25 feiten over populaire kerstfilms die je nog niet wist

Van Home Alone tot Elf en Love Actually, deze films kijken we elk jaar weer! Alhoewel we deze films ondertussen kunnen dromen, zijn dit echte kerstklassiekers en is Kerstmis pas compleet als we (een van) deze films gezien hebben. Ondanks dat we deze films al zo vaak gezien hebben, kwamen we over deze en andere populaire kerstfilms heel wat onbekende feitjes tegen. Wist je bijvoorbeeld dat Jim Carrey met een CIA specialist heeft gewerkt voor zijn rol als de Grinch? Of dat Will Ferrell zoveel suiker at dat hij moeite had met slapen tijdens de opnames van Elf? Wij hebben 25 feiten die je nog niet wist over populaire kerstfilms voor jullie onder elkaar gezet.

1. De klassieker It's a Wonderful Life was een grote flop.

Nu is It's a Wonderful Life een echte kerstklassieker, maar toen het in de jaren 40 werd uitgebracht was daar geen sprake van. De film was namelijk een grote flop in de bioscopen toen het werd uitgebracht! De regisseur maakte er zelfs een half miljoen dollar verlies op en hij had daarna moeite om een nieuw project van zijn productiemaatschappij te financieren.

2. How the Grinch Stole Christmas! was bijna niet gemaakt.

De animatiefilm How The Grinch Stole Christmas! uit 1966 was bijna niet gemaakt! Vroeger waren veel films namelijk afhankelijk van sponsoren. En dat is waar bij deze film het probleem lag, How the Grinch Stole Christmas! kon namelijk geen sponsor vinden. Chuck Jones, de regisseur, heeft aan meer dan 20 potentiële sponsoren de film gepitched, maar niemand was geïnteresseerd. Totdat uiteindelijk de Foundation for Commercial Banks de film wilde sponsoren! Volgens Chuck Jones was dit een bijzondere sponsor. Hij zei namelijk het volgende erover: "Ik dacht dat dat heel vreemd was, want een van de meest geweldige zinnen in de film is dat de Grinch zegt: ‘Misschien komt Kerstmis niet uit een winkel’. Ik had nooit gedacht dat een bankier zo'n zin zou steunen. Maar ze zeiden er niets over, dus gingen we door en maakten de film."

3. Er zijn 4 verhaallijnen uit Love Actually geschrapt

In Love Actually zouden er eigenlijk 14 verhaallijnen te zien zijn, maar uiteindelijk is er besloten om 4 verhaallijnen te schrappen. Twee verhaallijnen zijn geschrapt voordat de film in productie ging. Een van de verhalen ging over een meisje in een rolstoel en het andere verhaal ging over een jongen die een liefdesliedje opneemt voor zijn klasgenoot, die er uiteindelijk met de drummer vandoor gaat. Twee andere verhaallijnen waren al opgenomen maar uiteindelijk zijn die tijdens de montage geschrapt. Een van die verhaallijnen ging over een Afrikaans koppel en een ander verhaal ging over een directrice en haar vrouw. Wij hadden deze verhaallijnen graag gezien!

4. Will Ferrrell heeft tijdens de opnames van Elf meerdere ongelukken veroorzaakt

In de film Elf is Will Ferrell eigenlijk de gehele tijd te zien in de outfit van een elf. Hij liep hier gewoon mee over straat. Toen Will Ferrell door de Lincoln Tunnel moest lopen in zijn kostuum waren mensen zo verbaasd, dat ze niet meer goed op de weg letten! Hierdoor zijn er een aantal (kleine) auto-ongelukken gebeurd.  

Bron: New Line Cinema

5. Hugh Grant vond de dans in Love Actually verschrikkelijk

De scène waarin Hugh Grant door zijn huis danst is misschien wel een van de leukste scènes uit de Love Actually. Toch had het zomaar gekund dat deze scène er niet in had gezeten! Hugh Grant zag het namelijk totaal niet zitten. De regisseur van de film, Richard Curtis, heeft er het volgende over te zeggen: "Hij (Hugh Grant) had het gevoel dat al het goede werk dat hij had gedaan ongedaan gemaakt zou worden door zijn afschuwelijke dans. Het was een ontzettend leuke draaidag voor iedereen, behalve voor Hugh." Maar gelukkig heeft Hugh Grant toch besloten om de scène op te nemen!

6. De kleur van de Grinch

In het originele boek is de Grinch in zwart-wit afgebeeld met af en toe een beetje roze en rood. Volgens geruchten kwam Chuck Jones (de regisseur van de film) op het idee om hem zijn iconische groene kleur te geven toen hij een auto huurde die in een heel lelijke kleur groen was geverfd.

