8 tips om je goede voornemens dit jaar vol te houden

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur. Een hoop Nederlanders - wij ook! - stellen dan een lijstje met goede voornemens samen... Maar, deze verdwijnen vaak na enkele weken als sneeuw voor de zon. Daarom hebben we 8 tips voor je op een rijtje gezet om die voornemens nu een keertje wél vol te houden!
 

Bron: Shutterstock.com


1. Vertel je vrienden erover
Als een extra stok achter de deur kun je je vrienden over je voornemens vertellen. Vraag of ze je willen steunen en motiveren. Het is natuurlijk geen fijn gevoel als ze aan je vragen hoe het gaat en jij moet bekennen dat je er eigenlijk alweer mee bent gestopt ...

2. Hang een lijstje op
Herinner jezelf aan die goede voornemens. Schrijf ze op en hang dit lijstje ergens waar je het vaak ziet. Zo dwing je jezelf om aan die goede voornemens te denken en motiveer je jezelf om het vol te houden.

3. Doe het samen
Samen sta je sterker. Zoek dus een buddy met wie je aan dat goede voornemen kunt werken. Samen houd je het makkelijker vol, omdat je elkaar motiveert en natuurlijk ook niet de eerste van de twee wilt zijn die het opgeeft...

4. Plan die nieuwe gewoontes
Plan een vast momentje in je agenda om aan dat goede voornemen te werken. Wil je bijvoorbeeld meer sporten? Plan dan een vast tijdstip in waarop je dit doet, zodat het op den duur een blijvende gewoonte gaat worden. Excuses als: 'ik had echt geen tijd..' tellen niet!

5. Denk aan de voordelen
Zie je het even niet meer zitten? Wil je eigenlijk opgeven? Denk dan aan alle voordelen die het je oplevert als je volhoudt. Visualiseer het. Als je jezelf bijvoorbeeld hebt voorgenomen om af te vallen, denk er dan aan hoe leuk dat ene jurkje zou staan met een paar kilootjes minder...Of heb je jezelf voorgenomen om te stoppen met roken? Reken uit hoeveel geld je bespaart per jaar en bedenk wat voor 'n leuke dingen je hiermee zou kunnen doen.

6. Belonen
Beloon jezelf met iets dat je heel graag wilt. Niet alleen als je het grote einddoel hebt gehaald, maar ook kleine beloningen tussendoor. Dat is een motivatie om het tot het einde toe vol te houden. 

7. Volhouden als het even minder gaat
Ook als je even terugvalt in je oude gewoontes, moet je niet meteen al je goede voornemens in de prullenbak gooien. Pak het gewoon weer op waar je gebleven bent en ga vol goede moed verder.

8. Ga verleidelijke momenten uit de weg
Zijn er situaties waarin het extra moeilijk voor je is om je aan je voornemens te houden? Bedenk dan vooraf hoe je hiermee omgaat of vermijd dit soort situaties dan.


Onze goede voornemens voor 2013
Met al deze tips gaan we natuurlijk zelf ook aan de slag. Maar wat zijn nou eigenlijk onze goede voornemens voor komend jaar?

Hoofdredactrice Jacky:
'Eigenlijk doe ik er niet aan. Het stelt je alleen maar teleur als je iets niet haalt en je stelt (te) hoge eisen aan jezelf. Maar stiekem vind ik wel wat dingen vatbaar voor verbetering, die ik in 2013 resoluut wil aanpakken! Mijn goede voornemens voor 2013 zijn:
- Nadat ik twee jaar geleden zo'n 27 kilo ben afgevallen, is het nu belangrijk om dat de rest van mijn leven zo te houden. Die pietenkoekjes, gevolgd door de kaneelsterren zijn echter té verleidelijk geweest, mijn motivatie om drie keer per week te sporten is lichtelijk ingekakt en ik durf het eigenlijk niet toe te geven, maar ik baal er stilletjes als een stekker van dat ik die twee aangekomen kilo's van de laatste maanden er maar niet af krijg. In 2013 dus weer met frisse moed aan de slag! Ik heb er ten slotte niet voor niets zo hard aan gewerkt.
- 2013 moet voor mij het jaar gaan worden waarin ik mijn huis verkoop en een nieuw droomhuis ga betrekken mét tuin en ruime werkkamer. Hoewel dat lot ook niet echt bepaald in mijn handen ligt in tijden van economische crisis…
- En 2013 wordt ook het jaar waarin ik 30 word. Het jaar waarin ik een nieuw tijdperk inga, een waarvan ik hopelijk met volle teugen mag gaan genieten met veel nieuwe ervaringen. Dus 2013 kicken we feestend en genietend off!'

Hoofdredactrice Melissa:
'Ieder jaar heb ik wel een lijstje goede voornemens paraat, maar helaas behoor ik ook tot de groep waarbij de poging meestal na januari alweer staakt. Dit jaar ga ik er weer vol frisse moed tegenaan en hoop het dit jaar anders te doen en het wél vol te houden. Mijn goede voornemens voor komend jaar zijn:
- Mijn hardloopschema tot 5 kilometer afmaken en daarna door trainen tot misschien wel 10 kilometer. Ik wil dit jaar in ieder geval weer meedoen aan de Ladiesrun en misschien ook aan de Sisterrun, samen met mijn zus.
- Afvallen. Ik wil minimaal 10, maar het liefste 20 kilo afvallen. Ik ga dit proberen met de nieuwe Bodie Boost-methode en door het bijhouden van een wekelijks dagboek op Chicklit.nl hoop ik een stok achter de deur te hebben en het daadwerkelijk vol te houden. Binnenkort meer hierover...
- Minder stressen. Meer relax-momenten inplannen en meer tijd vrij maken om boeken te lezen!'

Stagiaire Marjolein:
'Net als Jacky doe ik eigenlijk niet echt aan goede voornemens. Maar, er zijn natuurlijk wel dingen die ik graag zou willen bereiken of verbeteren in het nieuwe jaar. Daarom zijn mijn goede voornemens voor 2013:
- Mijn studie afmaken. Ik ben op dit moment bezig met het laatste jaar van mijn studie en ik wil het dit jaar graag afronden met een mooie scriptie.
- Vaker de fiets pakken. Sinds ik mijn rijbewijs heb, gebruik ik mijn fiets namelijk schandalig weinig. 
- Vaker creatief bezig zijn. Voordat ik begon met mijn studie, schilderde en tekende ik heel wat af. Dat is een beetje ingekakt. Daarom zou ik daar het komende jaar meer tijd aan willen besteden omdat ik er altijd veel energie van krijg!'

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2013?

Nieuwste artikelen

  • Young adult top 6: december 2023

  • Fictie top 6: december 2023

  • Koffers vol liefde - Marli Elisa

  • De affaire - Yvonne Doorduyn

  • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

  • 10 Netflix tips die je moet weten

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • Young Adult top-5: september

  • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

Zoek in artikelen