Hoe heb jij je lijf en gezondheid verzekerd?

Spoedeisende hulp. Een gebroken tand. Psychologische hulp bij Corona-moeheid. Wie betaalt dat allemaal? Lees snel verder voor meer informatie over een basisverzekering.

Misschien denk je er niet veel over na, maar een been breken, ineens door je rug gaan of je mentaal niet zo goed voelen, ligt in een klein hoekje. Zeker nu al maanden het Corona-virus rondwaart en winkels en cafeetjes gesloten zijn, neemt ook de zwaarmoedigheid toe. Corona heeft invloed op de mentale gezondheid  blijkt wel uit het feit dat steeds meer mensen psychische hulp opzoeken. Behalve zwaarmoedigheid, pijn bij een fysieke kwestie en een dokter- of ziekenhuisbezoek, komen daar doorgaans ook nog wat kosten om de hoek bij kijken. Daarom is het van belang dat je goed verzekerd bent. Veel mensen vragen zich ook af of ze goed verzekerd zijn als ze Corona krijgen.

Gelukkig blijkt een zorgverzekering nog steeds wel veel te dekken, dat is alvast weer een zorg minder. Mocht je gemoedstoestand toch niet al te best zijn dankzij COVID, dan kun je altijd eerst nog redding zoeken bij een goed boek die een glimlach op je gezicht brengt. Vind hier meer over feelgood boeken voor als je down bent van de lockdown. Oke, terug naar de verzekeringen. Als het goed is heb je al een basisverzekering, want dit is voor elke ingezetene van Nederland al sinds 2006 verplicht. Deze basisverzekering dekt je tegen allerlei ziektekosten. Wat de basisdekking precies omvat, verandert elk jaar. De overheid bepaalt dat. Soms worden kosten voor bepaalde hulpmiddelen of diensten niet meer gedekt en soms juist weer wel. Zo is sinds 2021 het eigen risico vervallen van orgaandonateurs voor de medische kosten voor het doneren. Vaste prik van dekking in de basisverzekering is tot nu toe nog altijd wel bijvoorbeeld huisartsbezoek, bepaalde medische hulpmiddelen, de meeste medicijnen, kraamzorg en verloskundige hulp en basistandartskosten.

Bron: Pexels

Niet elke basisverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde

Met elke basisverzekering heb je recht op dezelfde zorg. Maar als je denkt dat het niet uitmaakt bij welke zorgverzekeraar je je laat verzekeren, dan heb je het mis. De vergoeding per zorgverlener verschilt namelijk. Je hebt de keuze tussen drie verschillende basisverzekeringen, de naturapolis, combinatie- of restitutiepolis. Bij een naturapolis heb je doorgaans een beperkte keuze van zorgverleners. Althans als zij geen afspraken hebben met je verzekeraar krijg je geen of een deel van de kosten die je maakt vergoed. Bij een restitutiepolis krijg je de volledige zorgkosten vergoed. Dan maakt het niet uit naar welk ziekenhuis of fysiotherapeut je gaat. Een combinatiepolis is zoals de naam al doet vermoeden, een middenweg van deze twee verzekeringen. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van je zorgverbruik en wensen.

Premie is niet alles

Zoals gezegd, is de premie die je betaalt niet het enige waar je op moet letten. Ook de dekking is belangrijk.
De Friesland is wellicht niet de meest bekende verzekeraar, maar komt wel als een van de betere uit de bus. Behalve de goede klantenservice, staat de verzekeraar ook bekend om de uitgebreide vergoedingen en dat je terecht kunt bij alle ziekenhuizen in ons land. En nee, je hoeft niet in Friesland te wonen om je bij deze verzekeraar te laten verzekeren. De Friesland biedt twee basisverzekeringen aan met een naturapolis. Ondanks dat het om een naturapolis gaat, kun je toch terecht in welk ziekenhuis je maar wilt. Aanmelden in het begin van het nieuwe jaar vrij snel, omdat je je online kunt aanmelden. Ben je benieuwd welke twee basisverzekeringen DeFriesland aanbiedt? Krijg hier meer informatie over een basisverzekering bij deze verzekeraar.

Eigen risico

Kosten worden wel vergoed in de basisverzekering, maar iedereen die achttien jaar of ouder is, heeft wel een eigen risico. Dit voor voor kosten als je bijvoorbeeld bloed laat prikken, bepaalde medicijnen of een ambulancerit. Dit jaar is het wettelijk verplichte eigen risico vastgesteld op 385 euro. Als je vermoed dat je weinig de dokter zal zien in het aankomende jaar of als je superfit bent, dan kun je je eigen risico altijd nog aanpassen. Dat kun je elk jaaar weer opnieuw doen. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager doorgaans de kosten voor je verzekering zijn.

Tip

Als je je wilt verzekeren tegen extra zorg, dan is het wijs om voor een aanvullende verzekering te kiezen. Zeker als je revaliderende bent, last hebt van bijvoorbeeld rugpijn of als je niet zo’n goed gebit hebt. Een aanvullende verzekering dekt namelijk kosten een fysiotherapeut, anticonceptie en extra tandartskosten.

 

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Zolang ze slaapt

Zoek in artikelen