7. De inbrekers uit Home Alone zouden in het echt hun verwondingen nooit hebben overleefd

Home Alone is zo'n film die elk jaar op tv komt en elk jaar zit je aan de buis gekluisterd om te zien hoe Kevin de inbrekers uit zijn huis verjaagt. In 2012 heeft dr. Ryan St. Claire eens naar de verwondingen gekeken die de inbrekers hebben opgelopen en als we hem moeten geloven zouden ze de film niet overleven! Zo krijgt Marv een strijkijzer tegen zijn gezicht. Dit zou volgens de dokter de botten rondom zijn ogen moeten breken en tot serieus blijvend letsel leiden als het niet zou worden behandeld. Harry krijgt daarnaast een vlammenwerper op zijn hoofd. Aangezien hij er een paar seconde onder staat zal de huid rondom zijn schedel zo beschadigd zijn dat het bot op zijn hoofd aan het doodgaan is en hij een transplantatie nodig heeft. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt het tweetal ook nog een blik verf tegen hun hoofd. Niet alleen zouden ze wat tanden verliezen, ze zouden waarschijnlijk direct bewusteloos zijn én meerdere breuken in hun gezicht hebben opgelopen... Gelukkig is het allemaal fictie! We zouden bijna medelijden met die inbrekers gaan krijgen.

Bron: Twentieth Century Fox 

8. Kris Marshall (Colin) werkte gratis aan een scène in Love Actually

In een scène in Love Actually wordt Colin, gespeeld door Kris Marshall, uitgekleed door drie Amerikaanse meisjes. De acteur vertelde dat hij het zo geweldig vond dat drie vrouwen hem gedurende 21 takes hem aan het uitkleden waren, dat hij dit wel gratis zou willen doen. Daarom leverde hij zijn salaris voor die scène in.

9. Wat hebben A Christmas Story en de playboy gemeen?

De leuke kerstfim A Christmas Story is deels gebaseerd op het boek In God We Trust: All Others Pay Cash van Jean Shepherd. Dit boek is een collectie korte verhalen die voor het eerst gepubliceerd werden in Playboy magazine! Zo stonden de verhalen waarbij iemands tong aan een paal vast bleef zitten en het eten van het kerstdiner in een Chinees restaurant beiden in de Playboy.

10. Jim Carrey kreeg een speciale CIA training voor zijn rol als de Grinch

Jim Carrey speelde de rol van de Grinch. Dit was geen gemakkelijke rol, want hij moest maar liefst elke dag 8,5 uur in de make-up zitten om omgetoverd te worden tot de Grinch! In een interview met Graham Norton vertelt de acteur er het volgende over: "De make-up nam 8,5 uur in beslag. Het voelde aan alsof ik elke dag levend begraven werd. Op de eerste dag ging ik terug naar mijn trailer en vertelde ik aan regisseur Ron Howard dat ik het niet kon doen." Vervolgens bedacht de regisseur daar iets op. Hij nam een CIA specialist in de arm die agenten getraind heeft om de zwaarste martelingen te doorstaan. Op deze manier kwam Jim Carrey door het pijnlijke proces van het aanbrengen van de make-up heen.

Bron: Universal Pictures 

11. Natalie Wood geloofde nog in de Kerstman tijdens de opnames van Miracle on 34th Street 

Tijdens de opnames van Miracle on 34th Street geloofde de toen 8-jarige Natalie Wood, die de rol van Susan Walker speelde, nog in de Kerstman! Ze dacht daarom ook dat Edmund Gwenn, die de rol van de Kerstman vertolkte, ook écht de Kerstman was. In haar biografie, geschreven door Suzanne Finstad, zegt ze er het volgende over: "Ik vermoed dat ik een vermoeden had dat het misschien niet zo was, maar ik dacht echt dat Edmund Gwenn de kerstman was. Ik had hem nog nooit zonder zijn baard gezien, want hij kwam 's ochtends vroeg binnen en bracht enkele uren door met het opzetten van zijn prachtige baard en snor. En aan het einde van de opnames, toen we een feest op de set hadden, zag ik ineens deze vreemde man, zonder baard, en ik kon niet begrijpen dat dat dezelfde man was."

12. The Ghost of Christmas Past

In The Muppet Christmas Carol maken we kennis met The Ghost of Christmas Past. Om dit er echt als een geest te laten uitzien is er een speciale pop gemaakt die werd bediend in een tank met water. Vervolgens werd dit beeld via een green screen in de film geplakt, zodat het leek alsof The Ghost of Christmas Past zweefde.

13. The Nightmare Before Christmas had heel veel opnames nodig

Eric Leighton was de supervising animator bij de film The Nightmare Before Christmas. Hij vertelde dat de film opgenomen is met 24 frames per seconde. Dit betekent dat elk karakter voor elke seconde in 24 verschillende posities moest staan!

Bron: Touchstone Pictures

14. Je tong kan écht bevriezen aan een paal

In de film A Christmas Story zien we hoe Flick's tong aan een paal bevriest. Dit gebeurt vrijwel meteen nadat hij eraan likt. In een aflevering van MythBusters is bewezen dat een tong inderdaad bijna direct aan een paal kan vriezen, net zoals in A Christmas Story!

15. Verborgen Mickey Mouse

Films die zijn geproduceerd door Disney hebben vaak een zogenaamde 'Hidden Mickey' in de film zitten. Zo ook in The Santa Clause. Als Scott en Charlie namelijk in de slee langs de maan vliegen dan kun je op de maan een verborgen Mickey Mouse vinden!

