• onze waardering

Recensie: Jeune & Jolie (DVD) RECENSIE

Wanneer de zeventienjarige Isabelle de zomervakantie doorbrengt in een vakantiehuisje met haar familie, beleeft ze haar eerste keer met Felix, een Duitse jongen. Deze gebeurtenis is het begin van de ontwikkeling van Isabelles (seksuele) identiteit en zoektocht naar liefde. Wat begint als een onschuldige eerste keer in de zomer, loopt in de herfst uit de hand: Isabelle is werkzaam als prostituee, voornamelijk na schooluren, en doet zich voor als een twintigjarige student. Via haar mobiele telefoon krijgt ze seksuele verzoeken van verschillende mannen. En Isabelle is niet de enige die liegt over haar leeftijd… Terwijl het geld zich ophoopt in Isabelles kledingkast, heeft niemand door wat ze nu eigenlijk allemaal aan het doen is. Totdat een van haar klanten overlijdt tijdens haar bezoek in een hotelkamer en Isabelle overstuur het hotel uit rent. De sporen die de politie vindt leiden al snel richting haar. Voor Isabelle een reden om met haar prostitutiebezigheden te stoppen… of toch niet?

De nominatie voor de Gouden Palm die Jeune & Jolie ontving tijdens het filmfestival van Cannes in 2013, wekte in eerste instantie mijn interesse voor deze coming of age-film. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar er hangt een aangename rust over deze film heen. Een rust die ervoor zorgt dat je blijft kijken. Deze wordt niet alleen veroorzaakt door de prachtige beeltenissen, maar tevens door de opbouw van de film en de gebruikte muziek. Tijdens de film volg je Isabelle een jaar lang, opgesplitst in vier seizoenen. Elk seizoen wordt afgesloten met een liedje. De gevoelens van Isabelle komen uit de muziek duidelijk naar voren en de liedjes zijn precies op het goede moment te horen.

De hoofdrolspeelster, Marine Vacth, verdient het zeker om even genoemd te worden. Zelden heb ik een film gezien waarin een jonge actrice zo’n geloofwaardig beeld neerzet van een tiener zoals Vacth de rol van Isabelle inkleurt.

Ik moet wel bekennen dat ik iets meer doorgronding had verwacht in deze film. De redenen achter de handelingen van Isabelle komen pas halverwege de film naar voren en hadden wat mij betreft iets beter uit de verf kunnen komen. Daarbij mis ik een link tussen Isabelles eerste keer en haar besluit om de prostitutie in te gaan. Het einde van de film is open, maar ik was niet benieuwd hoe het verder zou gaan met Isabelle. Niet omdat haar verhaal niet boeiend is, meer omdat het einde perfect is voor deze film. Een mooie afronding van een portret van een zeventienjarig meisje.

Wat vind jij van Jeune & Jolie?

Jeune & Jolie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een coming-of-age portret van een 17-jarig Frans meisje (Marine Vacth) dat verteld wordt over vier seizoenen. Het verhaal begint bij haar seksuele bewustwording en gaat via haar 'eerste keer' verder naar haar ontdekking van de liefde en de zoektocht naar haar identiteit. Een film van François Ozon (o.a. SOUS LE SABLE, SWIMMING POOL, HUIT FEMMES, POTICHE) over seksualiteit, sensualiteit en moraliteit met treffende muziek van Françoise Hardy.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray
  - Bekijk hier de trailer van Jeune & Jolie:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • 12 films waarin de hoofdpersonages onverwacht snel doodgingen

 • Vijftig tinten vrij

 • Stiefkind

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

 • In de laatste aflevering van The Vampire Diaries zal één van onze favoriete personages sterven

Zoek in artikelen