De boekenkast van auteur Lisette Jonkman

Lisette Jonkman is het aanstormende talent dat in 2012 de Boek van het Jaar-verkiezing op Chicklit.nl won. De hilarische auteur heeft ondertussen al twee titels op haar naam staan, waaronder het pas verschenen Verkikkerd. Vandaag mogen we een kijkje nemen in haar boekenkast om te ontdekken wat deze chicklit-schrijfster zélf allemaal leest.

Luisterboeken
Mijn ouders waren vroeger te lui om voor te lezen, dus toen ik klein was kreeg ik voor iedere verjaardag hele stapels luisterboeken. Ik luisterde ademloos naar de mevrouw die alles voorlas en sloeg braaf de bladzijde om als de ‘ping’ op het bandje klonk. Daarna is mijn fascinatie voor boeken en verhalen eigenlijk nooit meer weggegaan. Vanaf het moment dat ik zelf kon lezen, was het hek van de dam. Ik lees alles wat los en vast zit. Je kunt mij nergens zo blij mee maken als met een goed boek.

Uitlenen
Het liefst lees ik altijd en overal, als ik tenminste niet zelf aan het schrijven ben. Wat sommige mensen hebben met computerspelletjes of voor de TV hangen, heb ik met boeken. Ik heb behoorlijk veel boeken in mijn bezit, alleen leen ik er ook altijd een heleboel uit. Wat nu in mijn boekenkast staat is ongeveer de helft van mijn collectie. Toen we laatst gingen verhuizen leek het me wel handig als we niet al die boeken hoefden mee te slepen, dus ben ik enthousiast aan het uitlenen geslagen. Met als gevolg dat ik nu geen flauw idee meer heb welk boek bij wie ligt... Het positieve daaraan is dat er weer ruimte is in mijn Billy’s om nieuwe boeken aan te schaffen.

To-read
Momenteel heb ik bijna alle boeken gelezen! Alleen de boxset van The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy staat nog te wachten om eindelijk gelezen te worden. Eens in de zoveel tijd heb ik een enorme koopwoede en schaf ik links en rechts nieuwe boeken aan, maar als er meer dan vijf nog-te-lezen boeken in mijn kast staan is het tijd om de rem erop te gooien. Niet dat dat altijd lukt, want als ik bijvoorbeeld een boekpresentatie van een collega-auteur bezoek, schaf ik ook altijd het boek aan. Voor dat soort speciale gelegenheden wil ik zelfs in mijn bezuinigingstijd wel een uitzondering maken!
*Edit: inmiddels heb ik weer zo''n aanval van koopwoede gehad en heb ik weer een hele lading boeken aangeschaft: Warm Bodies, Idiopathie, Verdiept in jou, The Time of Their Lives, The Host en T.H.E.B.W.

Herinneringen
De boeken van Sophie Kinsella lees ik altijd in de zomer, dus ik associeer haar met mooi weer en vakantie. Verder kreeg ik op de basisschool tijdens de vakanties altijd boeken cadeau van mijn ouders, zodat ik me niet hoefde te vervelen als het zwembad saai werd. Daardoor moet ik bij De Griezelbus altijd aan Spanje denken!

Een goede raad
Het laatste boek dat ik heb gelezen is Een goede raad van J.K. Rowling. Ik wist van tevoren niet goed wat ik kon verwachten, omdat de recensies heel erg uiteenlopen en de flaptekst mij nogal saai leek. Toch wilde ik het lezen, zodat ik mijn eigen oordeel kon vellen. En dat is zeer positief: ik heb genoten van de subtiel uitgezette lijntjes en het ogenschijnlijk voortkabbelende dorpsleven, waar je tegelijkertijd een sterke onderstroom in voelt. Een echte aanrader!Koffievlek
Op dit moment ligt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson op mijn nachtkastje, maar die is bijna uit. Het is een geweldig verhaal! Op de achterflap wordt het beschreven als een wereldreis met een Zweedse Forrest Gump achter het stuur en dat is exact hoe ik het ervaar. Regelmatig zit ik hardop te lachen. Een boek is eigenlijk pas goed als er minstens één pagina met een koffievlek in zit, omdat ik een grapje niet aan zag komen en de koffie uitproest om te voorkomen dat die van het lachen in mijn neus schiet.

E-reader
Een e-reader heb ik niet. Ik vind het veel leuker om boeken te kopen en vast te houden. Ongetwijfeld ga ik ooit overstag en koop ik zo’n digitale boekenkast van een paar gram, want het is natuurlijk superhandig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Dan kan ik die gebruikelijke vijf kilo boeken reserveren voor de opbrengst van mijn shopverslaving. Handig! Maar thuis wil ik mijn boeken gewoon in een kast kunnen zetten en lekker kunnen vouwen en kreuken en knakken. Ik weet dat sommige mensen nu kippenvel hebben omdat ze het zonde vinden om de rug van een boek te knakken of een ezelsoor in de bladzijde te maken, maar ik doe mijn boeken toch nooit weg. Als ik ze koop, houd ik ze. Ik vind het wel charmant om te zien dat een boek vaak gelezen is. Een beduimeld boek betekent dat de eigenaar van dat boek houdt.

Budgetboeken
Ik heb niet het idee dat het papieren boek op den duur zal verdwijnen, want ik weet dat er nog veel meer mensen zijn die net als ik graag een papieren boek vasthouden. Wel vind ik het jammer dat boeken steeds duurder lijken te worden. Ik zou het liever doen zoals in Engeland: een kleiner boekje met minder goede papierkwaliteit, maar wel een schappelijke prijs. Het maakt mij echt niet uit of het papier twee keer zo dik is, zolang ik van mijn beschikbare budget maar zoveel mogelijk boeken kan kopen!

Ben jij een echte boekenwurm en wil jij ook met jouw boekenkast op Chicklit.nl komen te staan? Geef je dan nu op voor de rubriek: Mijn boekenkast! Stuur een korte omschrijving van jezelf en een foto van jezelf met je boekenkast naar info@chicklit.nl (o.v.v. mijn boekenkast). Vermeld in de mail ook je naam, leeftijd en telefoonnummer.

Verkikkerd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (61 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lucy verheugt zich op een studententijd zonder haar ouders en hoogbegaafde zusje. Tot haar grote afschuw komt ze terecht op de campus, in een huis vol nerds. Denk maar niet dat ze ook maar iets met haar huisgenoten te maken wil hebben! Vooral niet met die lange, blonde jongen die twee kamers verderop woont. Waar kent ze hem toch van? En waarom krijgt ze het zo warm van hem? Ze valt toch zeker niet op nerds... 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • Er komt een nieuwe, Ă©chte Harry Potter-film!

 • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

 • 30 cadeaus voor Harry Potter fans

 • Deze Harry Potter referenties in Fantastic Beasts zijn jou waarschijnlijk nog niet opgevallen

Zoek in artikelen