• onze waardering

Kerstkoekjes en kerstcupcakes (met recept!) RECENSIE

Het is bijna kerst! Gezellig samenzijn met familie, de kerstboom versieren, kaartjes versturen en vooral… eten. Heel veel eten. Voor deze speciale jingle-bells-editie van Elsbeth kookt maakte ik een gerecht uit het Winterkookboek van 24Kitchen en bakte ik kerstcupcakes.
 
24Kitchen heeft een Winterkookboek uit, vol gerechten voor de feestdagen en winterse dagen. Op de foto’s zien we de gehele Nederlandse crew van 24Kitchen onder de kerstboom, aan tafel en voor het haardvuur. De foto’s zijn enorm over-the-top en waarschijnlijk in de zomer gemaakt, want iedereen is lekker bruin. De recepten gaan van gemakkelijk (snert, après-ski tosti) tot uitdagend (champagnetaart, gevulde kalkoen).
 
Op een briefje
Ik besluit de Merry X-mas Koekjes, ofwel fortune cookies te maken. Het leuke is: je kunt een kerst- of nieuwjaarsboodschap op een briefje schrijven en dat in het koekje verstoppen. Een originele manier om een diner te beginnen of eindigen. De koekjes waren zo klaar. Niet het geweldigste dat ik ooit heb gegeten, maar precies wat je verwacht bij een fortune cooky en heel gemakkelijk te maken.

 
Gouden glans
Voor kerstcupcakes klop ik aan bij mijn vriendin en bakkoningin Roos. We besluiten om gouden appelcupcakes met ahornsiroop (maple syrup) te maken. Een beetje uit een Brits kookboek en een beetje van Roos. De cupcakes hebben een mooie gouden glans en we maken ze natuurlijk af met eetbare kerstdecoratie. Lekker feestelijk!
 
Voor 18 cupcakes.
 
Wat heb je nodig?
 
Voor de cakejes:
400 gram appels
¾ theelepel kaneel
2 theelepels ahornsiroop
125 ml zonnebloemolie
150 gram lichtbruine basterdsuiker
een halve theelepel vanille-extract (of vanille-aroma)
citroenrasp van een halve citroen
4 eieren (van 2 heb je alleen het eiwit nodig)
50 gram pecannoten, in stukjes gehakt
275 gram bloem
een halve theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
snufje zout
 
Voor de frosting:
75 gram ongezouten, zachte boter
75 gram lichtbruine basterdsuiker
3 theelepels ahornsiroop
150 gram roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou)
 
En verder:
Cupcakevormpjes, een cupcake- of muffinbakvorm
Eetbare kerstdecoraties


Hoe maak je de cakejes?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en hak ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Doe ze in een kom. Strooi de kaneel erover en roer door elkaar. Giet de ahornsiroop erover en zet opzij.
 
Doe de olie, suiker, vanille en citroenrasp in een andere kom en klop met een mixer. Sla twee eieren los met een vork en voeg toe aan de kom. Klop een paar minuten totdat het mengsel er dik en mousse-achtig uitziet.
 
Roer de noten en het appelmengsel erdoor. Zeef de bloem, het bakpoeder, de soda en het zout boven de kom en vouw het erin. Het mengsel wordt nu behoorlijk stijf.
 
Pak een andere kom en doe daar de twee eiwitten in. Klop stijf (met de hand of met een mixer) totdat er pieken ontstaan. Vouw de eiwitten in drie stappen door het appeldeeg in de andere kom.
 
Vul de cupcakevormpjes voor 2/3 met het deeg. Bak zo’n 15 tot 18 minuten. Controleer met een satéprikker of de cakejes gaar zijn (als de prikker er droog uitkomt, is het cakeje gaar). Laat de cakejes afkoelen op een rooster.
 
Hoe maak je de frosting?
Meng de boter met de suiker en de ahornsiroop totdat het glad en romig wordt. Klop de roomkaas erdoor. Voeg naar smaak meer ahornsiroop toe. Hoe langer je klopt, hoe luchtiger het wordt.
 
Bestrijk de afgekoelde cakejes met een flinke laag van de frosting. Versier vervolgens met gouden of zilveren sprinkles, sneeuwvlokjes, marshmallows, candy canes, eetbare kerstboompjes of wat je maar wilt!
 
Zet de cakejes nog even een uur in de koelkast om op te stijven.

  

Fijne kerst allemaal!

PS: Neem vooral ook een kijkje op de blog van Roos over taart en andere zoetigheden: rooszijn.wordpress.com

Winterkookboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In de winter is niets lekkerder dan thuis genieten van zelfgemaakte lekkernijen. Of het nu gaat om zelfgebakken pepernoten of een kop ouderwetse erwtensoep, de winter leent zich voor heerlijk genieten.

    Het 24Kitchen winterkookboek biedt inspiratie voor alle eetmomenten die de winter rijk is: pepernoten, taaitaai en borstplaat voor in de schoen en tijdens Sinterklaasavond, heerlijke kerstdiners – met alle Kerstklassiekers en inspiratie voor nieuwe gerechten – en suggesties voor hapjes en buffetten om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar te beginnen. Uiteraard ontbreken de recepten voor appelflappen en oliebollen niet!

    Maar denk ook aan hét recept voor erwtensoep, warme chocolademelk en glühwein en klassiekers uit de wintersportlanden als keiserschmarren, spätzle en kaasfondue. Al dit lekkers wordt gegoten in een heerlijk jasje van gezelligheid en warmte. Kortom: maak de open haard maar aan en laat je warmen door de gerechten van 24Kitchen!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

  • 25 feiten over populaire kerstfilms die je nog niet wist

  • Dit zijn de aankomende Hallmark kerstfilms

  • Alle kerstfilms op Disney+

Zoek in artikelen