Waarom we het boek altijd beter vinden dan de film

We vinden niets lekkerder dan met onze neus in de boeken duiken. Eenmaal verdiept in een goed boek, kun je alles om je heen zo vergeten. Sommige boeken zijn zelfs zo goed, dat ze verfilmt worden. Natuurlijk is dat leuk, maar eigenlijk vinden we een film nooit zo goed als het boek. 

Een boek kan al onze zorgen doen vergeten en ons brein maakt overuren terwijl we ons voorstellen hoe de karakters uit een boek eruit zien. Bladzijden verslinden we en voordat we het weten, zijn we alweer bij de laatste pagina beland. Goede boeken heb je nu eenmaal zo uit. Als we een verhaal geweldig vinden, zijn we vaak ook wel benieuwd naar de verfilming. Maar deze is eigenlijk nooit zo goed als de film zelf. 

Over een boek doe je langer
Als je ontzettend van een verhaal geniet, wil je toch dat er nooit een einde aankomt? Als je een boek leest (en je écht fanatiek leest), ben je er vaak wel een hele dag mee zoet. Als je een filmpje kijkt, is het na drie uur toch echt gedaan met de pret. En dan kijk je al echt een lange film. 

Bron: Giphy

Je kunt tijdens het lezen je verbeelding laten spreken
Wanneer je leest over het hoofdpersonage die bruin haar heeft, blauwe ogen en een wipneusje ga je zelf invullen hoe diegene er verder uitziet. Je kan een persoon zo voor je zien als je diegene zelf graag ziet. Je verbeelding mag lekker creatief zijn. Tijdens het kijken van een film blijft er niets aan de verbeelding over. Het enige wat je hoeft te doen is naar de film kijken. En wakker blijven natuurlijk. Hoewel… jij weet toch wel hoe het verhaal afloopt. 

In het boek worden geen details weggelaten 
Hoe vaak gebeurt het je wel niet dat je een verfilming kijkt en je opeens ziet dat een van je favoriete passages uit het boek is weggelaten? Vaak. Veel te vaak. Teleurstellend vaak. Daarom kun je veel beter een boek lezen. De schrijfster zal echt niet denken: o jeetje, ik heb al 200 pagina’s volgetikt, laat ik nu maar stoppen. 

In boeken snap je de karakters beter
Het is makkelijker om mee te krijgen wat er in het hoofd van de karakters omgaat. In een boek worden op alle details ingezoomd. Hoe voelt een karakter zich? Fronst zijn voorhoofd. Bijt zij op haar lip? Draait haar maag rondjes. Op deze manier snap je een karakter veel beter. In een film krijg je dit niet mee. Je vult zelf in hoe iemand zich waarschijnlijk voelt. 

Het boek is realistischer 
In het boek krijg je het gewoon zoals het is. Is er een karakter die niet zo knap is, dan zal de auteur er geen doekjes omwinden. Je krijgt het karakter gewoon zoals-ie is. Zodra het verfilmd wordt, wordt er altijd iemand gecast die veel knapper is dan het originele personage. Kijk maar eens naar de Game of Thrones-cast. In de boeken zagen ze er allemaal een stuk minder appetijtelijk uit dan in de HBO-serie. 

Bron: Giphy

Boeken kun je makkelijker meenemen 
Als je halverwege je boek bent en je moet eigenlijk de trein halen, dan kun je gewoon je boek in je tas proppen en in de trein verder lezen. Als je een filmpje kijkt, zul je toch al snel je laptop mee moeten nemen, wat veel lastiger is dan een boek. Ook moet je maar net zorgen dat je laptop genoeg batterij heeft. Alleen maar lastig. 

Karakters worden niet verstoord door slechte acteerprestaties 
Je hebt vol enthousiasme een bioscoopkaartje gekocht voor die ene verfilming. Je bent zo benieuwd naar hoe het er op het witte doek uit zal zien. Hoe je favoriete karakters tot leven komen. Maar het voelt als een klap in je gezicht wanneer je ziet dat de acteurs er helemaal niets van bakken. Het verhaal wordt niet op de juiste manier gebracht omdat die ene actrice niet dat ene karaktertrekje bezit wat het hoofdpersoon juist zo kenmerkt. Ja, dat is echt een bummer

Waarom vind jij het boek altijd beter dan de film?

Bron: giphy

Lees ook: Redenen waarom een boekenwurm girlfriend material is

Nieuwste artikelen

  • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

  • De beterweter – Marc-Uwe Kling

  • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

  • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

  • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Pikante films op Netflix

Zoek in artikelen