Handige bespaartips om het einde van de maand te halen

Zit jij ook altijd met smart te wachten op Pay Day, omdat je bankrekening weer eens helemaal leeg is en je portemonnee zielig echoot? Elke maand weer? Een aantal Girlscene-lezeressen geven je wat tips - handige bespaartips en goedkopere alternatieven - om de maand te overleven, ook als je een beetje krap bij kas zit. Handig toch?!

Of je nu student bent, een baan hebt of nog veilig bij je ouders woont, iedereen heeft weleens te maken met een tekort aan geld. Maar hoe zorg je ervoor dat je nog wel een gezellige dag of avond kunt hebben zonder al te veel geld uit te geven? En hoe zorg je ervoor dat er meer geld in het laatje komt? De Girlscene lezeressen geven je wat handige tips:
 


♥ Potjes maken

Maak potjes als je krap bij kas zit of als je weet dat er een dure maand aan komt. Girlscene-lezeres Henrieke heeft bijvoorbeeld een potje voor vakanties. Maar je kunt natuurlijk ook geld in verschillende (digitale) potjes bewaren, denk aan: een potje voor boodschappen, een potje voor kleding en een potje voor uitjes in het weekend. Het is dan niet de bedoeling dat je geld uit het potje haalt als het niet voor dat doel bestemd is! 

Wat Girlscene-lezeressen verder veel doen is hun kleingeld uit hun portemonnee halen en dit in de betreffende potjes bewaren. Of ze doen er elke dag 50 cent of een euro in. Dan heb je aan het einde van de maand een flink bedrag om uit te geven aan dingen die je nodig hebt, zoals eten en drinken.

Je kunt de saaie potjes natuurlijk ook wat spannender maken. Girlscene-lezeres Henrieke pimpt haar potjes en maakt er een DIY-project van. Henrieke wil graag naar Amerika en heeft daarom haar potje een USA make-over gegeven. Elke maand doet ze hier 15 euro in, zodat ze na een jaar al een deel van het bedrag gespaard heeft. Tip: Goedkope potjes koop je bij Action of Xenos.

♥ Bespaar op eten

Eten moet je elke dag, maar dat gaat nogal lastig als je letterlijk geen euro meer in je portemonnee hebt. Klop daarom vaker bij je ouders aan of eet bij een vriend of vriendin, net zoals Girlscene-lezeres Eline. Dit is gratis en de volgende keer (als je wel weer geld te besteden hebt), nodig jij diegene bij jou thuis uit. Neem meteen de restjes in een bakje mee naar huis, zodat je er de volgende dag ook nog van kunt eten!

Bespaar ook veel geld, door zelf je lunches te maken in plaats van dure broodjes te kopen. Stel dat je elke werkdag een broodje haalt voor €4,50. Na vijf dagen ben je dan al meer dan €22 kwijt. Dit is dus een goede tip als je op de kleintjes moet letten, aangezien het goedkoper is om zelf brood en beleg te kopen.

Een tip van lezeres Kimberly: sla dubbel in. Stel de sperziebonen zijn in de aanbieding. Koop dan twee potten, zodat je een week of paar weken later nog een pot hebt voor het avondeten. Dit geldt voor producten die je langer kunt bewaren en die je vaak gebruikt. Doe dit vooral als je net geld binnen hebt, zodat je de laatste dagen van de maand niets meer hoeft uit te geven op verse producten na. Koop groenten bij toko's of op de markt. Dat is een stuk goedkoper, omdat je volgens Girlscene-lezeres Abi-Jane geen BTW hoeft te betalen en in supermarkten wel.

♥ Girls day

Dat je geen geld hebt voor leuke uitjes betekent niet dat je geen gezellige tijd kunt hebben met vrienden en vriendinnen. Je weet vast wel dat je bij de videotheek of de bibliotheek goedkoop een film huurt en waarschijnlijk heb je thuis ook nog wel een leuke DVD liggen. Ga samen met anderen een avondje bankhangen, kijk een goede film, vraag of iemand een zak popcorn meeneemt. Zo heb je zelf een gratis, maar leuke avondje georganiseerd!

