• onze waardering

Recensie: The kindergarten teacher RECENSIE

Recensie: The kindergarten teacher

Geregisseerd door Sara Colangelo. The Kindergarten Teacher is een Amerikaanse remake van de gelijknamige Israëlische film uit 2014 (Hagagenet). 

De eenzame kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) is zeer begaan met de kinderen uit haar klas, maar ontevreden of zelfs ongelukkig met zichzelf, haar huwelijk en gezin. Wanneer ze ontdekt dat de vijfjarige Jimmy Roy (ParkerSevak) uit haar klas een bijzondere gave heeft, raakt ze gefascineerd door het kind en neemt ze hem onder haar hoede. Door haar intense pogingen het talent van het kind te ontwikkelen, komt ze in een neerwaartse spiraal terecht waarin goede bedoelingen een gevaarlijke obsessie dreigen te worden. 

Wanneer je de samenvatting van The Kindergarten Teacher leest verwacht je een spannende thriller met een mooi thema. Niets is minder waar, de uitwerking is helaas erg oppervlakkig en voorspelbaar. Alleen tegen het einde krijgt de film eindelijk wat spanning en tempo. Maar ook dit wordt vaag weergegeven. Dit zie je wanneer Jimmy tijdens de ontvoering uit het niets de politie belt en Lisa hem dicteert wat hij tegen de politie moet zeggen. Met andere woorden is dit in haar nadeel omdat zij dan opgepakt kan worden wegens ontvoering.  

Hoewel in het script van The Kindergarten Teacher niet veel diepgang zit, is de film toch interessant en vooral een karakterstudie. Gyllenhaal speelt een dubbelzinnige en twijfelachtige rol, maar ook Sevak weet je op de een of andere manier te intrigeren. De wijze waarop Gyllenhaal haar personage neerzet, roept veel verschillende emoties op. Eerst is het vooral veel ergernis, maar langzamerhand maakt dit plaats voor ongeloof en uiteindelijk ook medelijden. In het begin lijkt Lisa namelijk nog gezonde interesse te hebben voor Jimmy maar al snel wordt duidelijk dat haar bemoeienis steeds obsessiever wordt. Waar komt dat vandaan en wat zijn haar werkelijke motieven? Doet ze dit echt voor het jongetje of eigenlijk meer voor haarzelf? Het feit dat ze steeds een stapje verder gaat in haar obsessie, draagt op een positieve manier bij aan de spanningsopbouw.  

Regisseur Sara Colangelo maakt het de kijker niet makkelijk. Veel van de bovenstaande vragen blijven jammer genoeg onbeantwoord. De kijker moet zelf maar bedenken welke motieven een rol spelen en of Jimmy ook echt zo slim is als Lisa denkt. 

Het resultaat is een trage film zonder doel of boodschap. Gelukkig weten Gyllenhaal en Sevak er toch nog een interessante draai aan te geven door hun fantastische acteerwerk. Het feit dat dit een onlogische film is wil niet zeggen dat het niet interessant is om naar te kijken. Je blijft wel geboeid omdat je antwoorden op je vragen wil. Echter worden deze helaas niet beantwoord en blijf je achter met alleen maar meer vragen. 

Recensie: The kindergarten teacher

The kindergarten Teacher

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer de eenzame kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) ontdekt dat een vijfjarige leerling uit haar klas een bijzondere gave heeft, raakt ze gefascineerd door het kind en neemt ze hem onder haar hoede. Door haar verwoede pogingen het talent van het kind te ontwikkelen, komt ze in een neerwaartse spiraal terecht waarin goede bedoelingen een gevaarlijke obsessie dreigen te worden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen