• onze waardering

Recensie: Wolf Hall RECENSIE

Wolf Hall is een BBC-miniserie die gebaseerd is op de met de Booker Prize bekroonde romans van Hilary Mantel, namelijk: Wolf Hall en Bring up the Bodies. De serie geeft je een kijkje in het leven van Thomas Cromwell, de beroemde en briljante adviseur van de Engelse koning Henry VIII. Tijdens de zes afleveringen zie je hoe Cromwell aan het hof terecht komt en zijn macht steeds verder weet uit te breiden. Je leert de man achter de koning steeds beter kennen en je maakt ook kennis met zijn geheimzinnige verleden in Italië. Maar zijn steeds groter groeiende positie wordt ook van allerlei kanten bedreigd en het vergt al zijn professionaliteit om zichzelf te beschermen tegen de politieke schandalen, Anne Boleyn en opstandige protestanten.

Wolf Hall heeft alles wat je verwacht van een BBC-serie: prachtige kleding, indrukwekkende kastelen en intrigerende personages. Als je de serie aan het kijken bent, waan je je meteen in het Engeland van de 16de eeuw. De meeste films en series benaderen deze periode in Engeland vanuit het oogpunt van koning Henry VIII of één van zijn vrouwen, maar Wolf Hall speelt zich af vanuit het oogpunt van Thomas Cromwell. Dat maakte de serie interessanter en origineler. De rol van Cromwell wordt prachtig gespeeld door Mark Rylance. Met een stalen gezicht werkt hij zich helemaal omhoog tot adviseur van de koning zonder van adellijke afkomst te zijn.

Ik werd vooral erg nieuwsgierig naar de serie toen ik zag dat Damien Lewis de rol van Henry VIII speelde. De Britse Lewis ken ik uit Band of Brothers en Homeland en ik was erg nieuwsgierig om hem nu eens in een Britse rol te zien en hij stelde niet teleur. Hij speelt de rol van de koning zo overtuigend dat het een genot is om naar te kijken. Zelfs als hij niet spreekt straalt hij zoveel uit; een bepaalde arrogantie die past bij het beeld dat wordt gecreëerd rondom Henry VIII.

Het enige waar ik minder van onder de indruk was, was de muziek die in de serie wordt gebruikt. Dit leek een verwijzing te zijn naar zijn verleden in Italië, maar paste minder goed bij de sfeer van de rest van de serie. Maar buiten dat is Wolf Hall een geweldige serie en een genot om naar te kijken. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. Daar is helaas nog weinig over bekend want Hilary Mantel is het boek op dit moment aan het schrijven.

Wolf Hall - Seizoen 1

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Deze miniserie is een sublieme bewerking van twee met de Booker Prize bekroonde romans van Hilary Mantel: Wolf Hall en Bringing up the bodies (in het Nederlands vertaald als Het geval Henry). De serie, onder regie van BAFTA-winnaar Peter Kosminsky, biedt een intieme en uitgebreide kennismaking met Thomas Cromwell, de briljante adviseur van de Engelse koning Hendrik VIII. We zien hoe Cromwell zijn eerste schreden zet aan het hof en zijn macht steeds verder uitbreidt door sluw gekonkel. Daarbij leren we hem kennen als een man met een geheimzinnig verleden, maar ook als een pragmaticus die precies weet hoe hij macht moet gebruiken om zijn doelen te bereiken. In zijn trouwe dienst aan vorst en vaderland ziet Cromwell zijn positie van meerdere kanten bedreigd: door dodelijke politieke intriges, door de wilde relatie van koning Hendrik met Anne Boleyn en door de toenemende maatschappelijke onrust die wordt veroorzaakt door opstandige protestanten.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Trailer:

   

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Film top 6: januari 2016

 • Recensie: Dancing on the edge

Zoek in artikelen