• onze waardering

Recensie: Murder on the Orient Express RECENSIE

Recensie: Murder on the Orient Express

Dertien passagiers reizen met de donkerblauwe Oriënt-Express door een met sneeuw bedekt berglandschap in Europa. De binnenkant van de trein geeft met het historisch luxe decor een warme gloed aan de wagons. Dan wordt één van de passagiers vermoord. Het is aan detective Hercule Poirot, die per toeval aanwezig is, om de dader te ontmaskeren. Door iedere passagier te ondervragen kan hij de stukjes van de legpuzzel combineren tot het totale beeld van de situatie en kan hij de moord oplossen.

Het boek Murder on the Orient Express van Agatha Christie heeft al bijna honderd jaar voor vermaak gezorgd. Voor de zesde keer is Christies boek weer verfilmd, maar dit keer onder leiding van regisseur Kenneth Branagh. Bovendien speelt Branagh zelf de hoofdrol van de beste detective ter wereld: Hercule Poirot. 

Veel mensen kennen de uitkomst van het mysterie van de moord op de treinpassagier al, maar onder meer vanwege de internationale sterrencast is de film interessant om naar te kijken. Onder andere Daisy Ridley, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz en Judi Dench hebben een rol in Murder on the Orient Express en brengen de veelzijdige personages tot leven. Daarnaast helpt het decor van de film mee om de ogen op het scherm gericht te krijgen. De film begint in het Midden-Oosten, waardoor er een uitstekend snufje in de Oosterse cultuur geboden wordt.

Hoewel Branagh zo dicht mogelijk bij het boek wilde blijven, moest hij hier en daar veel inkorten om tot een speelduur van rond de twee uur te komen. Hierdoor krijg je veel minder mee van de verschillende personages, hoewel hun geschiedenis essentieel is voor het begrijpen van het verhaal. Er worden veel details verteld in korte tijd waardoor je als kijker amper de tijd hebt om de informatie te verwerken. Hierdoor kan de film niet net zo spannend als het boek worden. Verder zijn enkele karakters vervangen of hernoemd. Voor de lezers van het boek is dit even wennen, maar het vormt geen obstakel. 

Nog een verfilming van Murder on the Orient Express was niet noodzakelijk, maar wel vermakelijk. De plot is voor bekenden van het boek en een van de verfilmingen geen verrassing, toch zijn het prachtige decor en de fenomenale acteurs het tripje naar de bioscoop wel waard.

 

Recensie: Murder on the Orient Express

Murder On The Oriënt Express

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot één van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Murder on the Orient Express is gebaseerd op de roman van bestseller-auteur Agatha Christie en vertelt het verhaal van dertien vreemden gestrand in een trein, in een situatie waarin iedereen een verdachte kan zijn. Voor één man is het een race tegen de klok om de puzzel op te lossen, voordat de dader weer toeslaat.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Murder on the Orient Express krijgt een vervolg

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen