Vraag het Juffrouw Holle

Elke maand leggen schrijfsters en vriendinnen Fleur en Karima een probleem voor aan goeroe Juffrouw Holle, rockchick turned biologisch boerin, die altijd raad weet. Probleem 1: Ik moet netwerken op een hippe mensenborrel en ben eigenlijk best wel verlegen:

Een paar minuten geleden heb ik diep ademgehaald en iets gedaan wat buiten mijn comfortzone ligt. Ik ben alleen naar een netwerkborrel gegaan. Niet zo’n gezellige, waar iedereen lellen Chardonnay wegtrekt in gezelschap van groepjes mensen die ze al honderd jaar kennen. Nee, een echte, intimiderende borrel. Met populaire en succesvolle types. Die met spa rood borrelen en er uitzien als Cara Delevigne.
Paniekgevoelens van de eerste dag op de middelbare school komen terug. Ik heb nu misschien genoeg vrienden en vriendinnen, maar die ken ik al eeuwen. Zomaar vreemde mensen aanspreken met small talk is een ander verhaal.
Normaal zou ik naar een lel wit grijpen om de zenuwen te verzachten. Maar we zitten tegenwoordig in het superfood tijdperk en het enige wat je met goed fatsoen kunt bestellen is een biologische bloody mary. Zonder wodka, met selderijstronk. Alcholvrij netwerken dus.
Inmiddels heb ik me bij de wc verschanst en glimlach maniakaal naar elke persoon die in de buurt van de statafel komt. Net legde iemand 50 cent bij me neer om van de wc gebruik te maken. Dit moet anders. Juffrouw Holle, mijn werk als freelancer vereist dat ik een uitgebreid netwerk opbouw.  Maar een stem in mijn hoofd zegt dat ik eigenlijk een verlegen nerd ben die geen small talk kan maken. Klopt dat?
Liefs, Nerd Alert

Juffrouw Holle:
Dag Nerd Alert,
Wat leuk kind. Een borrel! Het is dat ik de drank heb afgezworen (laten we zeggen dat ik in de Jaren ’70 genoeg Martini’s heb gehad voor de rest van mijn leven), maar nieuwe mensen ontmoeten vind ik enig. En je weet nooit tot wat voor kansen zo’n ontmoeting kan leiden. Heel goed dat je bent gegaan dus.
Allereerst, er is een bepaald type dat van nature een zaal vol nieuwe mensen inloopt en denkt, hé lekker, ik ben binnen!  Dit noemen we extraverte mensen. Sociale honingbijen die van bloemetje naar bloemetje vliegen en energie krijgen van vrolijke vluchtige contacten. Extraverte mensen maken elke bijeenkomst tot een feest, en zijn dus heel waardevol, maar stel je voor dat iedereen zo zou zijn… Een feest met alleen maar Geer en Goor klonen, daar zou ik geen trek in hebben. Jij wel?
De wereld heeft extraverte mensen nodig, maar net zo onmisbaar zijn de luisteraars, de observanten die door de blabla heen kunnen prikken. Introverte mensen, die betekenisvolle contacten aangaan op hun eigen subtiele wijze. Deze mensen, waar ik, en jij waarschijnlijk ook, toe behoren, krijgen op zo’n borrel last van ‘leuk-stress’ en denken dat ze binnen moeten vallen met een dijk van een grap of een prikkelende opmerking. Geen wonder dat je een Chardonnay wilt wegtikken. Wat een druk!
Zal ik je een geheim vertellen? Op zo’n borrel is iedereen met zichzelf bezig. Je hoeft geen indruk op mensen te maken om aan de praat te raken. Stel gewoon een ouderwetse vraag. Mensen vinden het heerlijk om over zichzelf te praten. En terwijl ze praten luister je. Er komt vast iets voorbij waarvan je denkt, daar kan ik iets over vertellen. Aandacht is een wondermiddel. Het mensen op hun gemak en doet veel meer dan een peleton aan coole opmerkingen. Wees niet bang om te zeggen wie je bent, wat je doet, en waar je naar op zoek bent. Aan het einde van de borrel loop je misschien wel weg met een stuk of vier waardevolle contacten waar je echt wat aan hebt.
Nerd Alert, wat een gekke naam heb je jezelf gegeven, trouwens. En je hebt het over je middelbare schooltijd. Ben je vroeger soms een beetje gepest? Heb je daaruit opgemaakt dat je een nerd bent? Je kan van je verleden een verhaaltje spinnen dat je je hele leven blijft afspelen. Zoals: ik ben een nerd en niemand wil met me praten. Als je in dat verhaaltje gelooft dan zal het zich telkens herhalen in de  toekomst. Misschien is het tijd om een nieuw verhaal te schrijven.
Ik ben dol op nerds trouwens. Mijn beste vriend is er een. Nu je het zegt, ik heb een afspraak met hem. We gaan sterrenkijken, in de stilte van de nacht. Hoeven we niets tegen elkaar te zeggen en we hebben het toch enorm gezellig. Ik hoop dat ik je zo geholpen heb.
Liefs, JH
 

 
Juffrouw Holle wordt gevormd door de schrijvers Fleur Brockhus en Karima O'Flynn. De twee vonden elkaar tijdens de rechtenstudie en vormden een hechte vriendschap. Beiden gingen aan de slag bij een groot internationaal advocatenkantoor. Daar raakte Fleur geïnspireerd tot het schrijven van haar debuutroman De Urenfabriek. Karima is één van de schrijvers achter Zo Zuidas, een insiderblog over het leven op de Zuidas, en de roman Project Dromenland. Fleur woont in Dubai. Karima in Londen. Juffrouw Holle is het resultaat van hun vriendschap.

Juffrouw Holle

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Juffrouw Holle is een mysterieuze vrouw die woont op haar biologische boerderij. Ze houdt van rust, reinheid en regelmaat. Elk jaar ontvangt Juffrouw Holle twee ongedurige jonge vrouwen op haar boerderij en brengt ze op onorthodoxe wijze weer op het juiste pad. Olivia is een partyprinses en een ambitieuze journaliste. Helaas zit ze al drie jaar weg te kwijnen op de redactie van de Borduurbode met haar megalomane baas Griselda. De schuchtere, perfectionistische Rikka ziet het leven als een lange lijst met taken die ze moet afvinken. Ruimte voor grenzen is er niet. Laat staan tijd voor gevoelens. Die zijn alleen maar lastig. Juffrouw Holle neemt Olivia en Rikka onder haar hoede. Op de boerderij worden de kussens eens flink opgeschud, tot de veren in het rond dansen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • Vraag het Juffrouw Holle: van scharrel naar relatie

 • Fleur is zwanger in Dubai

 • Achter de schermen bij Chicklit.nl: maart

 • Fleur rekent af met examenvrees

 • De beruchte Blick&Bleecker borrel werd werkelijkheid

Zoek in artikelen