• onze waardering

Recensie: The good doctor RECENSIE

Recensie: The Good Doctor seizoen 1

The good doctor is een ziekenhuisserie waarin we Shaun Murphy volgen. Hij is een jonge chirurg met autisme en het savant syndroom. Als hij aangenomen wordt in het ziekenhuis, omdat hij de directeur kent, moet hij vanwege zijn stoornis zichzelf bewijzen. Hij maakt moeilijk contact met anderen, maar zijn fotografische geheugen maakt hem onmisbaar in het team.

The good doctor heeft 18 afleveringen van elk ongeveer 40 minuten. In elke aflevering zien we meerdere ziekenhuisopnames en operaties. In het heetst van de strijd moeten er keuzes gemaakt worden en de gave van Shaun komt hierbij meerdere malen goed van pas.

Elke situatie is goed uitgewerkt. Je krijgt een duidelijk beeld van het probleem / ziektebeeld. Shaun heeft het niet elke keer goed, waardoor het spannend blijft om naar te kijken. Naast Shaun zijn er nog een paar andere chirurgen die samen met Shaun hun best doen om een vaste plek te krijgen in het team.

Shaun laat op een goede manier zien hoe de omgeving reageert op mensen met autisme en hoe iemand met autisme reageert op de omgeving. Shaun zegt wat hij denkt, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en heeft moeite met aanrakingen.

Freddie Highmore heeft het personage van Shaun goed neergezet. Je leeft met hem mee doordat de stoornis op een goede manier getoond wordt. Je begrijpt waar hij moeite mee heeft en hoopt dat hij meer gerespecteerd gaat worden.

De ziektebeelden zijn spannend in elkaar gezet, waardoor je bij elke keuze en operatie meeleeft met het team. De hoofdpersonen hebben allemaal hun eigen rol in het geheel. Je hebt een duidelijk beeld van hun gekregen en kan je met iedereen identificeren.

In de laatste paar afleveringen komen twee chirurgen bij het team. Dit had van mij op zich niet gehoeven, maar beide chirurgen hebben wel een duidelijk aandeel in de serie, waardoor het een toegevoegde waarde heeft.

Op de dvd staan ook nog scènes die eruit geknipt zijn en bloopers. Vooral de bloopers vond ik erg leuk om te zien, omdat je dan wat meer van de acteur achter de personage te zien krijgt.  

The good doctor is een originele serie wat gebaseerd is op de serie House. De serie is goed in elkaar gezet met leuke en spannende gebeurtenissen. Je krijgt een duidelijk beeld van de hoofdpersoon en leeft met hem mee. Je krijgt hierdoor ook een beter beeld van het autistisch spectrum stoornis. De gave die Shaun heeft is duidelijk verwoord, en blijft geloofwaardig omdat hij niet altijd gelijk heeft.

Het is een spannende serie wat je van begin tot eind boeit. Aan het eind weet je nog niet welke personen bij het team mogen blijven, daardoor kijk je uit naar seizoen 2.

Recensie: The Good Doctor seizoen 1

The Good Doctor - Seizoen 1

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    In ‘The Good Doctor’ speelt acteur Freddie Highmore de jonge autistische arts dr. Shaun Murphy die van het platteland van Wyoming naar San Jose verhuist om daar in een prestigieus ziekenhuis zijn specialisatie tot chirurg af te ronden. Een aantal van zijn nieuwe collega’s is zeer sceptisch over zijn komst vanwege zijn autistische stoornis.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen