• onze waardering

Recensie: Becoming Astrid RECENSIE

Recensie: Becoming Astrid

Becoming Astrid is een biopic over de bekende Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. Geregisseerd door Pernille Fischer Christensen. Met in de hoofdrol als Astrid; Alba August, Trine Dyrholm (Marie), Maria Bonnevie (Hanna), Björn Gustafsson (Styre) en Henrik Rafaelsen (Blomberg). 

Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken. 

In ons land is de titel van de film Becoming Astrid. Je verwacht dat het verhaal over het begin van Astrids carrière gaat. Niets is minder waar, het gaat namelijk over haar vroege jeugd voordat ze begon aan haar boeken. De titel die ze in Zweden gebruiken, (Unga Astrid) letterlijk vertaald: jonge Astrid, verklaart veel meer over de film en past er dan ook beter bij. 

Becoming Astrid had zo maar een verhaal van een doodnormale vrouw kunnen zijn. Christensen probeert de link met Lindgren maar zwakjes over te brengen. De film begint met een oude vrouw die Lindgren moet voorstellen. Ze krijgt enorm veel tekeningen van haar trouwe kinderfans op haar verjaardag. Daarbij hoor je door verschillende scènes heen een paar audioboodschappen van diezelfde kinderen. Dit is echter niet storend aangezien de film op zichzelf enorm mooi en emotioneel is. 

Het verhaal is ijzersterk en Astrid wordt zó menselijk neergezet dat je geen moeite hebt om met haar te binden. Dit is mede het gevolg van het fantastische acteerwerk van August. Astrid hoeft geeneens zelf te huilen om de tranen over je wangen te laten lopen. Ze zet haar personage zo neer dat je toch de trekjes van Pippi Langkous ziet in Astrid. Dit is knap gedaan. Niet alleen August is perfect voor haar rol, alle andere acteurs zijn net zo goed en geloofwaardig. 

Zelfs als je Lundgren en haar verhalen niet kent, laat dit verhaal je toch meeslepen in haar jeugd. Als je de synopsis leest ben je niet voorbereid op wat voor een pareltje deze film stiekem is. Menselijkheid, echtheid en sterke emoties zijn de voornaamste begrippen die hier naar voren komen. Geen film waar je vrolijk van wordt, maar wel een waar je bij gaat nadenken over het leven.  

Recensie: Becoming Astrid

Becoming Astrid

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen