Vraag het Juffrouw Holle: van scharrel naar relatie

Elke maand leggen schrijfsters en vriendinnen Fleur en Karima een probleem voor aan goeroe Juffrouw Holle, rockchick turned biologisch boerin, die altijd raad weet. Probleem: Wanneer weet je of je scharrelproject is ge-upgrade naar een relatie? Wat is het verschil tussen de twee?


Lieve Juffrouw Holle,
Ik kom net uit een veel te lange relatie met de menselijke versie van een schuurspons. Mijn ex (a.k.a. Boze Smurf) was zó zuur als de liefdesbaby van een  citroen en een regenpijp in Fukushima.Na zes jaar had ik er genoeg van en maakte ik het uit. Sinds twee maanden ben ik weer aan het daten met een vijf jaar jonger type. Hij is positief, knap en heeft humor. Het klikt. We slapen de helft van de week bij elkaar, appen de hele dag spannende berichten over en weer en houden handjes vast op straat. Zijn vrienden en ouders weten van mijn bestaan, maar als ik het gesprek enigszins richting de grote vraag stuur (wat zijn wij nou eigenlijk?) houdt hij het af met vage opmerkingen als: ‘ik wil wat tussen ons is niet verpesten door er een label op te plakken,’ en ‘we hebben het toch leuk zo?’ Een vriendin zegt me dat ik er niet steeds over moet beginnen omdat dat ‘pushy,’ ‘claimerig’ en ‘onaantrekkelijk’ is.
Deze onzekerheid is geloof ik niet echt wat voor mij. We kunnen het zo goed vinden samen. Ik weet zelfs zijn volgorde bij McDonalds (eerst alle frietjes en dan de Big Mac). If it walks like a duck, and talks like a duck, is het dan niet gewoon een duck? Met andere woorden: Heb ik een relatie, of zit ik nog steeds in de scharrelfase? En hoe kom ik achter het verschil?
Liefs, Duckface

Lieve Duckface,
Misschien wel het belangrijkste verschil tussen een scharrel en een relatie is dat je in een relatie je meestal niet afvraagt of je een relatie hebt. Die is er dan gewoon. Net als de zon, de maan en karnemelk. Dat je je nu afvraagt of jullie ongemerkt in een relatie zijn beland zou dus betekenen dat je nog steeds in een ‘scharrelfase’ zit. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zo geloof in een scharrelfase als opstart voor een relatie. Ik denk dat een relatie begint als een relatie. Je weet meestal wel of het goed zit.
Het is een hardnekkig misverstand dat je als vrouw  hard to get speelt door maar mee te gaan in eindeloze dates die nergens naartoe leiden, zonder hardop aan te geven wat je zelf wil. Dat is hoogstens makkelijk voor je scharrel, die op die manier alle opties open kan houden en kan appen wanneer hij (of zij) weer zin heeft in een hook up. Zo kan je jaren verspelen als bolletje wol van een kater die je aanhaalt als ie weer eens verveeld is. Als het tussen jou en je scharrel goed zit, hoef je geen spelletjes te spelen. Bovendien, hard to get werkt alleen als je ook echt moeilijk te krijgen bent, bijvoorbeeld omdat je niet verliefd bent. Je kunt het niet (eindeloos) spelen.
Je legt argumenten op tafel waarmee je de zaak voor een relatie bepleit. Een tante van me zei ooit, dat als je het moet vragen, je meestal het antwoord al weet. Daar ben ik het meestal mee eens. Maar op het gebied van de liefde kunnen we onszelf ook door angst laten leiden.
Daarom stel ik voor dat je de kaarten op tafel legt. Tijdens een gezellige avond aan de bar, of een frisse wandeling in het park vertel je open en eerlijk hoe jij jullie relatie ziet. Zonder meteen aan hem te vragen hoe hij dat ziet. Dat is niet belangrijk. Bepaal voor jezelf wat jouw regels zijn. Als jij duidelijkheid nodig hebt om met hem verder te gaan, dan zeg je dat. Geconfronteerd met jouw oprechte houding zal hij niet anders kunnen dan zeggen hoe hij erover denkt. Bepaal dan vervolgens of zijn antwoord voldoende bevredigend is om jullie relatie voort te zetten.
Liefs, JH Juffrouw Holle wordt gevormd door de schrijvers Fleur Brockhus en Karima O'Flynn. De twee vonden elkaar tijdens de rechtenstudie en vormden een hechte vriendschap. Beiden gingen aan de slag bij een groot internationaal advocatenkantoor. Daar raakte Fleur geïnspireerd tot het schrijven van haar debuutroman De Urenfabriek. Karima is één van de schrijvers achter Zo Zuidas, een insiderblog over het leven op de Zuidas, en de roman Project Dromenland. Fleur woont in Dubai. Karima in Londen. Juffrouw Holle is het resultaat van hun vriendschap.

Juffrouw Holle

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Juffrouw Holle is een mysterieuze vrouw die woont op haar biologische boerderij. Ze houdt van rust, reinheid en regelmaat. Elk jaar ontvangt Juffrouw Holle twee ongedurige jonge vrouwen op haar boerderij en brengt ze op onorthodoxe wijze weer op het juiste pad. Olivia is een partyprinses en een ambitieuze journaliste. Helaas zit ze al drie jaar weg te kwijnen op de redactie van de Borduurbode met haar megalomane baas Griselda. De schuchtere, perfectionistische Rikka ziet het leven als een lange lijst met taken die ze moet afvinken. Ruimte voor grenzen is er niet. Laat staan tijd voor gevoelens. Die zijn alleen maar lastig. Juffrouw Holle neemt Olivia en Rikka onder haar hoede. Op de boerderij worden de kussens eens flink opgeschud, tot de veren in het rond dansen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Winnen: Sims 4 Ecologisch Leven, Weerwolven en Eiland leven

 • Dit is Brandy als Cinderella in Disney's Descendants: The Rise of Red

 • Dit zijn de eerste beelden van 'To All The Boys' spin-off 'XO, Kitty'!

 • Officiële trailer Queen Charlotte: A Bridgerton Story is nu te zien!

 • Recensie: The Last of Us

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

Zoek in artikelen