5 redenen waarom lezen goed is voor je

Dat we bij Chicklit.nl van lezen houden, zal geen verrassing zijn. We pakken ons boek erbij zodra het kan en wanen ons in een andere wereld. Lezen is ontspannend, leuk en verslavend. Maar lezen is ook nog eens goed voor je. Waarom dan? Wij vertellen je vijf redenen waarom lezen zo goed voor je is. Lees je mee?

1. Betere taalontwikkeling
Tijdens het lezen van een boek lees je ontzettend veel woorden. Als je veel boeken leest, ontwikkel je een bredere woordenschat. Daarnaast leer je onbewust de goede spelling van woorden. Als je een taal wil leren, probeer dan eens een boek in die taal te lezen. Dit werkt soms beter dan het volgen van een cursus!

2. Lezen vermindert stress
Bij zes minuten lezen per dag kan je stress verminderen met twee derde. Als je leest moet je geconcentreerd zijn en waan je je in een andere wereld. De spanning in je spieren vermindert en je hartslag neemt daardoor af. Een goede reden dus om nog een of meerdere hoofdstukken te lezen voordat je gaat slapen!

3. Lezen is goed voor je hersenen
Tijdens het lezen gebruik je beide hersenhelften. Thrillers zijn het meest efficiënt, omdat je actieve concentratie wordt verbeterd en het snel denken wordt geprikkeld. Lees je een boek in het romantische genre, dan ontspannen onze hersenen het meest.

4. Persoonlijke ontwikkeling
Het lezen van een boek draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en moreel besef. Leeservaring lijkt psychologisch heel veel op een echte ervaring. Je leeft intens mee met de hoofdpersonen van je verhaal. Je ben betrokken bij de besluiten die ze nemen en de dilemma’s die ze moeten overwinnen. Het vergroot je inbeeldingsvermogen; je kunt je vaak beter inleven in anderen.

5. Goed voor je nachtrust
Lezen voordat je gaat slapen zorgt er niet alleen voor dat er melatonine wordt aangemaakt, maar ook dat je ogen vermoeid raken. Daarnaast helpt het lezen van een goed boek je om te ontspannen en om je werkzaamheden de dag los te laten.

Wat is de reden dat jij leest?

Bekijk ook: 10 dingen die iedere boekenwurm herkent 

Bron

Nieuwste artikelen

  • Ollie de Viking - Adam Stower

  • Hart te huur – Diverse auteurs

  • Het Park – Magnus Weightman

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

  • Mooie boekenquotes

  • Shoptip: 10x relaxstoelen voor buiten

  • De voordelen van lezen

  • Shoptip: 10x coole e-reader covers

  • De 9 beste boekenplekken in Nederland

Zoek in artikelen