• onze waardering

Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek RECENSIE

Recensie: Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

Na jarenlang werk af te wisselen met lange reizen over de hele wereld wil Jolyn zich gaan settelen in Nederland. Ze is tenslotte al 36 en ze verlangt naar een gezin. Daar heeft ze wel een man en werk voor nodig. Ze besluit te solliciteren bij Chow BV, een bedrijf dat handelt in kunst. Ze krijgt de baan als secretaresse plus een bonus: een relatie met haar charmante baas Paul. Het ideaalpakket komt niet alleen, ze krijgt er een schoonfamilie bij waarbij alles om de zoons draait. Vader Chow is er erg op gebrand dat een kleinzoon later de zaken overneemt en pusht Jolyn en Paul om hier voor te zorgen aangezien Stephan zijn andere zoon drie dochters heeft. Jolyn en Paul doen hun best maar het blijkt niet zo gemakkelijk te gaan. Jolyn verlangt enorm naar het moederschap en haar schoonvader zit ze op de huid. Komt hun beide droom uit en is het hun gegund om een zoon te krijgen? En tegen welke prijs?

Dubbel geluk voor Zhong van Ina van der Beek is een roman, maar zou zomaar een waargebeurd verhaal kunnen zijn. Het gaat over de cultuurverschillen tussen de westerse en oosterse wereld. Hoewel je geboren en getogen bent in een ander land kan je afkomst nog wel degelijk van invloed zijn. Dat zie je ook tussen Jolyn en Paul. Hoewel Paul, mede door zijn Engelse moeder, heel westers is blijft het Chinese deel ook in hem aanwezig. Dit zorgt voor strubbelingen en spanningen als het de familie aangaat. Ina van der Beek heeft er voor gekozen om vanuit de derde persoon te schrijven. Hierdoor krijgt het verhaal iets afstandelijks, je aanschouwt Paul en Jolyn, waardoor hun emoties minder goed binnenkomen dan als het vanuit de ik-vorm was geschreven. Juist bij zo'n belangrijk thema is goed om echt te voelen wat er in hen omgaat. Als je zelf in de situatie zit van ongewilde kinderloosheid is het fijn om de herkenning te beleven. Hoewel het boek voor iedereen interessant is, kan het wat saai zijn voor diegene die niets hebben met kinderen of rammelende eierstokken. Het verhaal verloopt traag wat niet gek is in een situatie zoals deze. Het medische traject om kinderen te krijgen kan nu eenmaal lang duren. Er wordt wel goed ingegaan op de consequenties die het kan hebben als je een ander pad gaat bewandelen. Denk er heel goed over na. Ga niet pushen om je zin te krijgen. Spreek alles meerdere keren door. Maak afspraken zwart op wit. En tenslotte denk niet alleen aan jezelf maar ook aan je toekomstige kind.

Dubbel geluk voor Zhong is een boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de verschillen tussen twee culturen en het hele traject en de emoties die komen kijken bij ongewilde kinderloosheid. Heb je niks met huisje, boompje, beestje en familietradities dan kun je dit boek beter overslaan.

Recensie: Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

Dubbel geluk voor Zhong

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jolyn heeft jarenlang de wereld rondgezworven, maar nu verlangt ze naar stabiliteit en een gezinnetje. Met haar 36 jaar beseft ze dat ze daar niet eindeloos meer de tijd voor heeft. Wanneer ze wordt aangenomen als secretaresse, slaat de vlam direct over tussen haar en haar nieuwe baas, de Chinese Paul Chow. Ze krijgen een relatie en niets lijkt Jolyns geluk nog in de weg te staan. Ze heeft een goede baan, een leuke man en ziet al helemaal voor zich hoe er binnenkort kleine kinderen om hen heen rennen. Maar deze droom blijkt moeilijker te bereiken dan eerst gedacht.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Hoe versier & verover ik een prins?

  • De atlas van overal - Deniz Kuypers

  • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

Zoek in artikelen