel vlot. De spanning wordt goed opgebouwd en er zijn weinig saaie hoofdstukken te bespeuren. Dit komt omdat Lulu tijdens haar ontdekkingstocht leuke, maar even goed slechte momenten meemaakt. Zo liegt ze tegen haar baas dat ze een reportage maakt over de vervuiling van de beek, terwijl ze de raadsels rond Melanie oplost.

Het einde was redelijk voorspelbaar, maar maakt het verhaal niet minder interessant. Lulu leert steeds beter te begrijpen waarom mensen zijn zoals ze zijn. Daarbij hoort ook de aanvaarding van het gedrag dat haar moeder tentoonstelt tegenover de wereld. Karakterontwikkeling staat hier dus zeker centraal. Als lezer merk je bijvoorbeeld dat Lulu een negatief zelfbeeld heeft. Haar exen vonden haar te dik, waardoor ze de liefde helemaal had afgezworen. Tot ze plots een man leert kennen die haar wel waardeert om wie ze is. Want de achterflap geeft het eigenlijk niet prijs, maar het gaat hier om een mooi liefdesverhaal. 

Het thema dementie maakt toch ook een overgroot deel uit van het boek. De manier waarop Sandra Berg het verhaal brengt is zeer mooi. Daarnaast kom je als lezer te weten hoe het eraan toe gaat als iemand de diagnose krijgt. Maar even goed het verloop van de ziekte. Lulu heeft het af en toe moeilijk om ermee om te gaan. Dit maakt ook dat sommige stukjes in het boek net wat zwaardere materie zijn om te lezen. Sommige scènes kunnen confronterend overkomen voor mensen die bekend zijn met dementie. 

Alleen van de foto is een bijzonder boek over dementie en het aanvaarden van fouten uit het verleden. Dit in combinatie met een vleugje spanning en mysterie. De schrijfstijl is zeer aangenaam en het boek is niet al te dik. Het is dus ideaal om te lezen op een regenachtige namiddag. 

Recensie: Alleen van de foto - Sandra Berg

Alleen van de foto

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Alleen van de foto' van Sandra Berg vertelt de aangrijpende familiegeschiedenis van Lulu, die al haar hele leven het gevoel heeft dat ze bij haar moeder op de tweede plaats komt. Haar overleden zus Melanie blijft ruimte innemen, ook al heeft Lulu haar nooit gekend. Haar moeder spreekt ook nooit over haar zusje en alle informatie over haar bestaan lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Als Lulu's moeder dement wordt, gaat ze voor haar zorgen. Op een dag raakt haar moeder totaal overstuur als ze in de krant leest dat er een overleden vrouw in de plaatselijke beek is gevonden. Wat heeft dit met Melanie te maken? Langzaam maar zeker vallen alle puzzelstukjes op hun plek.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Nieuwe trailer van Guardians of the Galaxy vol. 2

 • VIP-readers over Violet

 • Recensie: Over de Schreef

Zoek in artikelen