• onze waardering

Recensie: The Handmaid's tale RECENSIE

Recensie: The Handmaid's tale

The Handmaid's Tale is een Amerikaanse film uit 1990 onder regie van Volker Schlöndorff. Het script, geschreven door Harold Pinter, is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1985 van Margaret Atwood, een Canadese feministische auteur. 

In de 21e eeuw staat de mens op uitsterven. Daarom worden de vruchtbare vrouwen verplicht opgeleid tot voortplantingsmachines. Je volgt het verhaal van Kate. In Amerika heeft het religieuze recht het stokje overgenomen. Kate heeft een mislukte poging gedaan om te ontsnappen uit de VS en wordt veroordeeld tot een dienstmaagd. De taak van een dienstmaagd is om de kinderen te dragen van de man aan wie zij is toegewezen. Na een meedogenloze groepstraining door tante Lydia, wordt Kate als dienstmeisje aan de commandant toegewezen. Kate voelt zich echter aangetrokken tot Nick, de chauffeur van de commandant. Tegelijkertijd begint een verzetsbeweging het regime uit te dagen.  

Het verhaal van The Handmaid's Tale is erg sterk. Echter is het jammer dat je dit niet goed in de film terugziet. Het moet namelijk voor Kate erg emotioneel zijn om een man en kind tegelijk te verliezen en dan moet ze ook nog eens als slaaf gaan werken. Deze heftige emoties zie je niet echt naar voren komen. Het lijkt Kate allemaal wel goed af te gaan. Het enige moment wanneer ze een beetje emotie toont is wanneer ze alleen op bed ligt of als ze de foto van haar kindje in handen krijgt.  

Ook is het plot in het begin een beetje vaag en vraag je je af waar en in welke tijd zich dit nu allemaal afspeelt.  Het lijkt alsof je in het verleden zit, echter speelt het zich allemaal af in de toekomst. Ook de vraag waarom deze handhaving plaatsvindt, blijft onbeantwoord. 

Wat wel een positief punt is, is het feit dat je tijdens de ongemakkelijke momenten je ook echt ongemakkelijk voelt. Dit is vooral wanneer er een 'ceremonie' plaatsvindt en Kate met de commandant naar bed moet. Op dit moment leef je echt met het hoofdpersonage mee. 

Merkwaardig is wel de manier waarop de beelden soms in elkaar over springen. Het lijkt alsof er af en toe een scène uit is geknipt. Hierdoor komt de film wat gehaast over. Je vraagt je bijvoorbeeld af wanneer Nick en Kate op elkaar verliefd worden aangezien ze elkaar niet vaak zien. Dit gebeurt vrij abrupt.  

De acteurs in The Handmaid's Tale zijn allemaal erg goed. Het zijn allemaal filmsterren die in meerdere films gespeeld hebben. Ze komen geloofwaardig over. Veel emoties zie je echter niet, maar dit komt door het script.  

The Handmaid's Tale is een zeer sterk verhaal. In de film komt dit echter niet helemaal naar voren. Veel emoties ervaar je dan ook jammer genoeg niet, die wel erg belangrijk zijn bij zo'n intens verhaal.  

Recensie: The Handmaid's tale

The Handmaid's Tale

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een religieuze sekte heerst over de staat Gilead, hun visie is gebaseerd op de geschriften in de Bijbel en extreem fundamentalistisch. Een mysterieus onvruchtbaarheidvirus gaat rond en het menselijk ras staat op uitsterven. Echter de autoriteiten zijn van mening dat de alom heersende onvruchtbaarheid bij de vrouwen het resultaat is van zondig gedrag. Zij die nog wel kinderen kunnen krijgen worden als staatseigendom gezien en ter beschikking gesteld van de machthebbers om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen.
    Onder een Bijbels voorwendsel krijgen de leiders van de staat 'leenmoeders' toegewezen - jonge vrouwen die ze twee jaar in huis krijgen om er zo mogelijk een kind bij te verwekken. De jonge weduwe Kate komt op deze manier bij een echtpaar terecht met hoge connecties. maar wanneer zij zwanger raakt, besluit ze te ontsnappen.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen