Het Diner (BIOS)

De film Het Diner (naar het gelijknamige boek van Herman Koch) gaat over Paul (Jacob Derwig), zijn vrouw Claire (Thekla Reuten), zijn broer Serge (Daan Schuurmans) en diens vrouw Babette (Kim van Kooten). Hun zoons hebben iets verschrikkelijks gedaan, maar niemand weet van elkaar wie wat waar. Op het moment dat het geheim onthuld dreigt te worden, moeten Paul, Claire, Serge en Babette er toch over praten. Maar hoe los je zo’n situatie op en hoever ga je om je kind te beschermen?

Herman Koch gaf aan van tevoren zenuwachtig en sceptisch te zijn over het verfilmen van zijn boek. Toen het script en de cast er eenmaal waren kreeg hij er meer vertrouwen in, en terecht! De film is rechtstreeks uit het boek gegrepen. Van de sfeer aan tafel tot de gerant in het groene pak die alles met zijn pink aanwijst. Het is alweer een tijd geleden dat ik het boek las dus ik had het verhaal niet helemaal meer paraat, maar tijdens het kijken van de film kwam alles terug!

Het verhaal wordt verteld vanuit Paul (Jacob). Hij doet de voice-over en spreekt af en toe ook rechtstreeks de kijker aan. Dit ervaar ik soms als storend, maar in dit geval zeker niet. Deze momenten werden gereduceerd tot een minimum, op die manier bleef het pakkend en raak.

Wat ik zo knap vond aan het boek, weet de film ook te presteren; het beschrijft slechts één avond. Natuurlijk zijn er flashbacks naar de avond van het voorval en ook korte scènes die terugblikken op ‘vroeger’, maar het draait voornamelijk over de avond van het diner, en dat zonder te vervelen, in herhaling te vallen of te langdradig te zijn.

Ik was benieuwd naar de scènes die de avond van ‘het voorval’ zouden laten zien. Grotendeels krijg je die via de telefoon van Michel (de zoon van Paul en Claire) te zien en deels ook via een flashback. Die scènes zijn heftig, maar niet té en zeker niet alleen om te shockeren. Natuurlijk zijn ze heftig, maar zeker functioneel.

Interessant is het beeld dat je als kijker van de personages krijgt. Vooral Claire (Thekla) blijft boeien. Waar je haar in het begin beschouwt als lief en bijna medelijden voelt omdat iedereen haar in het ongewisse laat, neemt de film halverwege een hele andere wending…

Prachtig vond ik de voelbare spanning. Er wordt aan tafel gepraat over koetjes en kalfjes, maar de ondertoon is duidelijk. Van Paul (Jacob) die nerveus met zijn vingers op zijn wijnglas tikt tot Serge (Daan) die flauwe grappen maakt in een zwakke poging tot het doorbreken van de spanning. De dialogen zijn over het algemeen gevat en vlijmscherp. Babette (Kim) maakt door haar verdriet en zenuwen rare sprongen als een kat in het nauw en Claire (Thekla) zet haar klauwen uit.

Het enige puntje van ‘kritiek’ vond ik het slot. Het laat even op zich wachten en je verwacht een bombastisch einde, maar dit viel ietwat tegen. Ik ben geen groot fan van een open einde, maar vaak is dit met een reden en heeft het dus een functie. Het boek heeft ook een ietwat open einde, maar gaat wel verder waar de film stopt. Dit mag de pret echter niet drukken, deze film is wat mij betreft een must see. Chapeau!

Ons oordeel:


Hoe ver zou jij gaan om je kind te beschermen?

Nieuwste artikelen

  • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

  • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

  • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

  • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

  • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

  • Deze acteurs haten de manier waarop ze beroemd zijn geworden

Zoek in artikelen