• onze waardering

Recensie: I dream in another language  RECENSIE

Recensie: I dream in another language 

Zikril is de verzonnen taal voor de film I Dream in Another Language (Sueño en otro idioma) en is het onderwerp van deze film. I dream in another language is geregisseerd door de Mexicaanse regisseur Ernesto Contreras, naar het scenario van zijn broer Carlos Contreras.

Taalonderzoeker Martín en opnametechnicus Santiago bezoeken een oud dorpje om het Zikril, dat met uitsterven bedreigd wordt, door middel van dialogen vast te leggen voor verder onderzoek. De laatsten die de oude taal nog spreken in het dorp, zijn alle drie al bejaard: Doña Jacinta en twee mannen, don Isauro en don Evaristo. Omdat Doña al vrij snel overlijdt, moeten ze het doen met de twee mannen. Echter spreken de mannen, die beste vrienden waren, al 50 jaar niet meer met elkaar. Een gevecht om een meisje, Maria, is de oorzaak. Martín wil per se dat de twee vrede sluiten en krijgt uiteindelijk hulp van Lluvia. de kleindochter van don Evaristo. Terwijl Martín er alles aan doet om de uitstervende taal voor de wereld te behouden.

I Dream in Another Language is een ode aan oude talen die verloren gaan door de hedendaagse cultuur. Het is mooi om te zien hoe Contreras een verhaal als dit, van een jonge ambitieuze jongen die probeert om een dergelijke taal te redden, in beeld brengt.

Het verhaal van I Dream in Another Language wordt dan ook eigenlijk niet realistisch maar eerder magisch vertelt. Hierdoor is het geen saaie kost maar een avontuur naar een bijzondere omgeving met zijn unieke taal. Een voorbeeld is dat Zikril-sprekers niet echt doodgaan maar opgehaald worden door de anderen om dan samen ergens anders verder te leven. Dit is eerst een beetje verwarrend maar wel erg leuk bedacht.

De montage is erg goed gedaan. Zo lopen verleden en heden op een vloeiende manier door elkaar. De flashbacks naar vroeger worden goed en duidelijk in beeld gebracht.

Er heerst een mysterieuze sfeer door de hele film. Deze sfeer voel je ook wanneer de dieren onrustig worden of meer geluid gaan maken als er iets belangrijks of unieks gebeurt. Zo gaan de vogels bijvoorbeeld harder fluiten als er Zikril wordt gesproken.

De acteerprestaties van de twee ruziënde mannen zijn zeer overtuigend, met name wanneer ze in Zikril met elkaar communiceren en ruzie maken. Maar ook de rest van de cast is erg goed. Je voelt echt een vriendschap tussen iedereen omdat ze zo teder en vriendelijk met elkaar omgaan.

I Dream in Another Language is een magische film met een sterk verhaal. De sfeer is heel liefdevol niet alleen voor de taal maar ook tussen de personages. De mooie omgeving waar gefilmd is, past hier perfect bij.

Recensie: I dream in another language 

I Dream In Another Language

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer een taal uitsterft, verdwijnt er een unieke blik op de wereld en gaan herinneringen voor altijd verloren. Deze gedachte staat centraal in het veelbekroonde I Dream in Another Language, de poëtische, soms magisch-realistische nieuwe film van de Mexicaanse regisseur Ernesto Contreras. Zijn broer Carlos schreef het scenario. De inheemse taal 'Zikril' is in gevaar omdat twee van de drie laatste sprekers ervan al meer dan 50 jaar geen contact meer willen. Reden hiervoor: Evaristo en Isauro, beide in de zeventig en vroeger dikke vrienden, kregen ooit vreselijke ruzie. De jonge linguïst Martín reist naar een dorpje midden in de Mexicaanse jungle en ontmoet de bejaarde Jacinta, de derde overgebleven spreekster. Zij legt uit dat het Zikril de taal is die álle levende wezens in de jungle spreken. Hij heeft de uitdaging aangenomen om met hulp van Jacinta de twee voormalige vrienden met elkaar te verzoenen, en ze aan de praat te krijgen. Op deze manier kan hij opnames maken van het Zikril en de bijna uitgestorven taal bestuderen. Het blijkt een lastige opgave, want verstopt in het hart van de jungle, ligt een oud geheim.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

 • Ik vergeet je niet - Gillian King

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen