• onze waardering

Recensie: De Dirigent RECENSIE

Recensie: De Dirigent

De Dirigent is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over het leven van Antonia Brico, maar in deze film is dat niet haar naam. Ze wil dolgraag aan het conservatorium studeren, maar moet het geld zien te verdienen om haar lessen te betalen. Haar droom is om zelf dirigent te worden, en ze laat de mensen die haar zeggen dat ze het niet kan, haar niet in de weg zitten!

Zoals te verwachten zit er veel muziek in De Dirigent. Het zijn vooral orkestinstrumenten, wat logisch is, gezien de naam en het thema van de film. Zelf speelt Willy piano (ze was geadopteerd en heette daarom voor het grootste deel van de film Willy), en omdat ze erg stijfjes speelt, wil ze graag lessen volgen aan het conservatorium. Ze wil meer leren, zodat ze zelf een goede dirigent kan worden.

Er wordt van alle kanten op Willy neergekeken: omdat ze een vrouw is, omdat ze arm is, omdat ze dirigent wil worden… Ze heeft het niet makkelijk, maar is vastberaden om door te gaan met waar ze van houdt. Daardoor negeert ze dat allemaal. Dit is mooi om te zien, en zo moet het in het echt ook zijn gegaan, want anders had ze het nooit zo ver geschopt. Dit maakt haar ook een personage dat geloofwaardig overkomt, omdat je met haar te doen hebt en meevoelt. Ze is hierdoor ook een personage waar je sympathie voor voelt, waardoor je graag verder wil kijken.

Het acteerwerk in De Dirigent is erg goed. Het gebeurd weleens dat Nederlandse acteurs of actrices niet zo goed Engels spreken, en je duidelijk hoort dat ze Nederlands zijn, maar dat is hier niet het geval. Er wordt ook op een aantal momenten Duits gesproken, maar ook dit klinkt goed en is niet vervelend, zoals je misschien zou verwachten. Verder is alles geloofwaardig geacteerd, ziet het er goed uit en zijn de beelden mooi in elkaar gezet.

Een prachtige film over liefde, verlies, maar ook passie en doorzettingsvermogen. Ook worden er aan het eind van de film een aantal statements gemaakt, om aan te geven wat de statistieken zijn voor en over vrouwelijke dirigenten. Dat is voor degenen die hier geïnteresseerd in zijn leuk om te zien, maar het is niet zo dat het vervelend is, zoals soms het geval is als het om het maken van statements gaat.

Zeker een aanrader voor iedereen die van muziek en drama’s houdt!
 

Recensie: De Dirigent

De Dirigent

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Amerika 1926: De Nederlandse 24 jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen?

  De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren '20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent: Karina Canellakis.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer: 

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen