• onze waardering

Bek dicht en dooreten RECENSIE

Laura denkt dat Londen voor haar the place to be is na haar eindexamen. Nog niet helemaal eruit wat ze precies wil gaan doen besluit ze eerst een jaar als au pair aan de slag te gaan en zo haar leven wat op te "spicen". Niet alles loopt bij aankomst geheel vlekkeloos en Laura moet duidelijk haar draai nog zien te vinden. De Storcks zijn hardwerkende, keurige mensen en Ravi, hun zoontje, een handvol. Naarmate Laura er langer verblijft en de familie wat beter leert kennen blijken sommige dingen niet helemaal te verdoezelen. Laura heeft niet alleen een pak aan Ravi, ze worstelt ook met haar eigen zelfbeeld. De - in haar ogen - afstotende maar opdringerige Herman, die ze bij aankomst heeft ontmoet en die ze sindsdien niet uit haar leven lijkt te kunnen bannen, speelt een rol, net als Dave, de neef van de familie Storck. Tot hier lijkt alles op een normale, zelfs luchtige chicklit. De eerste omslag dient zich aan als Laura''s tanden gaan praten. Even denk je dat het te maken heeft met het denkbeeld van de protagonist, die duidelijk een eetobsessie heeft ontwikkeld. Toch blijkt dit een reeel stuk te zijn en de tanden nemen het roer over. Dit gaat ver, erg ver en uiteindelijk is het vader Storck - hij runt een eigen tandartspraktijk aan huis - die Laura er vanaf helpt. Voor het slot lijkt de auteur wederom van stijl te wisselen en, het moet gezegd, het is een overgang. Helaas blijft er het nodige aan losse draadjes over om de lezer geheel tevreden te stellen. Wat wordt aangehaald moet ook worden afgemaakt. Bepaald gedrag wordt niet nader verklaard en hiermee haal je ook datgene wat er plaatsvindt onderuit. Niet iedere lezer zal alles kunnen behappen en datgene slikken wat er gebeurt. Vooral door de vele vragen die overblijven en het toch wat oppervlakkige verhaal, is het geen boek dat echt op gaat vallen. Deze chicklit met een letterlijke bite staat op veel fronten volkomen op zichzelf. De auteur weet een bijzondere combinatie te vormen van diverse stijlen en weet daar aardig in te slagen. Voorop staat de humor en gevatheid zoals we van chicklits zijn gewend en hiermee weet de - zelf ook in Londen wonende - Klaassen wel raad. Voor wie houdt van een aparte invalshoek en eigen inleving is dit boek een absolute aanrader. Deborah Klaassen volgde in Londen een cursus creative writing en Shut Up and Eat! (de originele versie) was destijds haar afstudeerscriptie.

Bek dicht en dooreten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na haar eindexamen weet Laura niet precies wat ze met de rest van haar leven wil. Ze weet alleen dat ze heel graag Engels wil leren spreken met een echte Britse tongval. Op aanraden van haar moeder wordt ze daarom au pair bij een joods gezin in Londen. Ze verheugt zich enorm op een jaar uitgaan en winkelen en is vastbesloten om van een toerist te veranderen in een echte Engelse.
  Maar dat blijkt lastiger dan ze had gedacht. Hoe harder ze probeert erbij te horen, hoe meer Laura zich een buitenstaander voelt. In het gezin waar ze terechtkomt lijkt iedereen iets te verbergen en bovendien houdt de familie er strenge leefregels op na. Zo is een deel van het huis verboden terrein voor haar. Vanwege de hygiëne, zegt de vader die zijn tandartsenpraktijk aan huis heeft, maar Laura vermoedt dat er veel meer achter zit.

Meer info

MEMBER RECENSIES

 • Boek der spiegels

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen