• onze waardering

Recensie: The Imitation Game RECENSIE

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De Duitsers voeren een verhitte strijd onder leiding van Hitler. Berichten worden onderling verstuurd via een speciaal communicatiesysteem. De Duitsers communiceren in codetaal: de Enigma-code. In Groot-Brittannië wordt verdurend geprobeerd om de code te kraken, de wartaal te ontcijferen, zodat de volgende zet van de Duitsers kan worden bepaald. Maar dat is nogal lastig als de instellingen van het Duitse communicatiesysteem elke nacht wijzigen, waardoor je de volgende dag weer van voor af aan moet beginnen. Om deze reden wordt in Groot-Brittannië een team met de beste codeurs van het land samengesteld. De eigenaardige Alan Turling, wiskundig genie, is onderdeel van het team. Turling is ervan overtuigd dat er een machine kan worden ontwikkeld om de Enigma-code te ontcijferen. Helaas is er naast Joan, de enige vrouw in het team, niemand die vertrouwen in hem heeft. Of toch wel? Uiteindelijk lukt het Turling om met zijn machine de Enigma-code te ontrafelen. Maar wat doe je als je opeens hét middel in handen hebt om een einde aan een allesverwoestende oorlog te maken?
 
Voordat ik The Imitation Game had gekeken, had ik al hoge verwachtingen. In mijn omgeving klonken enkel positieve geluiden en de 8,1 op IMBd was ook veelbelovend. Uiteindelijk heeft de film mijn verwachtingen zeker waargemaakt, in één woord: briljant.
 
Het verhaal bevat drie verhaallijnen. De eerste verhaallijn speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, de tweede verhaallijn speelt zich af na de oorlog en de derde verhaallijn geeft het verleden van Alan Turling weer. Gedurende de film wordt subtiel gewisseld in deze verhaallijnen, de overgangen zijn precies goed. De tijdverspringingen verrijken het verhaal; voornamelijk het verleden van Turling zorgt voor meer diepgang. De periode na de oorlog had wat mij betreft wel iets beter uitgewerkt mogen worden. Het bleef iets aan de oppervlakte waardoor ik het idee had informatie te missen.
 
Inmiddels zijn er al genoeg films over de Tweede Wereldoorlog verschenen. Echter is dit op waarheid gebaseerde verhaal op zeer creatieve wijze vormgegeven. Het succes van deze film is hoogstwaarschijnlijk ook te danken aan de topcast, waaronder Keira Knightley (Joan) en Benedict Cumberbatch (Turling). Deze twee acteurs vormen een perfect duo, maar vooral het acteertalent van Cumberbatch is benoemenswaardig. Hij vertolkt de rol van de eigenaardige Alan Turling erg geloofwaardig.
 
Hoewel het onderwerp van The Imitation Game nogal zwaar is, kijkt de film voornamelijk heerlijk weg. Je blijft gedurende het verhaal steeds benieuwd naar de afloop. Vooral het personage Alan Turling, zijn droge humor en eigenaardigheden, blijft boeien. Kortom: een échte aanrader!

The Imitation Game

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de winter van 1952 werd Alan Turing door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Wat echter bij niemand bekend was, was dat Turing enkele jaren daarvoor tijdens de oorlog in het diepste geheim leiding gaf aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Trailer:

   

   

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • Pikante films op Netflix

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

Zoek in artikelen