Zie je enorm op tegen het weekend omdat uitgaan geen mogelijkheid is en je verder niks op de planning hebt staan? Organiseer dan een kledingruilparty met vriendinnen of houd een beautydag. Neem de kleding mee die je niet meer past of gewoonweg niet meer draagt en ruil dit met items van anderen. Dit doet Girlscene-lezeres Kirsten een keer per jaar met haar vriendinnen. Ze blijven dan bij elkaar slapen, passen de kleding en ruilen het met elkaar en spicen hun nieuwe items up met strikken, knopen of studs. Daarna lekker een gezichtsmasker maken met producten die je al in huis hebt - zoals yoghurt en honing - of elkaar opmaken en elkaars haar doen. Gezellig, goedkoop en je komt meteen het weekend door!

Drink thuis thee met een vriendin in plaats van de stad in te gaan. Dat is wat Inge doet met haar vriendinnen. Haar moeder haalt de thee in huis, dus daar is ze zelf geen geld aan kwijt. Of ze gaat een rondje rijden in de auto van haar moeder en ontdekt nieuwe plekken in Nederland. Series kijken is helemaal gratis en een prima tijdverdrijf! Ontdek nieuwe series of bekijk de oude afleveringen van Gossip Girl terwijl je op de bank zit met een kop thee en een deken.

♥ Sieraden DIY

Een andere tip van Kirsten is: maak iets nieuws van je bestaande sieraden. Dit doe je door ze bijvoorbeeld te verven (met nagellak). Wanneer je ketting een andere kleur heeft, lijkt het net alsof je een nieuwe hebt. Doe dit vooral met oudere sieraden die verkleurd zijn en er niet meer zo goed uitzien. Niet tevreden met het resultaat? Verwijder je kunst dan met nagellakremover.

♥ Verjaardagen

Oh jee, een vriendin viert haar verjaardag en je kunt niet veel geld uitgeven aan haar cadeau. Koop dan gezamenlijk met andere vriendinnen een cadeau voor haar. Dit is vooral een goed idee als je weet dat ze graag iets wil hebben wat duurder is. Zeg dus niet af omdat je niets kunt kopen, want er is altijd wel een optie. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf iets maken. Nog veel persoonlijker ook!

♥ Geld verdienen

Wil je een extra zakcentje bijverdienen? Ga dan eens een dagje naar de rommelmarkt, verkoop je oude boeken of DVD's via Bol.com of zet je spullen op Marktplaats. Ben je creatief? Verkoop dan je zelfgemaakte spullen via Etsy.com.

♥ Kortingscodes en actiefolders

Koop bewust en koop items in de uitverkoop. Shop online om geld te besparen met kortingscodes. Van H&M is er altijd een vouchercode in omloop en daarnaast zijn er verschillende websites die bijhouden waar je wat voordelig scoort. Sla het op in je favorieten en koop alleen nog maar met korting. Tip: met de Spotta-app heb je alle wekelijkse folders digitaal bij elkaar, scheelt papierafval en je kunt ook nog eens makkelijk zoeken naar je favoriete merken met de handige zoekfunctie!

♥ Bewust shoppen

Wanneer je wel geld hebt en van plan bent om naar de winkels te gaan, is het een verstandig idee om je pinpas op te bergen en cash mee te nemen. Pin een bepaald bedrag en zeg tegen jezelf dat je niet meer dan dat bedrag mag uitgeven. Hierdoor kijk je bewuster naar jouw uitgaven. Heb ik dit echt nodig? Vind ik deze blouse €24,95 waard? Heb ik iets vergelijkbaars in mijn kast hangen?  

Ben je student? Winkel dan met studentenkorting. Dit krijg je onder andere bij veel Britse ketens, zoals New Look, River Island en Topshop.

