Kinderboekenbal 2019 en de winnaars bekend gemaakt

Al sinds 1955 vindt de Kinderboekenweek plaats. Aan de vooravond hiervan wordt er een Kinderboekenbal georganiseerd en natuurlijk was Chicklit.nl erbij! Bij binnenkomst kon je foto’s maken geheel in het thema van de Kinderboekenweek ‘Reis mee!’ en was er een groots zaalprogramma waar de Gouden Giffel en de Gouden Penseel werden uitgereikt. Wij maken in dit verslag de winnaars bekend!

Wanneer je het Kinderboekenbal binnen komt lopen valt je meteen iets op. Je ziet allemaal volwassenen staan in een vrolijke, kinderlijke omgeving. Alles was in het thema van de Kinderboekenweek dit jaar. Ook de dresscode was erop aangepast: ‘Black Tie met een reislustige twist’. Je werd welkom geheten door een piloot en een stewardess waarmee je op de foto kon gaan. Je stapte meteen even een andere wereld in waar je zomaar een kinderboekenschrijver in het wild tegen kon komen!

Daarna begon het hoofdprogramma van de avond. We werden welkom geheten door presentatrice Marlijn Weerdenburg (die je kan kennen van de tv-serie Danni Lowinski). Met humor en gratie wist zij de avond in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het publiek zich geen moment verveelde. Vervolgens werd het woord gegeven aan de directeur van het CPNB, Eveline Aandekerk, die het Kinderboekenbal opende. Zij kon ook niet om het feit heen dat er dit jaar geen kinderen aanwezig zijn. Zo vertelde ze dat ze zelf ook haar kind teleur moest stellen. Waarom zijn er dit jaar dan geen kinderen aanwezig? Volgens haar is het een avond voor de makers van de kinderboeken en niet voor de kinderen zelf. Er waren daarom voor het eerst dit jaar geen kinderen welkom op het Kinderboekenbal. Toch gek want, zoals er tijdens de avond ook werd gezegd, het is een beetje hetzelfde als een dierentuin zonder dieren.

Na deze opening werden de genomineerden voor de Gouden Penseel bekend gemaakt. We maakten kennis met de genomineerden die pas later op de avond te horen kregen wie deze prestigieuze prijs heeft gewonnnen. Ook mochten de genomineerden voor de Gouden Griffel het podium betreden, waar zij werden geïnterviewd over hun boeken. Zij moesten wel nog even wachten, want pas later op de avond werd bekend wie de Gouden Griffel mee naar huis mochten nemen!

Gedurende de rest van de avond was er een muziekoptreden, werden er gedichten voorgedragen, vertelde Govert Schilling over het heelal en werd er ook nog een bijzondere prijs uitgereikt. Ted van Lieshout mocht namelijk de Boekensleutel in ontvangst nemen voor zijn boek Ze gaan er met je neus vandoor. Deze Boekensleutel wordt onregelmatig uitgereikt en alleen aan een vernieuwend kinderboek. De laatste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 2012!

Aan het eind van de avond was het dan zover en werden de winnaars van de Gouden Penseel en de Gouden Griffel bekend gemaakt! Onder luid applaus mocht Yvonne Jagtenberg de Gouden Penseel in ontvangst nemen voor haar boek Mijn wonderlijke oom. De illustratrice had absoluut niet verwacht te gaan winnen. Ze vertelde zelfs tegen haar kinderen dat er 99% kans was dat ze met lege handen terug zou keren! Onvoorbereid gaf ze haar speech waarin ze vertelde dat ze eigenlijk niet zo van grote mensen houdt en juist daarom graag kinderboeken schrijft en Illustreert. 

Na haar speech werd de winnaar van de Gouden Griffel bekend gemaakt en dat was Gideon Samson voor zijn boek Zeb.! Ook hij werd onder luid applaus op het podium ontvangen. Hij had wel een speech voorbereid, eigenlijk zelfs twee. Het publiek mocht kiezen welke speech ze wilden horen. Na een officieel fotomoment met de winnaars was het dan toch écht tijd voor de opening van de Kinderboekenweek. Anna Woltz, André Kuipers en Natascha Stenferd openden officieel de Kinderboekenweek die van 2 t/m 13 oktober plaatsvindt.

Na het programma was het nog tijd voor een hapje en een drankje en besloten een aantal gasten om nog even de dansvloer op te duiken en een dansje te doen. Daarna was het Kinderboekenbal dan helaas toch écht afgelopen. Wij hopen er volgend jaar weer bij te zijn!

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • 10x Populaire kinderboekenseries

  • De best verkochte kinderboeken per leeftijd

  • Op bezoek bij Marion van de Coolwijk

  • Nieuws: Weer een boek van Carry Slee verfilmd!

  • Share & win: Ademnood

Zoek in artikelen