Elsbeth kookt: Venkeltime (met recept voor ovenschotel!)

Ik ben een grote fan van venkel (een fankel, hihi). Deze frisse groente heeft een aparte smaak en je kunt er heel veel mee. Misschien heb je de knollen wel eens zien liggen bij de supermarkt en denk je: wat moet ik ermee? Ik heb een paar goede ideeën voor je.
 
Venkel is supergezond! De knol zit vol vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering en venkelthee en venkelzaad wordt aangeraden voor mensen met maag- en darmklachten. De venkeltijd in Nederland is officieel in de zomer en herfst, maar het is het hele jaar verkrijgbaar. Voor een groente vind ik het altijd een bijzondere smaak hebben. Heel anijsachtig, fris en toch een beetje scherp.
 
Van de venkelknol snijd je de achterkant af. De uitstekende stengels haal je er ook vanaf. De groene plukjes die aan de venkelstengels zitten hebben een beetje een dille-achtige smaak. Deze kun je bewaren om over je gerecht te strooien. De knol is dus het gedeelte dat je nodig hebt. Het is het gemakkelijkst om de knol doormidden te snijden en daarna in stukjes. Wel even goed wassen en de bruine stukjes verwijderen. Venkel kun je rauw eten. Je kunt het zo door een salade doen. Je kunt het ook bakken in de wok of in de oven.
 
Venkel combineert goed met dille en feta. Maak bijvoorbeeld een couscous- of quinoasalade met venkel (gewoon rauw), feta, dille, pistachenootjes en een dressing van yoghurt en citroen. Het is ook heel lekker met vis, bijvoorbeeld met zalm uit de oven.


 
Ik maak zelf vaak venkel met zoete aardappel en geitenkaas uit de oven. Superlekker!
 
Wat heb je nodig?
Venkel (een halve knol per persoon)
Zoete aardappel (1 a 2 per persoon)
Geitenkaas
Pijnboompitten
Olijfolie, peper, zout
Verse kruiden, bijvoorbeeld dille of rozemarijn
 
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de achterkant en de stengels van de venkel. Bewaar wat van het groene loof (die sprietjes aan de stengels). Snijd de venkel in stukken. Schil de zoete aardappels en snijd in plakjes of frietjes. Leg de venkel en de zoete aardappel in een ovenschaal. Verbrokkel de geitenkaas erover en strooi er wat pijnboompitten over. Giet er een flinke scheut olijfolie over en peper en zout. Zet ongeveer dertig tot veertig minuten in de oven. De aardappel moet echt gaar zijn. Zolang het niet (heel) zwart is, is er niets aan de hand. Tussendoor kun je het af en toe even omscheppen. Haal uit de oven en verdeel over de borden. Strooi er nu het venkelloof en verse kruiden zoals dille of rozemarijn over. Je kunt dit serveren met een stuk vis, vlees of een groenteburger, maar als je lekker veel maakt, is het zo ook genoeg.

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

  • Oud & Nieuw-drankjes!

Zoek in artikelen