• onze waardering

Onder kantoortijd RECENSIE

Heb je zin in een ouderwets leuke chicklit die eens niet over shoppen en mode gaat? Dan ben je bij Onder kantoortijd van Lucy Kellaway aan het juiste adres! In tijden van de recessie gaat het slecht in de zakenwereld en dat vormt daarmee een perfecte achtergrond voor twee kantoorromances die - laten we eerlijk zijn - waarschijnlijk in menig kantoorwezen niet ongewoon zullen zijn. Zodra je begint met lezen, voel je je direct een medewerker van Atlantic Energy; een grote speler in de Britse olie-industrie. In deze typische ''mannenwereld'' schetst Kellaway hoe het is voor een vrouw om aan de top te staan en zichzelf staande te houden tussen ongelijke machtsverhoudingen en bedrieglijke voorbeeldfuncties voor de maatschappij. Op kantoor is de werkdruk hoog; het lijkt echter vooral om naam en eer te gaan - waarbij de feiten vaak rooskleuriger worden gemaakt dan die werkelijk zijn. In het saaie kantoorwezen lijkt Stella alsmaar beloond te worden voor weinig prestatie en het duurt dan ook niet lang voor ze gebukt gaat voor een nieuwe uitdaging. Ze wordt verliefd op haar assistent - een veel jongere stagiaire waar ze buiten kantoortijd normaal niet eens een woord mee zou hebben gewisseld. Ze riskeert haar hoge positie als bestuurslid en haar gezinsleven voor een heftige maar o zo passionele kantoorromance. Hoe makkelijker ze ergens mee wegkomt, hoe meer risico''s ze neemt en uiteindelijk raakt ze verstrikt in een emotioneel web van leugens en overspel. Annabel is midtwintig, moeder van een jonge dochter en assistent van haar baas James; een kalende en gezette man, die haar kwaliteiten eindelijk eens echt op waarde schat. Het duurt niet lang voor ook zij een verhouding krijgen die onder kantoortijd steeds meer stress oplevert. James is zijn zieke vrouw niet voor het eerst ontrouw en worstelt met zijn geweten, waardoor hij meerdere gezichten ontwikkelt waar maar weinig sympathie voor op te brengen valt. De naïeve Annabel valt als een blok voor zijn ogenschijnlijke charmes en laat volledig met zich sollen door deze sluwe vent. 

De onderliggende boodschap van dit boek is de ongelijke machtsverhouding in het zakenleven: daar waar Stella gestraft wordt voor haar onprofessionele acties, wordt het schandaal van collega James met gemak in de doofpot gestopt en wordt - de in lagere rang geplaatste - Annabel overgeplaatst naar een andere afdeling om confrontaties te vermijden. En dat terwijl het bedrijf zoveel (schijn)waarde hecht aan ''diversiteit'' in de top. Hoewel het verhaal op een gegeven moment best een beetje eentonig wordt, hield het boek me wel geboeid tot aan het eind. Jammer genoeg zat er weinig spanningsopbouw in het verhaal, waardoor de emoties van zo''n stiekeme verhouding niet goed tot z''n recht komen. Het einde is niet het typische ''en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-einde'' maar snijdt juist de harde moraal aan waardoor het realistisch en toch bevredigend eindigt. Het verhaal speelt zich volledig binnen kantooruren af en sluit niet strikt noodzakelijke feiten over het privéleven van de personages buiten. Met weinig entourage raak je volledig verstrikt in de kleine wereld van Stella en Annabel en voel je helemaal met hen mee. Je zou het eigenlijk niet goed willen keuren dat de getrouwde Stella het met haar veel jongere assistent doet en je zou Annabel willen toeschreeuwen dat ze zich laat gebruiken - maar die kleine lettertjes die je tussen de regels door leest, zorgen voor een zee aan empathie voor de vrouwen. Onder kantoortijd is een prima geslaagde chicklit die zich buiten de hokjes van de standaard vrouwen-interesses waagt. 

Onder kantoortijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Stella Bradberry en Annabel Chambers werken allebei voor Atlantic Energy, een oliemaatschappij in Londen. Annabel is een jonge, alleenstaande moeder die haar opleiding niet heeft afgemaakt en nu gedoemd is als assistent te werken voor mannen die stuk voor stuk maar half zo intelligent zijn als zijzelf. Stella is twintig jaar ouder en staat op het punt toe te treden tot de raad van bestuur. Voor haar geen glazen plafond. Zij is moeder van twee kids, een multitaskende power woman en nog aardig ook. Iedereen bewondert haar en vindt haar verstandig, dus wat bezielt haar om een affaire te beginnen met een man die ze buiten kantoortijd nog geen blik waardig gegund zou hebben?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Ook verkrijgbaar als e-book

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Het klaprozenjaar

Nieuwste artikelen

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen