Kinderboeken met verhalen over inspirerende vrouwen zijn op dit moment erg populair

In het verleden zijn er al een aantal diverse onderzoeken gedaan naar boeken. Hieruit bleek dat kinderboeken vooral gaan over mannelijke hoofdpersonen: historische boeken werden geschreven door en over mannen en literaire fictie won sneller een prijs als het over een man ging. Vrouwen werden dus eigenlijk heel erg achtergesteld in de literatuur. Maar daar begint (gelukkig) verandering in te komen!

Er zijn natuurlijk genoeg fictieve kinderboeken waarin een meisje de heldin uithangt, maar helaas geldt dat niet voor kinderboeken over vrouwen die in het echte leven belangrijk zijn geweest voor de maatschappij. Maar dit is aan het veranderen! De verkopen van boeken over inspirerende vrouwen zijn flink gestegen en stijgen nog steeds. Denk hierbij aan boeken zoals Good Night Stories for Rebel Girls (Elena Favilli & Francesca Cavallo), en Fantastically Great Woman Who Changed the World (Kate Pankhurst).

In Good Night Stories for Rebel Girls worden 100 verschillende verhalen verteld over buitengewone vrouwen, van Malala Yousafzai tot Michelle Obama. Het boek laat zien dat vrouwen alles kunnen bereiken wat ze maar willen en dat ze zeker niet onder doen voor mannen! En hetzelfde geldt voor Fantastically Great Woman Who Changed the World. Ondanks dat het kinderboeken zijn vinden volwassenen het ook erg leuk om te lezen!

Bron: Penguin Books Ltd, Bloomsbury

Kate Pankhurst had totaal niet verwacht dat haar boek zo een groot succes zou worden. Ze had niet gedacht dat ouders interesse in het boek zouden hebben, maar ze vindt het geweldig dat mensen zo van haar boek genieten. Het onderwerp van het boek is een echt discussiepunt voor gezinnen, hierdoor hebben ze een manier om te kunnen praten over de verhalen van deze vrouwen. Haar boek laat zien dat een boek ook alleen over een vrouw kan gaan, in de geschiedenis worden vrouwen vaak vergeten.

Ook denkt ze dat de lezers reageren op de duisternis van de huidige zaken, zoals de politiek. Vrouwen worden soms nog steeds als minder gezien, maar het is volgens Kate belangrijk om ook de andere kant te laten zien door inspirerende verhalen te schrijven. Daarmee laat je zien: zo zou het moeten zijn! Elena Favilli sluit zich bij Kate Pankhurst aan. We leven in een tijd waarin het belangrijk is dat iedereen gelijke rechten heeft en dat we geen onderscheid maken op basis van geslacht. Mensen willen hun kinderen dit graag leren en gaan op zoek naar verschillende boeken hierover.

Feminisme is op het moment niet alleen populair in kinderboeken, maar ook in boeken voor volwassenen. Ze schieten omhoog in de hitlijsten en zijn mateloos populair. Neem bijvoorbeeld het boek Handmaid’s Tale van Margaret Atwood. Het laatste half jaar is het boek heel vaak verkocht en dit is mede te danken aan het feit dat Donald Trump tot president is gekozen. Van de Handmaid’s Tale is er zelfs onlangs een serie verschenen!

Bron: Hulu

Ook in boekenwinkels zie je steeds meer boeken over vrouwen in de schappen, zoals Girls Think of Everything (Catherine Thimmesh), She Persisted (Chelsea Clinton) en Women in Science (Rachel Ignotofsky). En binnenkort zullen er nog veel meer boeken verschijnen. Ten eerste kunnen we vanaf september genieten van het Young Adult boek: Things a Bright Girl Can Do (Sally Nicolls). En in november zal het boek Woman in Space (Libby Jackson) verschijnen. Volgend jaar maart zal het stripboek: Rebel Ladies Who Rocked the World in de schappen liggen. En Kate Pankhurst werkt aan een vervolg, genaamd Fantastically Great Woman Who Made History, waarin we meer te weten komen over o.a. Flora Drummond en Josphine Baker, zij kwam op voor de burgerlijke rechten!

Tot slot hebben we nog heel leuk nieuws! Met Kerst zal namelijk Good Night Stories for Rebel Girls 2 verschijnen, waarin we meer te weten komen over o.a. Nefertiti en Beyoncé! Boeken over inspirerende vrouwen zijn een welkome toevoeging aan onze boekenplanken, zegt Florentyna Martin van Waterstones over het boek van Kate Pankhurst. Het is volgens haar belangrijk om te erkennen dat dit soort boeken een plekje krijgen in de boekenkasten. Deze boeken zijn namelijk belangrijk om jonge generaties te inspireren en de ouderen natuurlijk ook! En daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Niet alleen mannen hebben een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld, maar vrouwen ook! En laten we die vooral niet vergeten.

Wat vind jij ervan dat kinderboeken over inspirerende vrouwen in opkomst zijn?

Bron: theguardian.com, giphy.com

Lees ook: Horrorregisseur Karyn Kusama over horrorfilms voor en door vrouwen

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Stem op jouw favoriet & win Pretty Little Liars

  • Op bezoek bij Marion van de Coolwijk

  • Share & win: Ademnood

  • Nieuws: Weer een boek van Carry Slee verfilmd!

  • Recensie: The Voice

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen