• onze waardering

Recensie: Vals RECENSIE

Recensie: Vals

Vier vriendinnen gaan net voor hun eindexamen van de middelbare school nog een paar dagen met z’n allen weg. Lekker naar de Ardennen, gek doen met elkaar en er van genieten om samen te zijn, voordat alle hectiek begint. Wat ze echter niet weten, is dat ze regelrecht de hectiek inlopen.

Vals is een verfilming van het gelijknamige boek van Mel Wallis de Vries. Het is een verhaal voor en over jongeren, maar mensen die niet goed tegen spanning kunnen, kunnen deze film beter overslaan. De poster en de titel doen je misschien denken aan de verfilmingen van de boeken van Carry Slee, maar dit gaat nog wel een tandje verder. Het genre thriller klopt zeker bij deze film!

De meiden lijken gezellig met elkaar op vakantie te gaan, maar ze hebben allemaal iets te verbergen. Dat, en het feit dat ze niet allemaal even goed met elkaar op kunnen schieten. Wat natuurlijk heel geloofwaardig is, gezien dit vaak voorkomt op de middelbare school. Iedereen verandert en wil ergens bij horen, maar vaak is het niet zo dat je precies bij de mensen hoort waar je het beste mee overweg kunt. De vriendin van jouw vriendin, is automatisch ook jouw vriendin, en dit zie je goed terug in Vals.

Bij een van de meiden zie je al vanaf het begin dat ze een onaardig persoon is. De titel van het verhaal lijkt dan ook meteen op haar te slaan, maar dat is niet per se waar. Ja, zij is een vals persoon, maar ze blijkt niet de enige te zijn. Er gebeuren vreemde dingen in Vals, waarbij de spanning goed opgebouwd wordt. Soms lijkt het echter alsof er een eng moment komt, maar de opbouw is dan eigenlijk voor niets geweest. Dan is het de bedoeling om je in spanning te houden, maar uiteindelijk valt er niets te zien. Dat is vaak wel in thrillers, maar in dit geval is het zo dat het op bepaalde momenten een beetje tegenvalt. Je verwacht heel wat, maar er komt dan eigenlijk niets.

Bijna de hele film is donker en grauw. Dit maakt dat het extra eng aanvoelt, want in het donker is alles nou eenmaal spannender! Dat helpt voor het gevoel van spanning wat je bij de film moet krijgen. De sneeuw zorgt ook voor de nodige problemen, zoals het vastzitten van de auto, waardoor de meiden noodgedwongen moeten blijven, ook al willen ze maar al te graag weg.

Niets is wat het lijkt in Vals. Een aantal verrassende wendingen zullen je verbazen, tenzij je natuurlijk het boek al hebt gelezen. Als je van spanning houdt, en Nederlandse tienerfilms leuk vind, is dit zeker de film voor jou!

Recensie: Vals  

Vals

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vriendinnen Kim, Abby, Feline en nieuwkomer Pippa besluiten hun laatste vrije dagen voor het eindexamen door te brengen in een afgelegen vakantiehuisje in de Ardennen. Wat een gezellig meidenweekend had moeten worden, verandert al gauw in een drama. Na een feestje met drie jongens uit een naburig huis is Feline ineens verdwenen. Door een dik pak sneeuw kunnen de meiden geen kant op en ze hebben geen mobiel bereik. Het lijkt erop dat iemand op hen jaagt en de sfeer wordt steeds angstaanjagender. Weten de meiden eigenlijk wel alles van elkaar en hoeveel valsheid kan een vriendschap verdragen?

  VALS is de verfilming van het ‘beste jeugdboek’ van 2012 (De Jonge Jury), geschreven door de meest succesvolle jeugdthrillerauteur van dit moment - Mel Wallis de Vries.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

 • YA vervolg delen in 2023

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen