De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2023' verkiezing

In 2023 zijn we ontzettend verwend met heel veel mooie, grappige, spannende en fantasievolle Young Adult boeken. Van al die mooie boeken hebben wij een top 12 samengesteld die kans maakten op de eerste plaats in onze 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2023' verkiezing. Onze lezers hebben gestemd en daar is een welverdiende top 3 uit gekomen, uit drie verschillende leeftijdsklassen. Afgelopen maand is onze vakkundige jury hard aan het werk gezet om de top 3 te beoordelen en wij mogen eindelijk de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2023' verkiezing bekend maken!

Jullie hebben massaal gestemd op jullie favoriete Young Adult boek van 2023 voor de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2023' verkiezing. Hier zijn de volgende drie kanshebbers uit ontstaan (in willekeurige volgorde):

Fourt Wing van Rebecca Yarros (fantasy ya)

Twisted Love van Ana Huang (new adult)

Prins van Toorn van Kerri Maniscalco (fantasy ya)

Lees HIER welke andere boeken er nog meer genomineerd waren voor deze verkiezing, maar helaas de top 3 niet hebben gehaald.

 

Om te beoordelen wie uiteindelijk het beste 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023' is, hebben wij een deskundige jury samengesteld. Deze jury bestaat uit een aantal van onze vaste professionele recensenten. In de maand december heeft de jury de drie boeken gelezen. Op verschillende punten zijn de titels beoordeeld, zoals originaliteit, karakter ontwikkeling, schrijfstijl en de opbouw van het verhaal. 

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023'? 

 

In willekeurige volgorde vind je hieronder het commentaar van de juryleden:

Dit had de jury te zeggen over Fourth Wing van Rebecca Yarros:

Wat heeft Fourth Wing de lezer allemaal te bieden vraag je je af? "Draken, knappe mannen, romantiek, avontuur, fantasie en ga zo maar door." Ok, duidelijk heel veel dus en het is ook nog eens vernieuwend "Het drakenrijdersplot is bijzonder origineel en het verhaal is een echte rollercoaster om te lezen." Maar er is meer "Het is een spannend verhaal, dat perfect in elkaar zit. Je gaat met Violet op avontuur en van scene tot scene zit je op het puntje van je stoel." Maar als het boek zoveel bevat, is het dan wel fijn te lezen? "Dit boek is vanaf de eerste bladzijde interessant tot en met het eind. Je hoeft er niet ‘in te komen’." "Yarros gebruikt een zeer meeslepende stijl. Je wordt als het ware echt meegezogen in deze fantastische wereld en staat zo dicht bij personages dat je zelf een rol lijkt te spelen." "Van begin tot eind is het een pageturner van jewelste."

Fourth Wing hangt wat tussen YA en NA in en dat lijkt alleen maar een voordeel "Doordat het tussen meerdere genres in hangt en geschreven is door een auteur die eigenlijk een master is in een ander subgenre, is het heel breed georiënteerd en spreekt het zoveel mensen aan." Natuurlijk heeft de hele boekenwereld het dit jaar over dit boek gehad, en dat kan sommige lezers misschien afschrikken. Maar wees gerust "In steen gebrand/Fourth Wing is een hype, maar het boek is dat zeker waard, het is een absolute aanrader!"

 

Dit had de jury te zeggen over Twisted Love van Ana Huang:

Laten we beginnen met een mooi algemene opmerking "Twisted Love is een hele mooie, spannende, romantische new adult." Waarbij het duidelijk moge zijn "Het vereist wel een ouder publiek, zeker 18+." Ana Huang heeft goede keuzes gemaakt en dat resulteert in een evenwichtig boek "De balans in dit boek is prima, vooral dankzij de humor. Het is dan ook niet moeilijk om door te lezen." "Het is spannend, heeft humor, is romantisch, sexy, wisselt goed af en doet een gedurfde poging naar een diepere laag in een anders vrij simpel verhaal." Het is het eerste deel in een serie, dus de afloop is zeker een smaakmaker als je door wil naar de volgende boeken "Goed einde, leuke bonusscene. Het einde van het verhaal hint naar een vervolg. Nu weten we al dat deze uit is en die komt zeker op mijn TBR te staan!"

 

Dit had de jury te zeggen over De prins van Toorn van Kerri Maniscalco:

Onderwerp is net even anders dan anders en dat is best knap omdat dit genre YA/fantasy best vaak op elkaar lijken. Dit is heel anders

Een leuke, spannende YA. Een tikje duister, ook wat erotisch getint. Ik vind het een origineel verhaal, ben het nog niet eerder zo tegengekomen.

duistere atmosferische fantasy

Voor fans van iets meer spanning, duisternis en mysterie, zal deze winnen!

De romantische ontwikkelingen bouwen zich heel langzaam op, waardoor je veel tijd hebt om je te hechten aan de personages en uit te kijken naar hoe het gaat aflopen. 

De setting van het verhaal is origineel en verrassend! Italië, heksen en de hel…

Origineel verhaal in een mooie setting, met perfect oproepen van de juiste sfeer: het warme, zuiderse Sicilië en het donkere, mysterieuze van de Hel. Verhaal zit goed in elkaar – doet denken aan de klassieke queestes, maar heel fijn uitgewerkt. 

De schrijfstijl en het taalgebruik is ontspannend, meeslepend en het verhaal is heerlijk leesbaar.

Natuurlijk kan er maar één boek de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023' verkiezing zijn en dat is geworden:

Fourth Wing van Rebecca Yarros!

 

 

Het boek heeft van bijna alle juryleden de hoogste score gekregen, dus we kunnen stellen dat het een hele duidelijke winnaar was.

Tussen de tweede en derde plek scheelt weinig, maar de tweede plek is veroverd door De prins van Toorn en de derde plek is naar Twisted Love gegaan.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

  • Argylle - Elly Conway

  • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

  • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

  • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Moederdag boeken top 6

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen