Let's go blond!

Voordeel van onze belabberde Hollandse zomers: de bikinidagen worden beperkt tot een minimum. Tijd voor brownies. Maar dan blond. (Waarschuwing: caloriebom!)
 
Ik ben geen hele grote chocola-fan, maar ik ben wel dol op brownies. In een van mijn kookboeken staat mijn favoriete brownierecept ooit, dat ik zelf naar eigen smaak een beetje aangepast heb. In hetzelfde kookboek staat ook een recept voor blondies. Ik verwachtte dat dat precies hetzelfde was als brownies, maar dan met witte chocola, maar in dit kookboek is dat niet het geval.
 
Daarom besloot ik om zelf een blondierecept te verzinnen. Ik nam mijn favoriete brownierecept en verving alle donkere chocola door witte chocola en de pecannoten door amandelen. Eens kijken hoe dat uitpakt…
 
Wat heb je nodig?
- 115 gram (room)boter
- 220 gram witte chocolade
- 200 gram ruwe rietsuiker
- snufje zout
- 1 theelepel vanille-essence of een leeggeschraapt vanillestokje
- 2 eieren
- 40 gram bloem
- 100 gram geschaafde of gehakte amandelen
  
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een browniebakvorm (te koop bij HEMA), een vierkante bakvorm, of andere bakvorm met bakpapier.

Smelt de boter met de chocolade in een kom op een pan met heet water op laag vuur. (Ik gebruikte een plastic kom. Dat is eigenlijk niet zo slim, want dat kan smelten. Dus pas op.)
 
Roer de boter en de chocolade goed door elkaar. Dit is het moment om even stil te staan bij wat je aan het doen bent. Ja, je bent een gigantische hoeveelheid chocolade en roomboter door elkaar aan het roeren. Voel je niet schuldig. Dit mag best af en toe.
 
Voeg de suiker, het zout en de vanille toe. Haal de kom van de pan en klop met een mixer één voor één de eieren erdoor, gevolgd door de bloem en de helft van de amandelen.

Giet het beslag in de vorm en bestrooi met de overgebleven amandelen. Bak 35 tot 40 minuten. Laat minstens 20 minuten afkoelen. De koek voelt zacht, maar na het afkoelen wordt het als het goed is harder. Til het met bakpapier en al uit de vorm en leg op een plank. Snijd kleine vierkantjes en bewaar in een gesloten trommel.
 
Het eindoordeel
Missie ‘let’s go blond’ geslaagd, want oh wat is dit lekker! Het smaakt een beetje naar boterkoek. Mmm…. Eet smakelijk!

En je weet wat ze zeggen: blondes have more fun!

 

Nieuwste artikelen

  • De vuurdraak - Alastair Chisholm

  • Canary Islands - Charles van Haverbeke

  • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

  • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

  • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Stiletto’s in de keuken

  • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: 21 Zomers

Zoek in artikelen