• onze waardering

De Marathon (DVD) RECENSIE

In de bioscoop had ik hem gemist en omdat iedereen er zo lyrisch over was, kon ik als Rotterdammer vanzelfsprekend niet achterblijven. Dan heb ik het natuurlijk over de film De Marathon.
 
De Marathon is een tragikomedie over vier Rotterdamse automonteurs die met hart en ziel voor een kleine garage werken. Gerard is eigenaar van de garage, maar dreigt zijn zaak te verliezen door een fixe belastingschuld. De heren komen op het idee zich te laten sponsoren voor de marathon van Rotterdam. Dat de bierzuipende nietsnutten geen greintje conditie hebben is eventjes over het hoofd gezien. Door hun Marokkaanse ‘invalide’ medewerker (toevallig een oud-hardloper) worden ze getraind voor de grote dag. Er staat veel op het spel: lopen ze de marathon uit, dan zijn ze gered van de ondergang; halen ze de finish niet, zijn ze de garage kwijt aan een rijke autodealer.
 
Hoewel de film misschien niet direct een match is met Chicklit.nl, is dit toch zo’n film waarvan iedereen roept dat je hem gezien moet hebben. Niet vanwege het ijzersterke verhaal, want hoewel de film best nog een droevige wending neemt, is het vooral bedoeld om de Rotterdamse clichés een hak te zetten. De film is dan ook doorspekt van plat Rotterdamse accenten, die overigens niet altijd even goed uit de verf komen. Georgina Verbaan kwam op mij een beetje geforceerd over en de puberende zoon leek soms eerder ergens uit Brabant vandaan te komen. Maar ach, verder is het eigenlijk best grappig en menig Rotterdammer kan wel tegen een beetje zelfspot. Schuw geen grof taalgebruik, want vooral het ‘asociale’ kaliber van de stad wordt tentoongesteld.
 
Als Rotterdammer heb ik veel dingen kunnen herkennen in de film: scenes die vlak achter mijn werk zijn opgenomen, bepaalde uitspraken en wijken die genoemd worden en zekere gewoontes die nou eenmaal bij Rotterdam horen. Ik heb me bijvoorbeeld stuk gelachen om de verjaardag-scene in de tuin waarbij ik eigenlijk wel wat schaamte voelde voor de herkenbaarheid van het typische gedrag van Rotterdammers. Hoe ordinair kunnen we soms eigenlijk zijn zonder het zelf door te hebben? Het was alsof ik naar mijn buren van vroeger zat te kijken. Het wordt allemaal wat spottend gebracht en dat is gewoon heel erg grappig als Rotterdamse kijker. Het verhaal is qua inhoud maar wat slapjes. Het acteerwerk is niet denderend, de verhaallijnen evenmin. Hoewel de tragedie in de film best een beetje droevig is, is dat feitelijk maar bijzaak; het gaat puur om de zwartgallige, soms wat grove humor en daar kan dan ook goed over gelachen worden.
 
Laatst raadde iemand uit Amsterdam mij de film aan; het maakte haar niets uit dat het een film over Rotterdammers is, ze heeft het hilarisch gevonden. Ik ben er zelf wel wat sceptischer over. Ik denk dat deze film vooral is weggelegd voor mensen uit (de buurt van) Rotterdam of die wat met deze stad hebben. De rest van Nederland kan hem misschien maar beter in de schappen laten liggen… 

Heb je De marathon gezien? Zo ja, wat vond je ervan?

De Marathon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Het viertal komt op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Voor de maten staat er met de voorbereidingen op deze prestigieuze loop en het redden van de garage echter meer op het spel dan alleen het halen van de finish...

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray
  - Bekijk hier de trailer van De Marathon:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

 • Nila en het antwoord op echt alles - Sam Copeland

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • De 10 leukste winterfilms

 • Recensie: The Fault in our stars

 • The Vow

 • Mooie Movie Mannen part I

Zoek in artikelen