Lekkere (en gezonde!) Sinterklaas recepten

 

Het is weer bijna Sinterklaas. We worden al maanden overspoeld met lekkernijen in de supermarkt. Maar die pepernoten, chocoladeletters en taaitaai kennen we nu wel. Ondanks dat het allemaal erg lekker is, is het niet altijd even gezond. Daarom kozen wij deze gezonde Sinterklaas recepten voor je uit, die ook nog eens heel lekker zijn!
 
Gezonde kruidnoten
Met onderstaand recept maak je kruidnoten die lekker én gezond zijn! 

 
Ingrediënten
120 gram dadels (6-8 grote, plakkerige)
100 gram amandelen
3 eetlepels speculaaskruiden
1 snufje zout
1 snufje kaneelpoeder
(Eventueel 1 snufje kardemom)
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Laat de amandelen kort weken in water. Maal de dadels fijn in een keukenmachine of snijd ze met een scherp mes héél fijn. Laat de amandelen uitlekken en meng ze door de fijngehakte dadelstukjes. Dat gaat het makkelijkst in de keukenmachine, maar het kan ook met een staafmixer. Voeg koek en speculaaskruiden, zout en kaneel toe. Als je het lekker vindt kun je ook een snufje kardemom aan het beslag toevoegen. Schep met een theelepel kleine hapjes uit het beslag en rol er balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pepernoten 15 tot 20 minuten in de oven.
 
 
Vegan gevulde speculaas 
Met dit recept maak je een gevulde speculaas waar je 12 tot 16 porties uit kunt halen. Deze gevulde speculaas is gemaakt van speltmeel, stevia en kokosolie, met een suikervrije spijslaag van dadels en amandelmeel. Dat deze speculaas veganistisch is en geen geraffineerde witte suiker bevat wil helaas niet zeggen dat je een hele koek kunt eten zonder er dik van te worden, maar hij is wel heel erg lekker!


 
Ingrediënten
200 gram speltmeel
7 gram bakpoeder
100 milliliter kokosolie
25 milliliter amandelmelk
10 eetlepels stevia (of 100 gram kokosbloesemsuiker)
2 eetlepels speculaaskruiden
1 snufje zout
2 eetlepels amandelen
100 gram amandelmeel
100 gram dadels
 
Maak eerst de amandelspijs. Meng de dadels en het amandelmeel in een keukenmachine of staafmixer tot een grofkorrelig geheel. Als het deeg te droog is (door de dadels) kun je een of twee eetlepels water of citroensap toevoegen. Het moet een grof en enigszins plakkerig kruim worden! Maak hier een bal van, wikkel die in plastic folie en leg hem in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de droge ingrediënten met elkaar: speltmeel, bakpoeder, stevia, speculaaskruiden en zout. Meng daarna de natte ingrediënten met elkaar: kokosolie (smelt het in een klein pannetje of in de magnetron om het vloeibaar te maken) en amandelmelk. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge, en meng dit goed totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
Rol beide delen deeg uit tot de gewenste vorm (ovaal, cirkel, vierkant) en zorg ervoor dat ze precies gelijk zijn, zodat ze straks op elkaar passen. Verdeel de amandelspijs over de onderkant van het deeg. Zorg ervoor dat het overal even dik is. Leg de bovenkant van de speculaas op de spijslaag en druk de randjes aan. Tip: als je de bovenkant op een velletje plastic folie legt kun je hem makkelijk omdraaien zonder dat het deeg breekt. Bestrijk de bovenkant van de speculaas met wat extra amandelmelk, zodat het extra knapperig wordt. Bak hem 25 tot 30 minuten in de oven, tot de speculaas goudbruin verkleurd is.
 
Oud-Hollandse pepernoten
Deze pepernoten bevatten geen (toegevoegd) vet en krijgen door de specerijen een sterke smaak. Doordat ze niet te lang worden gebakken worden ze lekker taai, zo hoort dat bij echte pepernoten. Het zijn dus niet de knapperige kruidnoten die tegenwoordig vaak pepernoten genoemd worden, met dit recept maak je de klassieke taaitaai-achtige pepernoten!


 
Ingrediënten
250 gram roggemeel
8 gram bakpoeder (half zakje)
1 eetlepel steranijs (poeder)
1 eetlepel speculaaskruiden
1 snufje zout
220 milliliter honing
 
Kneed alle ingrediënten samen tot een deeg. Laat het deeg afgedekt minstens een uur in de koelkast rusten. Zo trekken de smaken goed in elkaar. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak van het deeg rolletjes en snijd hier blokjes van af. Verdeel de pepernoten over een bakplaat met bakpapier en bak ze 10 tot 15 minuten.
 
