De boekenkast van Janita Meerman

Deze keer in Mijn boekenkast staat de boekencollectie van boekenjunkie Janita Meerman (22) centraal. Zij is de trotse eigenaresse van honderden boeken. Naast het lezen, schrijft zij ook recensies. Deze week dook Chicklit.nl in haar boekenkast.
 
In huize Meerman begon de passie voor boeken al vroeg. Janita en haar zusje werden elke avond voor ze gingen slapen voorgelezen. Toen Janita zelf kon lezen, ging zij vaak en graag naar de bibliotheek. Ook op school werd lezen gepromoot. Eens per zes weken ging Janita met haar klas naar de bibliotheek. Op school maakte zij dan snel haar werk af, zodat ze mocht lezen. Zij had haar boeken dus binnen no-time uit. Tijdens de middelbare school en toen Janita studeerde, had ze minder tijd om te lezen. Toch was ze nog vaak in de bibliotheek te vinden. Sinds een jaar recenseert Janita met veel plezier bij een Fantasy-website en is ze lid van het leespanel van uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
 


Collectie onder controle? 
Janita heeft 325 papieren boeken in haar kast en 1000 boeken op haar e-reader. De boeken die ze nog moet lezen, zo'n 70 stuks, liggen horizontaal op haar andere boeken. Ze staan gesorteerd op alfabetische volgorde op naam van de auteur. Janita zou ze ook graag op kleur sorteren, maar ze vreest haar boeken dan niet meer terug te kunnen vinden. 
 
Meisje met een lijstje
Om alles bij te houden heeft Janita een Goodreads-account. Op deze site houdt ze bij welke boeken ze gelezen heeft en wat ze nog wil lezen. Ze heeft ook een lijstje met welke boeken ze wil kopen. Dit lijstje zit overigens ook altijd in haar portemonnee! Op deze manier heeft ze een simpel en duidelijk overzicht; handig hè?

Hongerig naar leesvoer
Janita heeft ongeveer 70 boeken liggen die ze nog moet lezen. Dit komt onder andere omdat ze vorig jaar heel veel boeken heeft gewonnen. Omdat ze recensies schrijft, koopt en krijgt Janita er ook een boel. De recensieboeken krijgen natuurlijk voorrang dus haar eigen boeken raken dan een beetje op de achtergrond. De ongelezen boeken beginnen zich inmiddels flink op te stapelen. Ze hoopt die stapel binnenkort een stuk te kunnen verkleinen. 

Bijzonder 
Het boek Vrees me van Tahereh Mafi heeft voor Janita een speciale betekenis. Ze mocht haar interviewen en de auteur heeft haar boeken gesigneerd. Janita had stroopwafels voor haar meegenomen en die vond ze helemaal geweldig (dat heeft ze ook in haar boek geschreven)! Een ander boek dat Janita aan een bijzonder moment herinnert, is Tweede steen links van Darynda Jones. Haar quote op Magictales.nl over Eerste steen rechts staat op de achterkant van het boek! Zo gaaf!


Miskoop
De grootste miskoop die Janita ooit gedaan heeft, zijn de Shopaholic-boeken van Sophie Kinsella. Janita vind Becky echt een stomvervelend personage! Ze blijft maar geld uitgeven, terwijl ze het niet heeft. De andere boeken die ze onder dit pseudoniem schrijft, vindt ze wel geweldig.

Favorieten
Janita leest het liefst Young Adult, Chicklit en Fantasy. Ze leest elke avond voordat ze gaat slapen, maar op vakantie leest ze ook graag! Gemiddeld lees Janita 3 tot 5 boeken per week. Je kan haar dus gerust een boekenwurm noemen. Boeken die zij niet leuk vond, verkoopt ze meestal online. Maar ze kan een waslijst maken van schrijvers waarvoor ze in de rij zou staan als er een nieuw boek van uit zou komen. Denk aan Cassandra Clare en J. K. Rowling. (Hoe cool zou een achtste Harry Potter-boek zijn?!)

Eigenaardig 
Janita leent haar boeken nooit uit, zeker haar paperbacks niet. Ze heeft namelijk een hekel aan een gebroken rug en leeslijnen. Zelf leent ze wel boeken. Ze leent ze eerst bij de bibliotheek voordat ze de boeken koopt. Op die manier probeert ze miskopen te voorkomen. Ook beslist ze dan of ze het ‘echte’ boek wil of de digitale versie voor op haar e-reader.


Ben jij een echte boekenwurm en wil jij ook met jouw boekenkast op Chicklit.nl komen te staan? Geef je dan nu op voor de rubriek: Mijn boekenkast! Stuur een korte omschrijving van jezelf en een foto van jezelf met je boekenkast naar info@chicklit.nl (o.v.v. mijn boekenkast). Vermeld in de mail ook je naam, leeftijd en telefoonnummer.

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Gezocht: recensenten

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen