Zomerse salades

Als het buiten warm is, heb je geen zin om in een warme keuken te staan. Perfect weer voor maaltijdsalades!
 
Een salade is gezond. Toch? Een tijdje geleden werd bekend dat sommige maaltijdsalades van een grote supermarkt meer calorieën bevatten dan een diepvriespizza. Ja, er zit veel groen in de salades, maar vaak ook een dressing vol suiker en een enorme hoeveelheid koolhydraten in de vorm van pasta, aardappelschijfjes of rijst. Zelf een salade maken is net zo gemakkelijk en een stuk gezonder!



Gouden combi’s
Je kunt sla (rucola, veldsla, romeinse sla, ijsbergsla) als basis nemen en dan eindeloos variëren! Een paar gouden combinaties: aardbeien en frambozen gaan heel goed samen met geitenkaas. Bacon en geitenkaas is ook een goede combinatie. Witlof (gewoon rauw of heel kort geroerbakt) combineert goed met peer, blauwe kaas, walnoten en sinaasappel. Voor een oosterse salade kun je taugé, bosui, mango, garnalen en avocado gebruiken. Alfalfa of andere soorten kiemen zijn een goede vulling en ook nog eens erg gezond.
 
Wat jij wilt
Wat kan er nog meer in een salade? Komkommer, tomaat, radijs, courgette, venkel (kan ook rauw), feta, gerookte zalm, mozzarella, verse vijgen (lekker met parmaham en mozzarella!), ham, chorizo, tonijn, gerookte kip… wat jij wilt! Verse of gedroogde kruiden mogen ook niet ontbreken. Zout is naar mijn mening nooit zo nodig. Een snuf peper is vaak voldoende. Bij een Italiaanse salade kun je oregano en basilicum gebruiken. Bij vis is dille heel lekker.
 
Strooigoed
Maak je salade af met een handje geroosterde nootjes. Dit is gezonder dan croutons. Rooster pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten voor een Italiaanse salade. Walnoten of cashewnoten zijn ook altijd lekker. Sesamzaad of pinda’s kun je in een oosterse salade gebruiken. Als je noten hebt geroosterd, kun je er een eetlepel sojasaus doorroeren (pas op dat het niet aanbrandt). Laat de nootjes afkoelen en je hebt een heerlijk, pittig gekruid strooisel.

Say yes to the dressing
Soms zit je salade zo vol lekkere ingrediënten dat een paar druppels olijfolie of notenolie genoeg is. Je kunt een dressing wat zuurder maken door balsamico of wittewijnazijn toe te voegen. Houd daarbij altijd aan dat je één deel azijn op zes delen olie gebruikt. Een klein beetje dus maar! Je kunt het olie- en azijnmengsel opfleuren met honing en mosterd. Voor een oosterse dressing kun je een klein drupje sesamolie mengen met sojasaus en tahin (sesampasta). Als het te dik is of te scherp smaakt, kun je het aanlengen met water.
 
Niet genoeg?
Een goed gevulde salade (denk: groenten, kaas, noten, avocado, vis) is echt een volledige maaltijd. Is het toch niet genoeg voor je? Eet er dan iets bij. Je kunt er brood met kruidenboter bij eten, maar het gevaar met brood is bij mij altijd dat ik er heel snel veel te veel van eet… Let je op de calorieën en eet je liever niet zo zwaar in de zomer? Eet er dan een stuk vlees, vis of vleesvervanger bij. Koolhydraten toevoegen kan ook natuurlijk. Je kunt pasta, quinoa of couscous door de salade doen. In een goed gevulde salade heb je daar echt maar een klein beetje van nodig. Gepofte amarant is ook een fijne toevoeging. Dit koop je bij de biologische supermarkt. Het ziet er een beetje uit als couscous. Strooi een handje in een hete, droge pan en wacht tot het poft. Het is lekker knapperig en het plakt aan de ingrediënten in je salade, voor een stevige bite.
 
Wat is jouw ultieme zomersalade?

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Stiletto’s in de keuken

  • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen