Daglicht (BIOS)

Iris Boelens is een alleenstaande moeder en combineert met moeite haar werk als advocate met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoon. Wanneer ze tegen de oude zaak van Ray aanloopt, blijkt dat hij en Iris meer gemeen hebben dan ze in eerste instantie denkt. Ray zit in een TBS-kliniek, maar blijft volhouden dat hij onschuldig is. Iris gelooft hem en doet haar best om zijn onschuld te bewijzen. Tijdens haar onderzoek blijkt dat ze veel meer betrokken is bij deze zaak dan ze dacht. Ze komt tot steeds meer schokkende ontdekkingen, waarvan anderen willen dat zij die nooit had ontdekt.


Daglicht is een spannende thriller naar het gelijknamige boek van Marion Pauw. Vol spanning en afwachting heb ik genoten van deze film. Het boek heb ik niet gelezen, dus ik liet me volledig verrassen. En hoe! Het einde had ik totaal niet zien aankomen. Door de overtuigende emoties van Angela Schijf (Iris) en Fedja van Huêt (Ray) en de manier waarop het verhaal in scène is gezet, kwam de film heel geloofwaardig over. Alsof het echt zo had kunnen gebeuren.
 
In Daglicht wordt ook een serieus thema aangekaart, namelijk autisme. Ray is zwaar autistisch en de zoon van Iris lijkt ook autistisch te zijn. Deze stoornis heeft een heel negatief beeld in onze maatschappij. Marion Pauw laat met haar verhaal zien dat mensen die autistisch zijn ook gewoon mensen zijn. Het brein van iemand die autistisch is werkt alleen anders. Ze merken alle kleine dingen op en registeren alles. Daarnaast zijn autistische mensen vaak ook heel creatief en hebben ze een bepaald inzicht dat anderen niet hebben. Dit beeld werd erg mooi en sterk verfilmd in Daglicht.

Nederlandse films trekken mij meestal niet zo erg. Dat komt doordat de dialogen soms heel onnatuurlijk en geacteerd overkomen. Daglicht had een paar momenten waarop ik dacht: dit zou ik anders hebben gezegd, maar dit gebeurde niet zo vaak dat ik me er aan stoorde.

Al met al is Daglicht een van de betere Nederlandse films met veel spanning en een goede verhaallijn. Het verrassende en ontroerende einde maakt de film het kijken waard.  

Ons oordeel:

Heb jij het boek Daglicht gelezen? Zo ja, wat vond je ervan?

Nieuwste artikelen

  • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

  • De grote race - Ruby Coene 

  • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

  • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

  • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Vijftig tinten vrij

  • De feiten over daten in de bioscoop!

  • Interview met de hechte cast van Spijt!

  • 14 Harlan Coben boeken worden door Netflix verfilmd

Zoek in artikelen