Makkelijke mug cake met havermout en pompoen
Mug cakes zijn helemaal in. Je kunt eindeloos variëren, bijvoorbeeld met hazelnootpasta, havermout en banaan of met chocolade. Wat dacht je van deze lekkere mug cake met havermout en pompoen tijdens Sinterklaas?


 
Ingrediënten
1 ei
3 eetlepels honing (of 15 gram kokosbloesemsuiker)
30 gram havermout
1/4 theelepel bakpoeder
100 gram pompoenstukjes (gekookt)
1 snufje kaneelpoeder
1 snufje speculaaskruiden
2 eetlepels Alpro amandeldrink (of haverdrink)
 
Prak de pompoen tot moes en meng het ei en de havermout er doorheen. Voeg een snufje kaneel en een klein beetje zout toe. Giet het beslag in een ingevet kopje (vandaar de term 'mug’ cake) en zet het 1,5 minuut in de magnetron. Eventueel heeft de mug cake nog 30 seconden of een minuutje nodig, afhankelijk van de dikte van je kopje.
 
Liever niet in de magnetron? Zet je kopje dan in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Na 15-20 minuten is je mug cake klaar. Garneer eventueel met een kaneelstokje (niet opeten, dit is voor de sier). 
 
Gluten- en lactosevrije gevulde speculaas
Een gevulde speculaas zagen we hierboven al, maar dit recept is gluten- en lactosevrij. Een amandelspijs die je in de supermarkt koopt bevat vaak sporen van gluten. Als je een glutenintolerantie hebt kun je zelfs niet tegen sporen van gluten, dus dan kun je beter zelf de amandelspijs maken. Als je lactosevrij bakt, gebruik dan plantaardige boter zoals Crisco.

 
Ingrediënten
150 gram maismeel (of amandelmeel)
80 gram basterdsuiker
½ theelepel bakpoeder
2 eetlepels speculaaskruiden
250 gram amandelspijs
80 gram crisco (roomboter mag ook, maar is niet lactosevrij)
1 ei
2 eetlepels amandelen (het liefst blanke)
 
Meng alle droge ingrediënten door elkaar: het glutenvrije meel, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en een snufje zout. Snijd de boter of Crisco in kleine stukjes en kneed het door de droge ingrediënten. Kluts het ei, en voeg ook 1/3 van het ei toe. Kneed dit tot je een samenhangende deegbal hebt. Als het deeg heel erg plakkerig is voeg je nog iets meer meel toe. Wikkel de deegbal in plastic folie en laat hem minimaal een uur rusten in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg flexibeler en komen de smaken van het deeg straks beter tot hun recht.
 
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Haal de deegbal uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke delen. Kneed het enigszins warm zodat het weer soepel is. Leg allebei de delen op verschillende stukken bakpapier. Duw het plat in een rechthoekige of ovale vorm. Zorg dat je plakken allebei dezelfde vorm en grootte krijgen. Zorg dat je het deeg uitrolt tot het maximaal 4 millimeter dik is.
Kneed de amandelspijs los met 1/3 van het ei. Spreid de spijs uit over een van de twee deegplakken. Zorg dat het overal even dik is en spreid het uit tot de randen van het deeg. Leg de tweede deeglap bovenop de spijslaag. Dit doe je het makkelijkst door het met bakpapier en al (met de deeglap aan de onderkant) bovenop de spijslaag te leggen. Vervolgens ‘pel’ je het bakpapier van de bovenste deeglaag af. Druk de randen van de koek dicht, zodat er nergens spijs zichtbaar is. Druk de blanke amandelen in de gevulde speculaas. Bestrijk de koek met 1/3 van het ei. Bak de gevulde speculaas in 18 tot 20 minuten in de oven, tot hij goudbruin gekleurd is. Het deeg lijkt misschien niet knapperig te zijn, maar als je de koek laat afkoelen wordt ‘ie dat vanzelf!

 
Recepten bij Foodness

 

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Pillen waardoor je glitterpoep krijgt

  • Once Upon A Time seizoen 7 komt eraan ondanks vertrek Emma

  • Lucy Hale onthult een fout in de intro van Pretty Little Liars

  • Nee! Dit is vreselijk Pretty Little Liars nieuws

  • Vriendinnen die samen drinken zijn gelukkiger

Zoek in artikelen