16. Will Ferrell at te veel suiker

Tijdens de opnames van Elf moest Will Ferrell ontzettend veel suiker eten (in één scène zien we bijvoorbeeld hoe Buddy de Elf pasta eet met stroop). Will Ferrell at echter zo veel suiker tijdens de opnames dat hij moeite had met slapen!

17.  Lange dagen op de set van Home Alone

John Candy speelde de rol van het karakter Gus, oftewel de Polka King of the Midwest in Home Alone. Dit leuke karakter hoort dat Kate, de moeder van Kevin, geen vlucht terug naar huis kan krijgen en besluit om haar mee te nemen in de auto van hun band. Zo komt Kate toch nog thuis! Maar wist je dat John Candy al zijn scènes in 1 dag heeft opgenomen? Hij stond maar liefst 23 uur achter elkaar op de set om al zijn scènes op te nemen.

Bron: Twentieth Century Fox 

18. Jim Carrey als Elf?

Jim Carrey zou eigenlijk de rol van Buddy de Elf gaan vertolken in de gelijknamige film. Echter sloeg hij de rol af en kreeg Will Ferrell de rol.

19. Volwassen grap in The Santa Clause

In de eerste release van de film The Santa Clause zegt Scott op een gegeven moment een zin, waarin hij het nummer 1-800-SPANK-ME benoemt. Na de release besloot een vrouw in Ohio het nummer te bellen voor haar kleinkinderen, maar het bleek een telefoonseksnummer te zijn. Pas in 1997 kreeg Disney klachten van ouders, omdat hun kinderen het nummer belden en zo voor ontzettend hoge telefoonrekeningen zorgden. Disney besloot daarna om actie te ondernemen en de zin uit de film te halen. Ook heeft Disney het nummer gekocht, zodat het niet langer een telefoonseksnummer is. Op de dvd release en op Disney+ is de zin niet meer te horen. Als de film op televisie wordt uitgezonden is het nummer verandert naar 1-800-POUND.

20. De liedjes van The Nightmare Before Christmas

Danny Elfman heeft de liedjes voor de film The Nightmare Before Christmas geschreven. Echter, toen hij de nummers voor de film moest schrijven was er nog helemaal geen script! Hij baseerde zijn nummers daarom op de gesprekken en tekeningen van regisseur Tim Burton. Uiteindelijk heeft dit toch tot een paar geweldig liedjes geleid!

21. Slapen in het hotel van Home Alone 2

In Home Alone 2: Lost in New York strandt Kevin in New York in het Plaza Hotel. Na de release van deze film besloot het Plaza Hotel om Suite 411, waar Kevin verbleef, beschikbaar te stellen voor de gasten. Voor $1,100 per nacht kunnen gasten Kevin's avontuur nabootsen. Zo krijgen ze bij aankomst verschillende Home Alone items, zoals een pot verf, de dvd van Home Alone 2 en een rugzak. Je kan vervolgens naar de receptie bellen om een over-the-top Ice Cream Sundae Extravaganza te bestellen. Ook krijg je een giftcard van $100 dollar om uit te geven bij Duncan's Toy Chest. Hiervoor krijg je een speciale VIP behandeling, waardoor je niet in wachtrijen hoeft te staan. Kortom, een aanrader voor elke fan van Home Alone!

Bron: Twentieth Century Fox

22. Meest inspirerende film

Het American Film Institute heeft It's A Wonderful Life in 2006 uitgeroepen tot meest inspirerende film.

23. Kerstfilm in de lente

Miracle on 34th Street is een echte kerstfilm, maar toen deze film in de bioscoop was, was het lente! De film draaide namelijk in mei in de bioscopen omdat Darryl Zanuck, het hoofd van de productiemaatschappij 20th Century Fox, dacht dat meer mensen in die periode naar de film gingen.

24. Schelden op de set van Home Alone

Joe Pesci speelde in de eerste twee Home Alone films de rol van Harry, een van de twee inbrekers. Echter vergat de acteur vaak dat hij meespeelde in een familiefilm en tijdens de opnames gebruikte hij vaak het f-woord als zijn karakter weer iets overkwam. 

25. Echte Tarantula in Home Alone

Misschien herinner je je de scène nog wel waarin inbreker Marv in de eerste Home Alone film een Tarantula op zijn gezicht had! Wanneer Marv eenmaal doorheeft dat er een levensgrote spin op zijn hoofd zit, gilt hij de boel bij elkaar. Maar wist je dat Daniel Stern, de acteur die Marv speelde, in het echt helemaal niet gilt tijdens de scène? Als de acteur namelijk echt zou gaan gillen, zou dat de spin van slag maken, dus moest Daniel Stern net doen alsof hij heel hard aan het gillen was. Later werd het geluid toegevoegd. Daniel Stern liet voorafgaand ook weten dat hij de scène maar één keer zou doen. Wij snappen dat helemaal!

 

Bron: IMDB

Lees ook: Vijf kerstfilms die gebaseerd zijn op boeken

Nieuwste artikelen

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

  • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

  • Schoon - Alia Trabucco Zerán

  • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

Zoek in artikelen