♥ Prijsvragen en winacties

Doe vaak mee met winacties. Veel websites, zoals Chicklit.nl, organiseren regelmatig acties waarmee je leuke dingen kunt winnen. Zo maak je kans om gratis naar een nieuwe film te gaan of ontvang je bijvoorbeeld shoptegoed van een bepaalde webshop. Dat bespaart jou geld en het is natuurlijk hartstikke fijn om te winnen. Houd Facebook in de gaten als je graag naar festivals en feesten gaat, omdat je op Facebook snel en eenvoudig kans maakt op tickets. Volg dus de pagina's van je favoriete clubs en festivals en wie weet win je en mag je gratis naar binnen.

♥ Budgetwinkels

Veel meiden, waaronder Petra, kopen hun verzorgingsproducten, zoals bodylotion en shampoo, alleen nog maar bij budgetwinkels. Neem eens een kijkje bij Action en Big Bazar waar ze A-merken hebben voor een lage prijs. Hier scoor je shampoo voor minder dan twee euro terwijl je er in de drogisterij soms bijna het dubbele voor betaalt.

♥ Proefjes sparen

Verwen je jezelf wel eens met producten uit een parfumerie? Vraag dan altijd een paar proefjes mee. Dan heb je in ieder geval een back-up crème of parfum voor de periodes waarin je geen geld hebt om iets nieuws te kopen. Wees subtiel en zeg zoals Girlscene-lezeres Marlous dat je op zoek bent naar een nieuwe parfum of dat je positieve verhalen hebt gehoord over Clinique en dit graag wil testen.


♥ Spaarplan

De allerbeste en makkelijkste manier om je financiën in de gaten te houden is door alles op te schrijven. Wat komt er binnen en wat gaat er weer uit? Welke vaste lasten heb je? Door overzicht te hebben houd je alles eenvoudig in de gaten. Maak vervolgens een boodschappenlijst voor de hele week en vergelijk verschillende supermarkten met elkaar om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Vraag jezelf af hoe lang je met dit eten doet. Wat lezeres Abi-Jane doet is vijf dagen lang twee kip drumsticks eten, wat ze koopt in een pak van 10 stuks. Ze heeft dan bijna de hele week vlees in huis voor het avondeten. Of koop een grote zak aardappelen en probeer daar verschillende recepten mee uit.

Hoe groot is het budget? Bepaal dit voor elke maand. Abi-Jane rekent bijvoorbeeld €120 voor de booschappen en €80 voor kleding. Ze mag van zichzelf €60 aan activiteiten opmaken en alles wat ze overhoudt spaart ze op en neemt ze mee naar de volgende maand. Kijk ook eens naar je vaste lasten, zoals de telefoonrekening. Waarschijnlijk bespaar je een hoop geld als je geen abonnement hebt en elke maand er internet bijkoopt. Je zit nergens aan vast en bepaalt zelf waar je geld aan uitgeeft.

Sarina's tip is om je te verdiepen in subsidies, vooral als je student bent. Heb je recht op (meer) studiefinanciering en zorgtoeslag? Krijg je nog geld terug van de belasting? Want hier laten veel studenten geld liggen! Het bedrag dat overblijft zet je op een spaarrekening, zodat je een buffer hebt voor later. Zie je een spaarplan wel zitten en heb je hierbij hulp nodig? Maak dan online bij B.O.E.G. van Rabobank eenvoudig je eigen plan. Hier leer je hoe je slimmer met geld omgaat.

♥ Vriendinnen systeem

Tot slot nog een tip voor studenten van Iris. Zij heeft een systeem met haar vriendinnen waarbij iedereen iets doet voor de ander. De een is goed in het wassen van kleding, de ander in koken en weer iemand anders repareert fietsbanden of vermaakt kleding. Wissel de diensten met elkaar uit als je krap zit en bespaar op deze manier geld!

 

 

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Verfilming Vijftig tinten grijs

  • Zoveel is het geld in Harry Potter dus waard in ons Dreuzelgeld

  • Bestel Glazuur met €5,00 korting bij eBook.nl

  • Download GRATIS kort verhaal Ibiza Madness van Gillian King!

  • De lijst van al mijn wensen

Zoek in artikelen