Mensen proberen deze 10 bestsellers te verbannen

Over de hele wereld zijn er maar liefst 72.000 boeken verbannen. Je zou bijna denken dat er geen boeken meer over zijn om te verbannen, maar er zijn toch mensen die sommige boeken niet meer in de boekwinkels willen zien. Daarbij gaat het zelfs om hele recente titels waarvan je het niet zou verwachten. Wij hebben daarom 10 recente boeken die bijna verbannen waren op een rijtje gezet.

verbannen boeken

1. Harry Potter - J.K. Rowling (1997 - 2007)

In de boeken van J.K. Rowling volgen we de jonge Harry die erachter komt dat hij een tovenaar is! Na een paar okstakels (zoals zijn oom & tante) ontvangt hij eindelijk zijn brief voor Zweinstein. Al snel wordt hij vrienden met Ron en Hermelien en leren ze alles over toverdranken, magische wezens en toverspreuken. Dit zullen ze allemaal nodig hebben als ze het moeten opnemen tegen de slechterik, Voldemort.

Volgens verschillende conservatieve Christelijken zouden er in de Harry Potter series van J.K. Rowling duivelse thema's verwerkt zitten en dat is volgens hen een reden om de gehele serie te verbannen. 

verbannen

2. What My Mother Doesn’t Know - Sonya Sones (2001)

Dit boek gaat over Sophie en haar liefdesleven. Ze heeft al een paar jongens versleten, hoewel ze nog niet eens 15 is. In What My Mother Doesn't Know gaat ze proberen uit te zoeken wat het verschil is tussen liefde en lust.

Het hoofdpersonage in dit boek gaat een beetje experimenteren en volgens sommige mensen kon dit niet door de beugel. Sonya Sones' verhaal over jonge liefde (in de vorm van gedichten) zou te seksueel zijn en vol met aanstootende taal staan. Dit zou niet geschikt zijn voor het beoogde publiek.

verbannen boeken

3. Dagboek van een halve Indiaan - Sherman Alexie (2007)

Dagboek van een halve Indiaan van Sherman Alexie gaat over de Indiaanse jongen, Arnold Spirit Junior, die zijn school in het Spokane Indian Reservation verlaat om naar een school met blanke kinderen te gaan. In het reservaat werd hij alleen maar gepest en de enige die het voor hem opneemt was Rowdy. Vastbesloten om zijn leven te veranderen gaat hij weg uit het reservaat.

Een mooi verhaal toch? Volgens vele mensen staat het verhaal vol met drugs, roken, aanstootgevende taal, racisme en seksuele content. Hierdoor vonden ze dat het boek verbannen moest worden.

verbannen boeken

4. De Belevenissen van een Muurbloem - Stephen Chbosk (1999)

Dit coming-of-age boek volgt het verhaal van de introverte Charlie, die naar de bovenbouw van de middelbare school gaat. Hij is een echte muurbloem door zijn verlegen persoonlijkheid. Op zijn geheel eigen wijze probeert hij om te gaan met de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hierbij helpen.

Misschien heb je het al door, maar De Belevenissen van een Muurbloem van Stephen Chbosk was volgens sommige mensen niet geschikt voor de doelgroep door onder andere de seks en drugs die in het verhaal voorkomt. Daarnaast waren ze ook geen fan van homoseksualiteit en om deze redenen vonden ze dat het boek verbannen moest worden.

verbannen boeken

5. And Tango Makes Three - Justin Richardson en Peter Parnell (2005)

And Tango Makes Three is een prentenboek dat het waargebeurde verhaal van twee mannelijke pinguins in de New York Central Park Zoo vertelt. Ze kregen een ei om uit te broeden en werden toen een stelletje!

Je raadt het al, net als het vorige boek vonden sommige mensen het niet kunnen dat twee mannen, in dit geval dus pinguins, een relatie met elkaar aangaan. Dit geeft het verkeerde beeld aan de doelgroep.

verbannen boeken

6. Kapitein Onderbroek - Dav Pilkey (2012)

Sjors en Harm halen altijd kattenkwaad uit. Als ze met hun grappen een rugbywedstrijd op school in het honderd laten lopen, gaat het goed mis. De directeur blijkt met bewakingscamera's alles opgenomen te hebben en chanteert ze daarmee. Sjors en Harm moeten de meest vervelende klussen opknappen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Maar de jongens nemen wraak met een hypnose-ring. Ze veranderen de directeur in Kapitein Onderbroek, die als een soort Superman allerlei heldendaden verricht.

Dit lijkt een ontzettend onschuldig verhaal, maar toch wilden een aantal mensen dat deze serie werd verbannen. Er zou namelijk geweld en beledigend taalgebruik in de serie voorkomen.

verbannen boeken

7. The Internet Girls series - Lauren Myracle (2004)

The Internet Girls series van Lauren Myracle is helemaal geschreven in de vorm van berichtjes. Maddie, Angela en Zoe spreken met elkaar af dat niks tussen hun vriendschap kan komen, maar al snel blijkt het nieuwe schooljaar een achtbaan van emoties te worden!

Bij deze boeken gaat het niet alleen om de gebruikelijke dingen, zoals seks, alcohol en beledigend taalgebruik, die reden zijn tot verbanning. In The Internet Girls series gaat het namelijk ook om een Christelijke man, die beschuldigd wordt van aanranding. En dat kan natuurlijk niet!

verbannen boeken

8. De Vliegeraar - Khaled Hosseini (2013)

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Ook De Vliegeraar zou volgens een aantal mensen verbannen moeten worden vanwege de homoseksualiteit, het beledigende taalgebruik en de expliciteite seksuele content die in het verhaal verwerkt zit.

verbannen boeken

9. The Alice series - Phyllis Reynolds Naylor (1985)

De moeder van Alice gaat dood aan leukemie toen ze nog maar 5 jaar was en in de boeken van Phyllis Reynolds Naylor moet ze hiermee om proberen te gaan en dit is natuurlijk niet heel erg makkelijk voor een jong meisje.

Deze boeken zouden verbannen moeten worden vanwege de naaktheid, de seksuele content, homoseksualiteit, drugs en het belediginde taalgebruik. Het blijven eigenlijk aldoor een beetje dezelfde thema's.

verbannen boeken

10. De Hongerspelen - Suzanne Collins (2008)

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot... Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje zou betekenen en besluit haar plek in te nemen.

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar er zijn mensen die proberen om De Hongerspelen van Suzanne Collins te verbannen. Deze serie zou te geweldadig zijn voor de doelgroep, waardoor ze nachtmerries kunnen krijgen.

Wat vind jij ervan dat deze boeken bijna verbannen zijn?

Bron: mentalfloss.com

Lees ook: Kunstenares maakt een replica van het Griekse Parthenon met verbannen boeken

Nieuwste artikelen

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

Zoek in artikelen