Boek van het Jaar 2010

 

De winterse decemberdagen zijn weer vervlogen. De sneeuw is gesmolten, de kerstversiering staat weer op zolder en de vuurpijlen zijn afgeschoten. De enige nalatenschap van die feestelijke dagen zijn de extra kilo’s die je er misschien hebt aangegeten en het voornemen om die in 2011 weer kwijt te raken. Maar… het laatste woord over 2010 is nog niet gesproken, want vorige maand hebben de bezoekers van Chicklit.nl hun stem mogen uitbrengen op het Boek van het Jaar 2010! Naar wie gaat die felbegeerde titel? De uitslag is nu dan ein-de-lijk bekend!


Het afgelopen jaar is er – zoals vanouds – elke maand een boek uitgekozen als Boek van de Maand. Deze 12 toppers waren genomineerd voor de verkiezing van Boek van het Jaar 2010. Dit jaar was de keuze extra moeilijk, want er zijn in 2010 heel wat toptitels aan onze bibliotheek toegevoegd. Hoe het ook zij, er kan er maar één de winnaar zijn. En dat lot lag in handen van de stemmers!

Topauteur Sophie Kinsella zwaait al drie jaar op rij met de scepter als het gaat om deze titel. En ook dit jaar was zij met Mini Shopaholic een zeer gewillige kanshebber! In beginsel leek het er dan ook op dat deze Queen of Chicklit haar troon niet zou afstaan, maar toen kwamen de Nederlandse dames Chantal van Gastel en Barbara Muller om de hoek kijken! Deze dames gaven zich niet zo makkelijk gewonnen en schakelden hun volledige achterban in om hun boek op nummer 1 te krijgen! Op Twitter vlogen de tweets over de verkiezing je om de oren. Zelfs op de radio werd er over gesproken. Schrijfwedstrijd-winnares Ilse Spall was namelijk ook niet vies van een beetje extra promotie: zij vertelde op de regionale radiozender Radio M in Utrecht over haar nominatie.

De stemmen stroomden letterlijk binnen; meer dan 4200 stemmen zijn er geteld en de uiteindelijke uitslag kon tot het laatste moment nog alle kanten op. Achter de schermen werd naarmate het einde naderde duidelijk dat Sophie Kinsella dit jaar geen vierde overwinning aan haar naam kon toeschrijven. Chantal van Gastel en Barbara Muller maakten namelijk een flinke inhaalslag en de strijd tussen die twee barstte los. Uiteindelijk is het dan ook een close finish geworden: met maar liefst 35% van alle stemmen heeft Chantal van Gastel met haar derde boek – Geknipt voor jou – haar grote idool Sophie Kinsella en alle anderen verslagen!! Zij werd op de voet gevolgd door Barbara Muller. Haar autobiografische debuutroman De Babyplanner krijgt met 31% van de stemmen een eervolle tweede plaats in de lijst. Boeken van Nederlandse bodem scoren erg hoog dit jaar: maar liefst 4 Nederlandse titels in de TOP-5 van meest favoriete boeken uit 2010!

We feliciteren Chantal van Gastel met deze eervolle overwinning en zijn erg trots op haar Nederlandse antwoord op Sophie Kinsella! Een goed begin naar een internationaal succes, vinden wij!

 

Nieuwste artikelen

  • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

  • Recensie: Dune

  • Winnaars Emmy Awards 2021

  • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

  • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

  • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

  • Shoptip: 10x coole e-reader covers

  • Shoptip: Sinterklaascadeautjes onder de 10 euro

  • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

Zoek in artikelen