• onze waardering

Voor ik doodga (DVD) RECENSIE

Man o man! Als je zin hebt in een echte tranentrekker, dan moet je de DVD Voor ik doodga in huis halen! Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Jenny Downham dat jaren geleden al verscheen. Ik was toen al zwaar onder de indruk van dit prachtige verhaal. Dus ik wist al een beetje wat mij te wachten stond bij het zien van de film. 

De titel verraadt eigenlijk al een beetje het eind: er gaat iemand dood. Tessa is zeventien jaar oud en weet dat ze nooit meer achttien zal worden. Slik. Daar word je toch wel even stil van. De leukemie eist haar leven langzaam op, maar Tessa neemt daar geen genoegen mee. Ze wil van ieder moment genieten en heeft een lijst met dingen die ze nog graag wil doen voor ze doodgaat. Ze wil feesten, drugs gebruiken, iets stelen en seks hebben. Met de hulp van haar beste, ietwat roekeloze vriendin gaat ze de uitdaging aan; ook al is ze soms te zwak om überhaupt overeind te blijven. Ondertussen ontmoet ze haar nieuwe buurjongen Adam, waarmee ze een bijzondere band ontwikkelt en op wie ze hopeloos verliefd wordt. 

De film is prachtig in beeld gebracht. Tezamen met de muziekkeuzes en de intieme manier van filmen, raakt de film je echt in het hart. Hoewel de verhaallijn soms een beetje saai kan zijn, voel je constant die opbouwende emotie. En hoewel ik het boek al gelezen had, en dus wist wat er ging komen, kon ik het onmogelijk droog houden. Ik dacht steeds: 'ik ga niet huilen, ik ga niet huilen, ik ga niet huilen'. Gek eigenlijk, want ik ben zelden écht onder de indruk van een film. Zelfs bij Komt een vrouw bij de dokter was ik bekant de enige in de bioscoopzaal die geen traan liet. Maar bij deze film was ik niet bestand tegen de emoties en braken de dammen van mijn traanbuizen. Tranen met tuiten heb ik gejankt. Ik was compleet ontdaan van de film en had echt even moeite om weer bij zinnen te komen. Zo mooi, zo puur. 

Je leeft mee met de machteloosheid en pijn van haar vader, je voelt de wilskracht van Tess tot in je tenen en je bent diep geraakt door het verdriet van haar vriendje. Dakota Fanning is onherkenbaar en zet Tess 100% neer. Een fantastische jonge actrice met veel talent. Het enige wat ik niet helemaal begrijp, is waarom ze in Nederland voor een Nederlandse titel hebben gekozen. Wellicht is dat om de link naar het boek beter te verduidelijken of om de jonge kijkers makkelijker te bereiken. Hoe het ook zij: deze film is voor jong en oud een ab-so-lute aanrader! 

Voor ik doodga is een geweldige verfilming die mij recht in het hart heeft geraakt! Chapeau, zei ik ooit bij het boek; chapeau zeg ik ook nu! 

Huil jij snel bij het zien van tranentrekkende films?

Voor Ik Doodga

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tessa is zeventien en weet ze dat ze nooit achttien zal worden. Haar ziekte is ongeneeslijk, dus geniet ze liever van ieder moment dat ze nog heeft. Tessa heeft een lijst met dingen die ze graag nog wil doen. Een hele nacht feesten, een joint roken, iets stelen, seks hebben... Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey de wereld. Verliefd worden op buurjongen Adam staat niet op haar lijst, maar is al snel de meest bijzondere ervaring die ze zich kan wensen.

  Vijf jaar nadat de bestseller van Jenny Downham Nederland en Vlaanderen bij de keel greep, zijn er al meer dan 150.000 exemplaren van verkocht. Voor de release van de verfilming verschijnt een speciale filmeditie.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Engelse titel van de film is Now Is Good
  - Verkrijgbaar als DVD en Blu-Ray
  - Bekijk hier de trailer van Voor Ik Doodga: 

Nieuwste artikelen

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

 • 10x het beste van Ryan Reynolds

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • De 7 ergste momenten in de Bachelor franchise

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • De 10 leukste winterfilms

 • Vijftig tinten vrij

 • 12 films waarin de hoofdpersonages onverwacht snel doodgingen

Zoek in artikelen